Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praktiky šíbra

Kateřina Valachová, ale i mnozí jiní drakobijci především z řad ČSSD, už dlouhodobě bojují proti věřitelům tzv. lichvářům. Vadí jim, že by měl dlužník platit své dluhy pokud možno i s úroky a penále, a to i v situaci, kdy nechce.

Anebo nemůže. Jak sama Valachová ráda uvádí mnohé příklady. Všechny jsou na jedno kopyto a dá se z nich poskládat tento modelový příběh: dlužník, nejlépe matka samoživitelka, nebo důchodce na pokraji existenční propasti, se dostává do kritické finanční svízele. Ač ničemu nerozumí, nechápe a ledva umí číst, je mu vnucena lichvářem půjčka. Vzápětí, a to vždy zákonitě, přichází lidská pohroma v podobě ztráty zaměstnání, či zákeřné choroby, takže splácení není možné. A na tuto chvíli čekaje přispěchá lichvář a, považte, domáhá se svých peněz. Zrůdnost. Ač dluhy ze spotřebitelských úvěrů tvoří jen malou bagatelní součást zadluženosti domácností, exekucí a insolvencí, pro paní Valachovou jsou ony pravou příčinou všeho finančního zla, především proto, že obsahují vysoké úroky, penále a jiná příslušenství . A proto bojovala za striktní omezení poskytování spotřebních úvěrů, ztížila vymáhání dlužných částek a náhrad a prosadila furiantské odpuštění velké části dluhů v novele insolvenčního zákona. Lichváři si prý už nahrabali dost a jejich možnosti byly zločinně rozsáhlé, tak co. Ať utřou. Pojďme se tedy ve zkratce podívat na možnosti vymáhání dluhů ze strany věřitele, tak jak platí dnes:

Penále od pátého dne po splatnosti 20% z dlužné částky, úrok z prodlení 14,5% (repo sazba ČNB+14%) obé splatné do 30 dnů, možná pokuta za porušení mlčenlivosti v souvislosti s probíhajícím jednáním až do 500 000kč, pořádková pokuta za obstrukce při jednání až 50 000kč splatná do 14 dnů, pokuta za jinou formu splátky, než bylo dohodnuto, např. poštou, 2000kč.

Formy vymáhání: exekuci zahajuje věřitel sám tzv. ex officio, tedy bez povinnosti návrhu a exekučním titulem se stává sama dlužná částka. Věřitel není povinen vyrozumět dlužníka o výši jeho dlužné částky. Exekuční příkaz se rovnou doručuje dlužníkovi a není možno proti němu uplatnit žádné opravné prostředky. Manžel dlužníka ve společném jmění manželů se automaticky stává dlužníkem též. Na základě tohoto má věřitel právo k uspokojení svých pohledávek nařídit srážky ze mzdy povinovaného, obstavit a exekuovat jeho účet, prodat movitý i nemovitý majetek, zkonfiskovat jiné peněžité pohledávky dlužníka, stejně jako ho omezit na jeho majetkových právech.

Zdá se vám to opravdu dost tvrdé? To může, ale takhle to prostě je. Takhle totiž vymáhá své dlužné částky státní správa! Konkrétně finančák. A to z lidí ždíme jejich peníze, tedy ne vlastní, které by jim předtím půjčila. Nevím jak postupuje sociální správa, nebo VZP, ale o moc větší lidumilové tam asi nebudou. O takových pákách na neplatiče se může lichvářům jen zdát.

Znám případ jedné konkrétní ženy, která odcestovala dlouhodobě do Itálie. Na VZP to nahlásila. Bylo jí řečeno, že je to tak v pořádku, že si to poznačili a vnutili ji pár náhradních připojištění na šťastnou cestu. Po návratu dlužila několik tisíc, protože prý nic poznamenáno nebylo, takhle se to nedělá a nikdo o ničem nic neví. Nebožačka zaplatila tedy dlužnou částku, ujistila se, že může odjet zpátky (v Itálii se mezitím zasnoubila) a odjela. Po návratu dlužila ještě víc, protože ta zaplacená částka prý byly jen penále a jistina dluhu bobtnala dál. Nebudu vás unavovat. Když jsem jí poznal, dlužila po roce právních sporů s VZP už kolem 60 000kč. Tak tuhle lichvu měla asi paní Valachová na mysli.

No, ještě že tu máme tu insolvenci, že? Díky ní se, podle Valachové, lidé z toho kolotoče dluhů lehce dostanou. Nedostanou. Pokud tedy dluží státu na daních, sociálním a zdravotním, tak ne. Tyto dluhy jsou totiž chytře brány jako dluhy z podnikání a stát přeci nedělá insolvenci proto, aby oškubal sám sebe. To jste asi spadli z jahodníku naznak, když vás to jen na chvíli napadlo. Každý živnostník je povinen si řádně přečíst podmínky daňového úřadu, a to i ty malými písmenky na přílohách, nemá co marodit, ztrácet zaměstnání a dostávat se do platebních neschopností, když má platit jako OSVČ. Od toho jsou tu jiní dlužníci. Třeba ti u hracích beden v barech, matky samoživitelky, dlouhodobě nezaměstnaní a oběti obchodníků s chudobou.

To, co mě vedlo k úvaze o státním lichváři, který kupodivu bojovníkům za insolvence vůbec nevadí, je zpráva těchto dnů, že se vládě podařilo zlepšit výběr dlužných daní. Nebudu komentovat demagogii tohoto Bratrstva kočičí pracky, která spočívá v tom, že odepsali  přes polovinu desetiletí nevymožených daňových nedoplatků poté, co jejich dlužníci skončili v likvidaci a následně pod mosty, a tím jim opticky poskočilo procentuální číslo úspěšného výběru, ale zarazily mne ty částky.

V roce 2017 činil celkový objem peněz vymáhaných v exekucích 325 mld. při počtu 830 000 lidí. Daňových nedoplatků bylo ale v době kumulace 110 mld.(2014), tedy třetina a oněch dlužníků odhaduji řádově 5-10x méně!  A to se bavíme objektivně o dlouhodobých dluzích a jenom na daních, protože aktivního živnostníka by po roce činnosti státní správa sežrala i s dětmi kdyby nedorovnal svůj dluh, jak patrno z výčtu jejího postupu výše. 

Tedy suma sumárum: největším lichvářem je stát. Zároveň i nejbezcitnějším vymahačem. A mezitím se nám tu v tichosti ztrácejí pekař, mlíkař...

https://katerinavalachova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=699017

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/financni-urad-dane-nedoplatek.A190218_090417_ekonomika_mato

https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/ucetnictvi/sankce-podle-danoveho-radu/

https://www.financnisprava.cz/cs/dane/danovy-system-cr/postup-v-danovem-rizeni/vymahani

Autor: Petr Burian | pondělí 18.2.2019 13:37 | karma článku: 30,87 | přečteno: 1576x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik