Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šel jsem se projít do lesa a tam jsem omdlel

Tak přesně tuto výmluvu použil za socialismu jeden rotmistr ČSLA, který svévolně nenastoupil do služby pomocníka dozorčího útvaru a místo toho si jel na víkend užívat se svou holkou. A kupodivu mu to prošlo. Nevídané! Opravdu?

Neměl se jaksi rád s místním náčelníkem štábu a ten mu službu dal schválně právě proto, že se dozvěděl, že onen mladík se má jet o víkendu představit rodičům své dívky. Málo platné byly prosby o přehození služby, nic platné nebyly ani přímluvy kamarádů, kteří se nabízeli, že službu vezmou za něj. Náčelník byl neochvějný jako skála. Onen mladý výhonek boje proti imperialistické rozpínavosti to nakonec vyřešil tak, že se zkrátka v sobotu sebral, odjel, a vrátil se až v pondělí ráno. No to bylo řevu. Prý z toho bude prokurátor, neboť jak zdůraznil soudruh náčelník: plnění strážní služby je plnění bojového úkolu v době míru. A za nesplnění bych vás v boji mohl taky zastřelit na místě, pravil a láskyplně pohladil zrakem svou služební pistoli. "Tak co mi k tomu řeknete, než sepíšu hlášení?", ušklíbl se škodolibě.

"Soudruhu kapitáne, já jsem se šel před nástupem do služby projít do lesa abych nabral sil, tam jsem omdlel, a z agónie jsem se probral až dnes nad ránem."

Výstřel z děla na patnáct metrů by neměl lepší účinek. Lampasákovi spadla brada do vlašáku na stole a zmohl se jen na takové: "uá...uúh...éáhů..."

Ale nic s tím nenadělal. Rotmistr byl neoblomný a tvrdil, že opravdu ležel ze soboty na neděli omdlený v lese, v neděli k večeru že se probral, došoural se na ubytovnu a tam s motanicí v hlavě polehával v posteli až do rána, kdy mu jakž tak odlehlo. Žádný felčar, lapiduch, dochtor ani nikdo jiný z této branže si netroufl říct a náčelníkovi písemně potvrdit, že je to zdravotně vyloučené. Zvlášť když onen delikvent všem nabulíkoval, že na motanici a nízký krevní tlak si ztěžuje už dlouhodobě. A tak mu to prošlo.

Proč to ale říkám. Jistě mezi mými laskavými čtenáři není nikdo, kdo by této hlupotinské výmluvě uvěřil. To snad jen pár studentíků se zfalšovanou diplomkou může tohle spolknout. Jde mi spíše o to, jak se něco, co bylo dříve nevídaným excesem pro pobavení, stalo dnes už normou.

Dnes je běžné, že každý arcilživý blábol se vydává za seriózní názor a jako na názor oponenta musí být také tak na něj pohlíženo. A tak běžně debatujeme o tom, že kdosi tučně za sta tisíce prodal svůj dům ve válečné zóně, nechal v něm staré rodiče, ženu i děti a sám jim jel zajistit bezpečí do Německa. Že horníci a ostatní dělný lid, když už měl dost zvůle svých pánů, vytáhl ze stodoly nejmodernější tanky Rys, raketomety BUK a jiná kvanta supermoderní vojenské techniky a v neoznačených uniformách šitých na míru začali bránit svůj metr čtvereční existence. Že vlastně kdejaký hejhula se šátkem přes čenich s nožem v ruce, napěchovaný trhavinou, anebo vyzbrojeným samopalem a bodající vztekle kolem sebe, vyhazující autobus s dětmi do vzduchu, či kosící náklaďákem lidi na pěší zóně za výkřiku náboženských hesel je jenom mírový aktivista, utlačovaný jedinec, v horším případě psychicky povadlý kus.

Ale nemusí vždy jen vstávat hrůzou chlupy po celém těle i na místech, kde by to nikdo nečekal. Jsou stále ještě výmluvy z ranku kabaretního, řeklo by se přímo z pořadu Na stojáka. A tak tu máme ministra, který pracoval mnoho dní a nocí do úmoru až tak, že při cestě domů zdemoloval několik aut a tu dvojku v žíle měl z toho, jak si prošplouchával mordu Alpou. Jiného vysokého činitele zase viróza odmrští na zeď svatovítského chrámu takovou silou, že se málem rozeznějí všechny zvony na jeho věži. A v neposlední řadě skolí unijního praotce zákeřně hexenšus tak ničivě, že se chudák kolem kameramanů sotva plazí. Ale nakonec se doplazí, samozřejmě. Páč mu to politicky myslí. Pak se ještě na závěr večera dozvíme, že za dotační podvod můžou ti, kteří tím byli okradeni, že za neschopnost sestavit vládu mohou ti, kteří ji vůbec nesestavovali a ani tím nebyli pověřeni a že za návrat mordorských skřetů k vládě mohou ti, kteří proti nim celou dobu bojovali.

A co nám tyto výmluvy a názory de-facto říkají? Říkají nám: skočte nám do trenek a dejte si tři zdravotní kolečka, nestojíte nám ani špetku úcty, studu, či objektivity. Jste pro nás míň než sobolí prd, tahle země je naše a po nás potopa. Nic s tím neuděláte, máme vás na háku, jste nám ukradený.

A to je trochu smutné finále boje za svobodu, pravdu a demokracii, že?

Autor: Petr Burian | středa 18.7.2018 15:52 | karma článku: 37,90 | přečteno: 3763x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik