Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Falešný zákon

ČSSD dnes ohlásila svůj fenomenální úspěch. Povedlo se jí prý pomocí novely insolvenčního zákona zachránit velký počet dlužníků z dluhové pasti. Při hlubším pohledu však brzy zjistíme, že stvořila jen fake, tedy falešný zákon.

Prvně se pojďme podívat o co šlo, poté o co jde a nakonec co pofrčí. 

O co šlo, aneb třetinový člověk.

Dříve se dlužník přihlásil do insolvence a musel prokázat, že je reálně schopen zaplatit za pět let minimálně třetinu svých celkových dluhů ( jiné formy insolvencí, než pětiletou verzi, dnes řešit nebudeme). Dlužník byl pod ochranou státu. Veškeré exekuce, narůstání dluhů, úroky, penále i smluvní pokuty se zmrazily. Nebylo možno po něm dluh vymáhat, ani vykonávat jakékoliv jiné separé vymáhací úkony. Dlužníkovi byla ponechána částka na živobytí výrazně větší, než při exekuci. Byl pod dohledem insolvenčního správce a každý krok stranou, či porušení insolvenční dohody znamenal konec kamaráčoftu i zákonné ochrany.

Po úspěšném skončení oddlužení byly dlužníkovi odpuštěny veškeré dluhy, tedy i ty, o kterých on sám nevěděl a i ty, které nebyly do insolvenčního řízení přihlášeny. Za splacení třetiny, se z dlužníka stal opět čistý člověk, perspektivní plátce daní a horlivý stachanovec.

http://insolvence.cz/zkusebni-stranka/

O co jde nyní, aneb po tmě je každá kráva černá.

Napříště to bude už jinak. Do insolvence se může přihlásit naprosto každý somrák, který je majitelem jakéhokoliv dluhu. Nemusí se prokazovat schopností splatit alespoň třetinu dluhu, ale pokud se mu to přeci jenom po pěti letech záhadně podaří, soud mu po zvážení jeho snahy zbytek všech dluhů také odpustí, jako v předešlém případě. Rozdíl bude jen v tom, že ho nebude dozorovat žádná splátková dohoda, žádná buzerace, ani zdvižená rákoska. Koneckonců to nebude ani reálně možné, protože pod ochranu státu se mohou uchýlit i ti, jejichž dluhy jsou mnohamilionové. A chtít po svačináři z kolbenky, aby kráčel vstříc své budoucnosti po dvacetitisícových splátkách měsíčně je fakt nemyslitelné. Pokud se tedy takové oběti zlých lichvářů třetinu nepodaří splatit, anebo soud zjistí, že se v průběhu choval laxně, vyhýbavě ba až vyčůraně, vrací se zpátky do náruče svých dluhů s plnou parádou.

Vládní návrh si od svého počinu slibuje, že dlužníci prozřou. Napraví se a začnou kát. Že ti, kdož nebyli ochotni přistoupit v minulosti ani na splátkový kalendář, ignorovali výzvy i výhrůžky v ukrajinském jazyce a nechali si klíďo píďo nabobtnat svůj dluh do obřích rozměrů, že se rázem polepší. Že opustí své načerno brigády, které jim zajišťují mimo ochrany před exekutory i nemalé sociální dávky, nastoupí ráno k soustruhům a začnou trhat normy. Že ti, kdož mají ve zvyku kličkovat jako zajíci před každou platbou, budou rázem pět let žít z minima, poctivě pracovat, platit alespoň něco a mít u toho ještě dobrý pocit Matky Terezy.

Vláda si spočítala, že díky takto polepšeným se zvedne výběr daní a pojištění, což je další zlatý bludišťák do voleb. Jen si představte ta krásná úderná hesla: oddlužili jsme tři sta tisíc občanů a ještě k tomu zvedli výběr daní! Dával bych takovýmto poslancům a ministrům rok jen třetinový plat, aby si reálně vyzkoušeli, jak vypadají dvě třetiny, které bez náhrady propadnou. Ale to je spíše škodolibost, protože takto polepšených dlužníků bude minimum. A proč? Protože:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/insolvencni-zakon-odddluzeni-osobni-bankrot-snemovna.A190122_110253_domaci_kop

Z lejna bič neupleteš, když upleteš tak nezapráskáš a když zapráskáš, tak leda sám sebe. Aneb, co bude.

Ten kdo má reálnou šanci a k tomu upřímnou snahu oddlužit se pomocí splacení třetiny dluhů, ten by to udělal tak jak tak i ve starém systému. Kdo takovou potencí a vůlí nedisponuje, ten nemá v insolvenci co dělat. Akorát tím marní čas. Tak proč tam tedy bude vstupovat? Právě proto, aby marnil onen čas! Ta podmínka reálné možnosti splatit alespoň třetinu svých dluhů, byla nyní odstraněna. A to je jediná významnější změna celé této novelizace zákona.

Jak jsme si řekli na začátku, klient v insolvenci je pod nadstandardní ochranou zákona. Nikdo po něm nesmí nic chtít, penále a smluvní pokuty jsou zmraženy, stejně tak, jako i výkon exekucí.Takový exponát nezodpovědnosti si dál může chodit po svých černotách, pobírat socdávky a u baru dávat k lepšímu, jak se jeho exekutorům protáhly ksichty až na břicho. Sice mu nikdo nepůjčí už ani zálohovanou flašku, ale na tom byl se svým finančním curriculum vitae tak stejně i před tím. Teď získá pět let chráněných finančních prázdnin. Nikdo na něj netlačí, nikdo ho nekontroluje, zákon po něm chce jen upřímnou maximální snahu o splácení na vlastním uvážení a dle svých možností. To je jako když děcku řeknete: nemusíš chodit do školy, ale koukej, ať na konci roku všechno umíš.

A to za měsíční úlitbičku tisícovky pro insolvenčního správce. Dovedu si představit, že pro lidi, kteří žijí z týdne na týden pod heslem Nějak bylo, nějak bude, musí pět let tradá foršusu připadat jako když se bezdomovec propadne střechou do skladu měděných odlitků. A navíc s vědomím, že je u vlády ČSSD, jejichž kanonýrům se zákony všehodobra líhnou v hlavách rychlostí moučných červů. Takže Bůhví, co bude za pět let, že? Třeba věřitelé budou ze zákona povinni doplácet svým dlužníkům do průměrné mzdy, co já vím.

Ovšem pokud se nic nezmění, nastane docela slušnej průšvih. A to v tom, že dluhy v insolvenci nejsou odmazány, ale jen pouze spí. Tiše nabobtnávají jako když kypřicím práškem plnej nočník zasypeš. A pokud se tedy onomu dlužníkovi, ausgerechenet při uvolněných pravidlech a bez dozoru, nepodaří dosáhnout finančního orgasmu v podobě úplného oddlužení, onen nočník přeteče a praskne. Přesně za pět let. Za pět let nám insolvenční systém začne chrlit zpátky tisíce dlužníků s ještě větším dluhem, než byl původně. Protože věřitelé, vymahači a exekutoři si za těch pět let naúčtují penále, úroky z prodlení a poplatky zpětně až do aleluja, to si buďte jisti. A ČSSD v té době už v opozici, si připíše na volební plakát tato slůvka: oddlužili jsme tři sta tisíc občanů a co udělala pravice? Zpátky je zase zadlužila!

Hosana!

http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=68904&l=cz&fbclid=IwAR1F8ul-y9gUD0hiOj1od-i4oGHL3aeDPDtVTfKkeRWad2a_DRTKzhlGIVs

 

Autor: Petr Burian | úterý 22.1.2019 21:40 | karma článku: 21,28 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik