Daňové ráje, Petrovští a jiní loupežníci

31. 08. 2017 17:14:38
V poslední době se u nás nejen ve finančních, ale zhusta i v politických debatách přetřásají dvě ožehavá témata. A to daňové ráje a vyvádění peněz z naši drahé, montovnami zkoušené země. Pojďme se tedy na ty kradmé lupiče podívat.

Daňové ráje, ale i dvojí občanství, či sídlo firmy mimo ČR mají v diskuzích jednoho společného jmenovatele a tím je odvádění (neplacení) daní a vyvádění NAŠICH peněz ven z NAŠÍ krásné vlasti.

Já jsem za vodou, a co ty?

Daňový ráj je taková země, která má benevolentní, ba až vstřícný postoj k cizímu kapitálu na svém území. Zdaňuje ho jen velmi málo, zpravidla paušálně, nestrká nos do jeho účetnictví a nerada o něm podává finanční raporty jiným státům. A to za podmínek, že cizí firma má vždy vlastníka zvenčí ale domácího správce, sama nepodniká v oné zemi, i když tam má povinně své faktické sídlo a nevyužívá místní zdroje. Daňové ráje mají často v názvu nějaký ten ostrov, ale jsou i bližší, takřka nám u huby a těmi mohou být např. Nizozemí, nebo Lucembursko.

Podnikání firem u nás se sídlem v takové zemi je však drasticky omezeno. Zapomeňte na výrobu, řemeslnou činnost a jiné hmotné obchody. Je to dáno tím, že k takovým činnostem musíte mít u nás založenou českou filiálku a ta platí daně z obratu stejně, jako kterákoliv druhá firma. Podnikání z daňového ráje se tedy odehrává výhradně ve "virtuální" rovině, jako je poradenská a reklamní služba, různá elektronická činnost, zprostředkování.

Všeci kradnů, iba já čerpám dotácie!

Už z výše popsaného jasně vyplývá, že i velké zahraniční firmy, jako třeba evropské supermarkety zastoupeny u nás, platí korporátní daně nám a podle našich zákonů, byť by byly třebas německé. Což je asi nejčastější omyl v laických diskuzích. Také je častou chybou si myslet, že nám za kopečky prchá polovina věrolomných podnikatelů i s penězi podle hesla: kdo nemá krade, kdo už má zdrhá. Není tomu tak. Možná se lidé nechali vyplašit volebním programem ČSSD, kde se doslova tvrdí, že nám takto odtéká neúměrné množství nezdaněných prostředků. Potom vězte, že takto podnikajících českých firem je méně, než 3% z celkového počtu. Tedy něco kolem 10 000.

"Ukládají si peníze do daňových rájů a tím porušují zákon", četl jsem nedávno v jedné diskuzi. Omyl. Své peníze si můžete uložit do štrozoku, u své tchýně (poslední stádium měknutí mozku), nebo v cizině po libosti bez ohledu na to, co se o této zemi šušká. Jsou to VAŠE peníze. Snad jedinou výjimkou by bylo účelové vyvádění peněz z firmy, která má jiné závazky (např.dluhy). To by potom bylo tunelování. Ale ani tak by uložení peněz tam a tam nebylo trestné, trestný je samotný onen podvod. Koneckonců i peníze z trestné činnosti si můžete ukrýt v remízku pod dubem a nikdo je z vás nedostane ani heverem. Souzená za trestný skutek je vaše osoba, a ta se do trezoru schovat nedá.

Tak co, ševče, už máš zaplacený daně?

Tady nelze nevzpomenout na hysterické výlevy starého komunistického policajta Stanislava Humla na adresu Petry Kvitové, že tato má účelově monacké občanství, aby nemusela v ČR platit daně.

https://www.irozhlas.cz/node/5939037

V hlavě mu ležela Petřina výhra ve Wimbledonu 3 mil. dolarů, kterou zahalila Humlova závist těžkým, neprostupným závojem. A zbytečně. Daně ze zisku se platí v místě nabytí, tedy pokud vyhrajete v rakouské loterii, či šachový turnaj ve Španělsku, daně z výhry platíte právě tam. Sice se potom, zřejmě po upozornění, sám opravil, ovšem trval na tom, že když je Češka, má tedy platit "naše silnice" a naše "důchodce" a být tak celkově vzorem nám všem, mínil bývalý soudruh a politická přelétavice Huml. A i když nakonec odvolal, ten štiplavý zápach v myslích mnohých po něm zůstal. Sluší se dodat, že VIP lidé se usidlují v Monaku mimo jiné i kvůli daním, ale jiným. To kde budou danit, o tom rozhoduje formulace: obvykle se zdržující a u nás je to 183 dní v ČR. Monako je pak opravdu zemí milionářů.

"Ona mi ujídá z mého prasátka!", Pandrhola, český vlastenec.

Často slýcháme, že naše peníze jsou vyváděny firmami do zahraničí. Cožpak se peníze dají vyvést? Ale ano, dají. Třeba z nějaké organizace nákupem zbytečných služeb od švagra živnostníka za přemrštěnou cenu, nebo z firmy, nasmlouváním extrémně prodělečných obchodů a rozprodejem zařízení. Tedy pokud má firma nějaké závazky. Třeba je koupena na úvěr, dluží, má akcionáře, nebo její zaměstnanci podíl na zisku. To je potom tunelování. Ovšem firmu bez takových závazků si můžete klidně namazat na žitný chleba k snídani, jste-li majitel. A dá se vyváděním peněz vytunelovat stát? Tak předně si odpustíme štiplavé poznámky o V. Klausovi a probereme si to. Křičí se, že zahraniční firmy vyvážejí NAŠE peníze ven, ale to není pravda. Oni vyvážejí SVOJE peníze. Je to tak, dividendy, podíly na zisku i zisk samotný je odměna za práci (za podnikání) a náleží jen tomu, kdo si ji vydělal svou prací (podnikáním). Ten si jí může dle libosti sbalit a odvézt na trakaři. Zvlášť ekonomce Švihlíkové jsou cizí peníze trnem v oku a ano, taky je levicová, jako strejda Huml. (4:30min.)

https://www.youtube.com/watch?v=z3x7fAG_0kQ

O té putující sumě se mluví jako o chybějícím kapitálu a prý by měla zůstat doma a zpětně se investovat. Takže zahraniční podnikatel, který u nás investoval nemálo, má vzít zisk z této investice a znovu ho reinvestovat? Donekonečna? Prosím vás, přiznejte se, kdo z vás vyvádíte peníze svého zaměstnavatele formou mzdy, aniž byste jí zpátky investovali do firmy, třeba nákupem zboží, které vyrábí? To je samozřejmě nesmysl. A nezáleží na tom, že je na nich natištěn znak našeho státu, jejich výrobní cena je cena papírů a potisku, ovšem jejich pravá hodnota je v tom, že zprostředkovávají obchod, tedy obíhají. Ano, peníze jsou oběživo. Kdybychom u nás platili prasaty, odveze si Němec kamión našich prasat a byly by právoplatně jeho. Takže německý podnikavec si odveze "naše" peníze a co s nimi udělá? Vytapetuje? Ne, smění je. A zase je koupí někdo, kdo je chce u nás investovat, buď do zboží, služeb, nebo podnikání. Koloběh se uzavřel. A nebo se razí teze, že zisk by měl zůstat raději českému podnikateli, aby peníze zůstaly v českém kredenci. Co udělá Němec se ziskem? Koupí si Mercedes, dovolenou na Tahiti a thajského maséra na noc. A co český milionář? Koupí si Oktavii, dovču na Mácháči a holku ze Stodolní? Ne, pošle peníze přesně tam a přesně stejným způsobem jako ten Němec. A co vy, kdo z vás kdy a kolik vyvezl našich peněz na dovolenou do ciziny? Ale zase nás může hřát, že naši gastarbeitři v Německu, Anglii a jinde tajně a nepozorovaně vozí JEJICH peníze každého patnáctého k NÁM domů.

Takže díky Bohu za to, že VŠECHNY peníze jsou oběživo.

Autor: Petr Burian | čtvrtek 31.8.2017 17:14 | karma článku: 18.96 | přečteno: 705x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.42 | Přečteno: 281 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 725 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.44 | Přečteno: 409 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...