Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo jsou tzv. obchodníci s chudobou?

Tento slovní paskvil už zdomácněl. Zavedla ho agentura pro sociální začleňování. Ministryně Jana Maláčová se v rozhovoru pro deník Právo do problému opřela. Bohužel svou nevědomostí pouze přiznala, že oním obchodníkem je sám stát.

Obchodník s chudobou je po vykořisťovatelích a lichvářích další neomarxistická úderná urážka živnostníků a podnikatelů. Má evokovat to, že vypasený buržoust s doutníkem v hubě bezskrupulózně odírá ty nejchudší, bezbranné a v jádru poctivé občany. Je pozoruhodná nejen tím, že na chudobě se nedá vydělat, ale také tím, že hanlivě odsuzuje všechny, kteří zajišťují ubytování těm, které nikdo jiný nechce ubytovat. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se v rozhovoru rozpovídala o tom, co je potřeba všechno udělat proto, abychom měli, cituji: bič na pronajímatele ubytoven. No nevím, jestli je zrovna moudré likvidovat to, co sanuje neschopnost státu pomáhat lidem v jejich neschopnosti zajistit si vlastní ubytování, ale bezpečně vím, že Maláčová smíchala hrušky s lokomotivami a veřejně ukázala, že vůbec neví, která tluče. Pojďme se na ten myšlenkový lunapark, na úrovni doby kolektivizace, podívat. Celý rozhovor zde. Nás bude zajímat jen ta střední pasáž počínaje sociálním bydlením:

https://www.novinky.cz/domaci/490781-malacova-zamestnavatelum-jsme-uz-zpusobili-dost-bolesti-hlavy.html

V prvé řadě si ujasněme, co je to sociální bydlení. Sociální bydlení je bydlení poskytované osobám v bytové nouzi nebo bytovou nouzí bezprostředně ohroženým, a mělo by se jednat o dotovaný pronájem bytu. Zde ministryně vyklouzla s odkazem, že na zákonu o dostupném bydlení začne vláda pracovat v lednu. Když pominu fakt, že tento zákon slibuje ČSSD svým voličům už min. přes 10 let, tak je pozoruhodné i to, že dosud sami netuší, co by to mělo být. Zatímco v rozhovorech se vyjadřují rozevlátým stylem, že každého nízkopříjmového bude mít povinnost "kdosi" ubytovat za solidární grošík, Jan Hamáček to na svém fejsku formuloval takto: 

Jan Hamáček6. listopad v 8:22 · 

Zákon o dostupném bydlení je dlouhodobá priorita ČSSD. Objevuje se kolem něj ale mnoho nesmyslů. Platí, že nikdo nedostane nic zadarmo. Systém dostupného bydlení má podpořit pouze nájemní bydlení pro mladé rodiny s dětmi či seniory. Má fungovat jako záchranná síť, která lidem pomůže najít střechu nad hlavou za přiměřený měsíční nájem. Protože budou lidé v těchto bytech platit nájemné, bude i stát doplácet na dávkách na bydlení méně.

https://cs-cz.facebook.com/hamacekjan/photos/z%C3%A1kon-o-dostupn%C3%A9m-bydlen%C3%AD-je-dlouhodob%C3%A1-priorita-%C4%8Dssd-objevuje-se-kolem-n%C4%9Bj-ale-/10156797952541703/

Všimněme si, že i přes nabubřelý název se zde jedná o přísně vymezené a dočasné řešení (u mladých rodin), a že celková sociální dávka poskytovaná na bydlení se bude o dotovaný nájem krátit. Tedy laicky: stát je ochoten přispět tři zlatky na bydlení, ovšem ty budou použity pouze a jen na bydlení. To má logiku. Tedy tady bude stát sám sobě obchodníkem s chudobou. Pokud tedy připustíme, že onen dotovaný nájem bude vypočítán jako tržní podle institutu "péče řádného hospodáře", který se vztahuje na všechny členy voleného orgánu a o němž ÚS prohlásil:.. svědomitě a stejným způsobem rovněž pečuje o její majetek, jako kdyby šlo o jeho vlastní majetek. Logiku však už nemá potom to, že zatímco zaplatit si z dávek na bydlení své bydlení státu (obci) je správné, u majitelů ubytoven je to zločin. Zde Maláčová rozehrála kabaret hodný legendárního Ein Kessel Buntes. 

Nu, posuďte sami:

-opatření, většina z nich je legislativní povahy, které by měly obchod s chudobou ukončit. Nejklíčovější jsou cenové mapy, ty by měly být hotovy v polovině prosince. K nim budeme přizpůsobovat dávky...Paní ministryně, ty normativní náklady bydlení pro určité obce jsou už dávno stanoveny vaším vlastním ministerstvem a na jeho stránkách jsou taktéž dostupné:

https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_bydleni

- Nejjednodušší, ale zároveň politicky komplikované řešení by bylo mít živnostenské oprávnění na pronajímání bytů...Paní ministryně, všichni "obchodníci s chudobou" mají na svou činnost vystavený živnosťák, bez toho by to nemohli dělat. Vy vlastně chcete, aby si živnost na pronájem museli zřídit také všichni řadoví občané, kteří pronajímají svůj volný byt. Sice to asi zvládnou, ale buďte si jista, že zrovna tihle sociálně nepřizpůsobivým své byty nepronajímají. A to z toho prostého důvodu, že vůči případným asociálním nájemcům nemají žádnou obranu ani právní páky v případě neplacení, nelegálnímu okupování, či zničení jejich bytu. O navázání exekucí na pronajímaný byt ani nemluvě.

-Chceme zavést hygienické standardy...Paní ministryně, ale ty už zavedeny jsou! A jejich plnění dozoruje opět stát skrze orgány ochrany veřejného zdraví. Zde, §21a

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-258

- definici toho, jak má vypadat byt, kolik v něm může žít osob na metr čtvereční, že by v bytě měla být tekoucí voda apod...Paní ministryně, ale sociálně nepřizpůsobiví jsou většinou (90%) ubytováváni podle zákona o ubytování! Který vy si vytrvale pletete se zákonem o pronájmu! Můžete si definovat byt jak chcete, ale na ubytovně se platí za lůžko a služby s tím spojené, nikoliv za bytovou jednotku. A ono ubytovací lůžko má své přesně dané standardy předepsané provozním řádem ubytovny, který schvaluje Krajská hygienická stanice, jejímž zřizovatelem je stát!

https://www.mesec.cz/zakony/obcansky-zakonik-2014/f4586303/

https://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast8h7.aspx

-Když se podíváte do vyloučených lokalit, podmínky tam jsou hrozné, ale stát za to zaplatí na dávkách třeba 25 tisíc korun...Paní ministryně, ale doplatek na bydlení, který v drtivé většině pobírají lidé z vyloučených lokalit, v sobě zahrnuje, mimo nájmu, služeb a energií i částku na živobytí všech dotyčných společně posuzovaných! Proto se u vícečetných rodin jedná mnohdy o desítky tisíc korun. To není problém ubytovatelů, ale státu. Zde:

Doplatek na bydlení vám pak úřad práce vyplatí v takové výši, aby po zaplacení nájmu a energií – takzvaných odůvodněných nákladů na bydlení, zůstala alespoň částka živobytí.

https://www.penize.cz/davky-v-hmotne-nouzi/333193-doplatek-na-bydleni-2018-kdo-ma-narok-na-pomoc-od-statu

A perlička na závěr: Teď je to tak, že byty jsou nevyhovující, ačkoliv do nich tečou velké finanční prostředky. To je příčina i důsledek chudoby...Takže takto, čím víc mi stát vyplatí na bydlení, energie a živobytí, tím jsem chudší. Opravdu brilantní majsterštych!

Shrnuto závěrem: Kdo vyplácí dávky na bydlení? Stát! Kdo určuje komu a kolik vyplatí? Stát! Kdo určuje co je ubytovací zařízení na které dávky na bydlení vyplatí? Stát! Kdo reguluje a tedy stanovuje cenu bydlení a energií na těchto ubytovnách? Stát! Kdo určuje kdo dostane koncesi k provozování takového ubytovacího zařízení a jaké musí splňovat normy? Stát! Kdo rozhoduje o tom, že dávka poputuje přímo na účet ubytovatele v rámci tzv. institutu přednostního příjemce? Stát! Kdo je tedy obchodníkem s chudobou? Ti druzí!

 

Autor: Petr Burian | středa 5.12.2018 14:09 | karma článku: 30,63 | přečteno: 1580x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik