Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Najdi pět rozdílů

Evropa na západ od nás se zmítá v občanské válce. Jde především o válku informační. Na jedné straně se informace tají, na té druhé rozkrývají. První to přebijí tím, že informace druhé strany zpochybní, ti druzí zas nafouknou. 

Tomu se říká "mazat zprávy kolem huby". A bohužel, týká se to i nás, protože informační svět je globální a bez hranic. Nebudu se přiklánět ani na jednu, či druhou stranu. Na druhou stranu budu vlastně jen na té  první straně, abych vám ukázal, jak se dá nestranně informovat dvoustranně. A vy sami se podle dvou ukázek rozhodnete, zda je naše zpravodajství jako ta mince, co má vždycky dvě strany. Pojďme na to.

Ukázka první:

Rozbuškou napětí se stal spor, který si v noci ze soboty na neděli vyžádal jednoho mrtvého a dva zraněné. Mrtvým je německý občan. Podezřelými jsou dva muži z Iráku a Sýrie, které soud poslal do vazby. Bližší okolnosti činu policie stále objasňuje, hovoří však o bezdůvodném útoku.

Zavražděný Němec byl ubodán během potyčky, které se zúčastnilo deset lidí.

Toto bylo napsáno dva dny po té. A jak tady vidíme, policie i novináři stále tápou. Nevíme pořádně co se stalo a proč se to stalo. A to i přes to, že mainstream i vyšetřovatelé mají k dispozici deset přímých účastníků, tedy svědků nad svědky. Také není bez zajímavosti, že nikdo nikoho nenapadl, nezabil, nedej Bůh, aby vraždil. Za vše může spor, který si vyžádal oběť a o který vlastně jde i nyní. A proti kterému jsou pořádány v Chemnitzu demonstrace. Už vidím ty transparenty: Pryč se sporem! Spory v naší zemi nechceme! Požadujeme pro spory i Němce stejný přístup! 

 

Ukázka druhá:

Mladého imigranta ve Wismaru, přístavním městě ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko, podle policie skupina tří mužů nejprve častovala xenofobními urážkami. Jeden z útočníků jej následně udeřil železným řetězem do ramen a hrudníku, zbylí dva mladíka napadli pěstmi. Když napadený upadl na zem, kopali do něj, uvedla policie. Útočníci posléze utekli a policie po nich pátrá.

Mladík, který policii sdělil, že pochází ze Sýrie, utrpěl pohmožděniny v obličeji a na horní části těla a zlomeninu nosní kosti. Po ambulantním ošetření v nemocnici byl propuštěn. Podle agentury AP policie případ vyšetřuje jako útok motivovaný nenávistí k cizincům.

Tak tady naštěstí policie a novináři zareagovali dost rychle a precizně. A to už do dvaceti hodin od této bestiálnosti. Zřejmě poučeni z předešlého tápání, ihned jasně vědí co se stalo, jak se to stalo a proč. A přestože tady, oproti předešlému incidentu se sporem, policie delikventy vůbec nezná, přesně ví, proč to udělali a že jsou to útočníci. Oproti pouhým "podezřelým" z minulého případu, na které byla uvalena vazba. Čtenáře také uchvátí přesný chronologický popis celého ohavného skutku, včetně textu hádky (xenofobní urážky) a virtuální rekonstrukce. Následný výčet ambulantně ošetřených zranění je tak profesionální, že by podle něj mohl pan doktor Pomahač onoho chlápka zrekonstruovat poslepu. V perexu článku je také tučným písmem zdůrazněno, že oni útočníci mluvili německy a dále, že jsou to činy pravicových radikálů.

 

Tak co, líbí? Nelíbí? Ale vždyť v tom není ani zbla lží! A našli moji rádcové oněch pět rozdílů? Jako v onom legendárním příběhu z dob studené války. Ruský medvěd závodil s americkým zajícem v běhu na sto metrů. Samozřejmě, že zajíc vyhrál na celé čáře. Druhý den vyšlo v sovětském tisku: zatímco medvěd se umístil na krásném druhém místě, zajíc byl předposlední.

https://zpravy.idnes.cz/nemecko-nepokoje-napadeni-chemnitz-wismar-sondeerhausen-cizinci-migrace-pristehovalci-gts-/zahranicni.aspx?c=A180830_110151_zahranicni_elka

https://zpravy.idnes.cz/chemnitz-protesty-ubodani-demonstrace-d9e-/zahranicni.aspx?c=A180827_125857_zahranicni_luka

Autor: Petr Burian | pátek 31.8.2018 0:03 | karma článku: 29,58 | přečteno: 876x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik