Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průvodce americkým filmem

Tato jednoduchá a srozumitelná rukověť má sloužit k bezpečnému rozpoznání kvalitního amerického (US) filmu. Vždyť kdo z nás by nechtěl být koryfejem moderních kulturních diskuzí. Za to přelétnutí okem těch pár pouček určitě stojí.

Scenérie a úvod

Začíná-li film panoramatem krajiny, zjeví se záhy na obzoru v kopuli zvířeného prachu přijíždějící auto. Jsou-li jako první záběry na město, začne se střílet.

Táhlé tóny hudby přejdou bez varování do úderu akordu, přičemž se na obrazovce objeví název filmu v angličtině, který je zcela odlišný od českého překladu. Následuje seznam osob, které přežijí a to v sestupném pořadí, kdy herci s nejtučnějšími a největšími písmeny ve svých jménech vydrží nejdéle.

Osoby a obsazení

Je-li hlavní protagonista bílé pleti, potom si zpravidla prošel výcvikem ve speciálních jednotkách, nebo alespoň v armádě, nejlépe u mariňáků.

Je-li tmavé pleti, pochází z nuzných poměrů předměstských slumů, plných násilí, drog a pouličních gangů. Neopomene potom všem zdůraznit, že to měl zkrátka v dětství sakra těžký.

Je-li asiat, vždy umí karate, je to číňan, američani mu říkají korejec a myslí tím japonce.

A pokud se ve filmu objevuje hispánec, vždy jen ve vedlejší roli, má nejasný původ i cíl a živí se povětšinou dealerováním drog, nebo pasáctvím. Ojediněle to může být i dobrotivá postavička s rastafariánskou čapkou na hlavě, která osvěžuje děj slangovými průpovídkami typu: "si kuř, čéče."

Rodina a zázemí

Americkou klasickou rodinu tvoří muž, žena a adoptované dítě a to v těchto poměrech: bílý pár má adoptované dítě černé pleti (povoleno je i dítě žluté, tedy korejec), černošští manželé pak vychovávají dítě přiměřeného okruhu a barvy, ale vždy dítě svého syna zabitého pouličním gangem odnaproti (sestra potom vychovává dítě svého zabitého bratra). Pěstuje se tím mezirasový soucit a kritizuje diskriminace pod heslem: "chudák, ani práci neměl a ještě k tomu ho zabili!"

Pokud má muž stabilní zaměstnání, potom je bílé pleti a žije se ženou v harmonickém manželství, ve kterém se oba vzájemně podvádějí. Jejich děti pak rozervaně čelí tragickým životním problémům, které si samy průběžně vytvářejí, nebo je alespoň usilovně vyhledávají. Jakékoliv mezigenerační porozumění, rodinná harmonie a vzájemná úcta jsou nepřípustné.

Je-li muž svobodný, vždy je to policajt, nezávislý umělec, překupník drog, nebo podobná pochybná existence. Je-li svobodná žena, vždy má za přátele homosexuální pár, který ji převyšuje o dvě třídy ve vnímání světa a usilovně ji radami vede životem. Pokud má jen jednoho přítele, potom je to vždy gay, který je úspěšnější než ona. Úplná, bílá, šťastná a heterosexuální rodina je nepřípustná.

Neřesti a jiné dobroty

Kouření jako zlozvyk je v rámci ochrany vývoje dětí a morálky mládeže ve filmech potlačován. Jeho místo je nahrazeno drogami co by samozřejmou součásti každodenního života. Platí zde zásada, že marihuana je vyčleněna nejnižším pouličním vrstvám, kokain potom patří do interiéru. Prakticky se dá říct, že bez kokainu se neobejde žádný dobrý americký scénárista a to doslovně. Šňupe se v autech za jízdy, v kancelářích při telefonování, na chodbách. Na záchodech se potom píchá.

A tím se dostáváme k sexu. Moderní, emancipovaná, americká žena se dá charakterizovat třemi zásadními znaky: vyžaduje respekt a úctu od svého okolí, pro peníze by zlámala ruce i novorozeněti a je ve vleku soustavného chtíče své neutuchající promiskuity. Je-li děj filmu zasazen do pouličního rámce, budou sex a drogy jeho nedílnou součástí. Pojednává-li o lidech z vyšších vrstev, jsou jeho ústředním motivem.

Policisté

Policisté v amerických filmech slouží vždy ve dvojicích a to podle tohoto klíče: bělošský + černošský policajt = bílý honí a tluče bílého zločince a naopak. Černošský strážce zákona pak může výjimečně natáhnout i bělochovi, pokud to děj filmu vyžaduje. V opačném případě by se ale jednalo o propagaci rasismu = nepřípustné. Bílý muž + žena = žena je vždy inteligentnější než její kolega. Může mlátit i muže a obvykle to tak i dělá. Bílý/černý policista + asiat (tedy korejec) = asiat umí karate, je chytřejší a zachraňuje situace. Jeho společník má zase zbraň a vyplňuje hlášení. Je-li film na rvačkách přímo založen, budou ho ony provázet celým dějem od A do Zet, vylučuje-li příběh a jeho rámec jakékoliv rvačky, objeví se v něm maximálně třikrát.

Šéf policejního okrsku zastává ve filmu roli toho, kdo ničemu nerozumí a proto mluví s novináři. Všem potom ustaraně zdůrazňuje, že to má za pár do důchodu a nechce mít žádný malér. Také odebírá odznak tomu podřízenému, který je už jen krůček k uzavření případu a brání se. Naopak nepřevezme odznak od toho podřízeného, který ho o to výslovně žádá.

Policejní houkačky se ve filmu pouštějí pouze ve dvou případech: když ještě o nic nejde a když už je po všem. Při automobilových honičkách jsou potom výslovně zapovězeny, protože to by pak způsobilo volný průjezd ulicemi a zmařilo tak dramatickou scénu. Střelba je ovšem v tomto případě vyloženě žádána a to tak, aby žádná kulka neprostřelila pneumatiku, nebo čelní sklo automobilu kladných hrdinů. Zadní sklo potom zpravidla rozbije pokaždé.

Dělník, sklad a továrna

Dělníci se v amerických filmech v hlavních rolích zásadně nevyskytují. Je možné je tu a tam spatřit, jak při automobilových honičkách padají z lešení, či z mola skáčou do moře. Jediné větší antré při těchto scénách jim přísluší pouze tehdy, když v rolích totálních idiotů blokují při honičce zásobovacím autem policejní vůz uprostřed ulice. Posledními skutečnými dělníky amerických filmů zůstávají tedy prostitutky, které se zmalované s nagelovanou hlavou, v oblečení od Armády spásy a výrazem horníka po noční tu a tam mihnou před kamerou v poutech policejní služebnou za obhroublé poznámky: "tak co fešáku, nechceš ohřát párek?" O přestávku na oběd se ovšem v tomto případě nejedná.

Sklady plní ve filmech tři hlavní úkoly. Předně si v nich hlavy všech zlounů labužnicky prohlížejí nejnovější zásilku drog, nebo samopalů s nočním viděním za soustavného pomlaskávání: "dobře, velmi dobře!"

Potom v nich mafiánský gang skřípne nějakého pouličního prosťáčka a žádá po něm navrácení ulitých drog, peněz, či splnění jiného závazku. Za zvuků pár facek mu pak vyhrožují stylem: "buď do večera uděláš co po tobě chceme, nebo ti kolektivně znásilníme ségru a tebe rozřežeme motorovou pilou!" Výhrůžku je možno také libovolně prohodit, aby lépe odpovídala moderním genderovým trendům.

A za poslední slouží sklad k setkání policisty s oním výše zmíněným nešťastníkem, který vše v roli donašeče muži zákona za čerstva žaluje.

Je-li sklad prázdný, vyřítí se z protější strany auto v plné rychlosti a s rozsvícenými světly, je-li naskladněn, začne se bez varování střílet.

Továrna je v pojetí amerických dramaturgů liduprázdná dlouhodobě opuštěná fabrika s plným vybavením, včetně napojení na energie a s funkčním zařízením. Není neobvyklé, že z nepoužívaných rozvodů vesele syčí pára, teče voda a všude se svítí. Elektřina vůbec zaujímá v dějové gradaci výsadní postavení. Tryská z rozvodů do prostoru gejzírem, kroutí kabely ve zdech, umí cákat na metry daleko a dokonce i rozhoupat řadu zářivek v závěsu tak, že každá z nich má kmit na opačnou stranu. Při fatálním zkratu potom nejenže nevypadne jistič, ale naopak se rozblikají i dříve vybuchlé žárovky a rozjede se stropní závěsný jeřáb přesně do míst, kde skolí záporňáka jednou provždy.

Dobrý, lepší, nejlepší

Dobrý snímek nikdy nekončí závěrečnými titulky, nýbrž se natočí jeho klon číslo dvě. A pokud měla dvojka úspěch tak ještě i trojka a pokud to byl propadák tak i čtyřka. Co kdyby se to nakonec přece jen chytlo, že. Tady vždy platí zásada gradace, tedy že každý další díl musí splňovat vyšší stupeň předešlého. Nikoliv však v obsazení, dialozích, ději či scéně, ty zůstávají vždy stejné, ale v kvantitě. Pokud úvodní film pojednával o geneticky zmutovaném slonovi, bude ve dvojce figurovat takto upravený mamut, ve trojce stegosaurus a ve čtvrtém pokračování potom  tyrannosaurus z cizí planety.

U krimiseriálů je tato zásada uplatňovaná tak, že v druhé sérii je podezřelá z vražd manželka kriminalisty, ve třetí sám kriminalista, ve čtvrté nastupuje proti sboru celá mafie a v páté potom každý díl končí nápisem: to by continue...

 

Autor: Petr Burian | úterý 29.8.2017 9:35 | karma článku: 20,74 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik