Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se hloupost nazývá zkušeností

Není to tak dlouho co nás vládnoucí levice oblažila dalším ze svých projektů řady: Převýchovou občanů k ideální společnosti, a to konkrétně "pamlskovou vyhláškou". Pod heslem: Však my vám to do těch palic natlučem, byla spuštěna.

Pamlsková vyhláška začala platit na počátku školního roku 2016 a byla další z řady totalitních nařízení ČSSD ve stylu: je nám jedno co voliči říkají, co je pro ně dobré víme nejlépe jen my. A tak se průběžně ukázalo, že kuřáci v pivních pajzlech včetně jejich hospodských ani nevěděli, že jim cigárko nejlépe chutná na mrazu za svistu vichru, že prodavačky v supermarketech nestojí o 100% příplatek za šichtu ve svátek a raději si to odmakají ve zvýšeném tempu den před tím i den potom za normální mzdu, a že dětem nejvíce chutná impotentní hmota bez chuti a bez zápachu ve stylu válečných potravinových přídělů a že pro živnostníky je to ta správná "zlatá žíla".

Sama Kateřina Valachová, velká zastánkyně dětských ultra zdravých potravin, které nevrhají ani vlastní stín, to viděla pro podnikatele jako průmyslový dějinný zlom:

Valachová ale v tomto plně důvěřuje trhu. Nepochybuje o tom, že během nedlouhé doby se objeví řada výrobků, které budou plně odpovídat podmínkám. "Skoro bych se vsadila, že poznámka ,vhodné pro prodej ve školách´ se stane jistou reklamní značkou i v běžných obchodech," nechala se slyšet Valachová. 

http://bleskove.cz/politika/6865-valachova-pamlskovy-krik-me-neobmekci

Jaksi přitom ale nebrala v úvahu, že výrobci nezačnou automaticky vyrábět to, co jim vláda doporučí a svými zákazy vnutí, ale to, o co má trh zájem. A děti si opravdu nebudou kupovat suchary pro žlučníkáře jenom proto, že jsou neutrální pro naše zažívání.

Ó ty hloupý národe, kde by jsi byl nebýt těchto vizionářů. Hle, bufety ve školách se přizpůsobí, až jich většina zavře, zbylých 20% hostů v pivnicích si zvykne na nekuřácký režim a průběžný důchodový pilíř se sám revitalizuje hned poté, co vláda zvedne sociální odvody a věk odchodu do důchodu.

Odkaz k důchodům: Vláda také obnovila nastavení budoucího stropu pro odchod do penze na úrovni 65 let. Ten se bude moci každých pět let měnit.... a je třeba usilovat o postupné navyšování podílu výdajů na penze k HDP České republiky, který je jeden z nejnižších v Evropě...

http://www.opojisteni.cz/pojistny-trh/vyvoj-trhu/studie-vlady-cesky-penzijni-system-je-udrzitelny/

Ale zpět k onomu podnikatelskému pamlskovému boomu. Bohužel se žádný nekonal a to i přesto, že vyhláška byla tak vybroušená, že se podařilo najít shodu:

 "Vyjednávání bylo skutečně velmi složité, nakonec se nám ale podařilo najít shodu," uvedla ministryně školství Kateřina Valachová v rozhovoru pro HN.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/od-zari-ze-skol-zmizi-nezdrave-potraviny-za-rok-se-budou-vsi/r~361b21806f6a11e6bff10025900fea04/?redirected=1534690199

Před tím, že je příliš přísná, však varovali dokonce i mnozí odborníci na zdravou výživu a většina ředitelů škol a provozovatelů školních bufetů. Jenže jejich hlasy nebyly do oné "shody" vůbec započítány. Ve svatém boji o zdraví naší drobotiny totiž přes index nezávadnosti neprošly ani takové veličiny, jako je máslo, většina pečiva a sýrů, jogurty, nebo Pribiňáčky. Jenže dítě odmítá jíst to, co mu nechutná, to bude raději o hladu. Tohle vědí všichni rodiče bez rozdílu dosaženého vzdělání. Očividně se zde potom tedy nabízel nejhlasitější protiargument a to: dítě, které má kapesné na svačinu a nemůže si za něj koupit limonádu a housku se salámem ve školním bufetu, to si naproti v krámě raději koupí energetický drink a sladké tyčinky, než pomazánku z červené řepy (ta sítem prošla a byla doporučovaná). Tato selská logika, která by napadla kdejakého prostého flyboye, však nenapadla renomované a vysoce titulované odborníky z Fóra zdravé výživy a museli tak získat novou zkušenost:

„Je to objektivní zhodnocení dosavadní zkušenosti,“ komentují nové limity Tamara Starnovská a Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/pamlskova-vyhlaska-jidlo-skola-bufety-stravovani-zdrave-zmirneni-1d0-/domaci.aspx?c=A180813_143610_domaci_ane

Tedy já to shrnu: poté, co zlikvidovali provozovatele školních bufetů a naučili děti kupovat si energetické bomby po cestě do školy, získali novou zkušenost, před kterou je varovala i kdejaká vesnická selka v šátku. No díky Bohu, že po nich konečně nastoupila vláda odborníků!

 

 

Autor: Petr Burian | pondělí 20.8.2018 8:17 | karma článku: 42,55 | přečteno: 4584x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik