Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lid potřebuje nepřítele

Nejlépe veřejného a společného. Naštěstí máme takové předem určené. Jsou jimi lichváři, vymahači, obchodníci s chudobou a podobná sběř. Nejnověji vzplál boj na půdě UK, která si dovolila uzavřít smlouvu s Home Creditem. 

Lidu je boje třeba, to je bez debat. Jinak rezaví. Adrenalinové sporty nejsou pro každého a jsou drahé. Virtuál sice není špatný, ale co si budeme povídat, je to jako lízat zmrzlinu přes sklo. A tak přichází v úvahu jen boj intelektem, srdcem a charakterem. První je náročný na bednu, u druhých dvou zase nejste tolik vidět. No jen si zkuste přispívat nezištně cizí důchodkyni z baráku pětistovkou měsíčně a nadto ji ještě tu a tam s něčím pomoc. Kdepak, sociální cítění ano, ale musí být všem jasně na očích.

A tak přichází v úvahu jen boj hubou. Nepřítele máme daného, teď už jen stačí počkat si na záminku a pak na něj zařvat. Čím hlasitěji tím líp. A dřív než ostatní, to samozřejmě. Univerzita Karlova uzavřela sponzorskou smlouvu s firmou Home Credit na tři roky za milion a půl. HC dá peníze a za ně se může pyšnit tvrzením, že je partnerem UK. V prohlášení se mj. praví:

Bude podporovat zejména matfyz a Institut ekonomických studií. Znamená to nejen fin. podporu, ale i pomoc s vědeckými a výzkumnými programy, hostování zah. profesorů a granty pro studentské a vědecké práce.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/karlova-univerzita-petice-vyber-penez-kvuli-smlouve-home-credit.A191010_091326_domaci_lre

To ovšem rozvášnilo všechny spící sluníčkové charaktery prahnoucí po krvi z boje. Vždyť přeci HC je poskytovatelem nebankovních půjček! A ty jsou zase lichvou. A lichva strhává lidi do bídy. A je to tu, boj. Neúnavný předseda zastupitelského klubu Piráti na Praze 5 a neméně snaživý třiatřicetiletý student Univerzity Karlovy Adam Rut založil otevřený účet, na kterém chtěl onu částku milion a půl vybrat a zasponzorovat tak UK místo HC aby všem ukázal, že my Češi stále držíme při sobě jako v dobách Národního divadla. Sešlo se mu tam v mžiku přes 80 000kč, čímž studenti dokázali, že si školné můžou bez problému platit sami a peníze na studia od nás, dělníků, jim netřeba. Kdo z nich na to nebude mít, může si pak půjčit od Home Creditu. Od toho tady ta společnost je.

Boj z jiné strany rozpoutal na svém twitu i "uznávaný" sociolog Jiří Pribáň, který k tomu řekl: „Předmět podnikání této firmy jsou spotřebitelské úvěry, kvůli kterým se lidé dostávají do dluhových pastí."

A zde se ukazuje, že sponzora finanční gramotnosti jako je HC potřebuje naše akademická půda jako soli. Protože aby se vysokoškolsky vzdělaný sociolog vyjadřoval k dluhovým pastím bez toho, aniž by tušil co to slovo vůbec znamená, to už je silné kafe.

Nejlépe ty dluhové pasti asi vykresluje fakt, že Home Credit je u nás jedničkou na trhu se zbožím na splátky, takže pokud máte doma takový spotřebič, třeba lednici, jste na 90% klientem této nebankovky.

Další municí v boji s tímto arciďáblem se vynořilo sdělení, že HC vede nelegální exekuce, což prý potvrdil i soud. Tak prosím vás, z logiky věci plyne, že pokud soud nějakou exekuci zruší, ta se už nevede. A ta, která se dál vede je ta, kterou soud ještě nezrušil a je tudíž platná, nikoliv nelegální. Takže prvotní sdělení je z podstaty věci blábol. Nositelé tohoto výroku tím mají na mysli, že dlužník úmyslně neplatil ani po řadě výzev, společnost použila tehdy zákonné vymáhací páky, neplatič je zpochybnil, rozhodce určený rozhodčí doložkou to zamítl a poslal k exekuci. Jak vidíte, žádné nelegální exekuce se nevedou, dlužník stále dluží, věřitel to stále chce, a bude chtít i poté, co soud rozhodnutí rozhodčího zruší a vše se roztočí nanovo, jen dluh se tím navýší o další tisíce.

Ale abych to celé uzavřel optimistickou zprávou. Home Credit po smršti kritiky řekl něco ve smyslu: když nechcete, tak si trhněte, a vzal svou nabídku sponzorství zpět. UK nebude mít míč a půl korunek na zajištění výročního Plesu Univerzity, podpory vzdělávání pracovníků rektorátu nebo zajištění expertů na marketing a další strategie.

Lid versus zlo opět vyhrál. Gratulace.

Autor: Petr Burian | čtvrtek 10.10.2019 15:54 | karma článku: 27,47 | přečteno: 763x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik