Zakazuji, protože můžu a chci

28. 10. 2019 21:52:43
Takto by se dal charakterizovat vládní zákaz prodeje supermarketům v určitých dnech. Žádný přínos to nemá, spíš zápory, nic to neřeší. Podivuhodnější než sám zákaz je ovšem zdůvodnění PROČ. Pojďme se na to defilé hlupotin podívat.

Žádná potřeba něčeho si tento zákaz nevynutila. Lidé po tom nevolali, nedemonstrovalo se za to, nebyl to ani palčivý požadavek odborů, nebyl to volební trhák nějaké strany, nebyla to podmínka investorů. Nepřináší to státu žádnou úsporu, lidem úlevu, nebo přínos, nechrání to ani zdraví, ani lidské životy. Prostě to je. Jen tak. Zčistajasna. Zákaz jen pro někoho, jen někde, jen něčeho a jen někdy. Tzv. vybrané dny nejsou ani všechny křesťanské svátky, ani významné dny státu, lidu či historie. Určovaly se systémem hruškovice-slivovice-vodka-rum-bum. A nedávají smysl, jako ostatně nedává smysl ani samo nařízení, natož pak jeho zdůvodnění. To je už přímo etanol idiocie v přímém přenosu. Pojďme na to:

Prodavačky budou mít aspoň den volna navíc.

Nebudou. A už vůbec ne navíc. Fond roční pracovní doby je řekněme 1014hod. a k tomu 416hod. možných nařízených přesčasů, tedy 1430 hod. a ty si prodavačka odmaká bez ohledu na to, kolik děr státem nařízených volných dnů v roce je. Takže místo toho, aby šla ve čtvrtek ve svátek do práce a v sobotu se synem na jeho fotbalových zápas, bude doma ve čtvrtek povinně a v sobotu pošupajdí do práce. Navíc se mohla rozhodnout, zda si za svátek vybere 100% příplatek, či den volna kdy ona bude chtít. Takhle je už rovnou rozhodnuto za ní.

Budou ve svátek doma s rodinou.

Viz výše. Navíc nechápu, kde někdo bere tu nabubřelou aroganci určovat někomu, co má chtít a co je pro něj nejlepší. Taková prodavačka-matka, bavíme-li se apriori o ní, má celou řadu vlastních záměrů, od vyřizování po úřadech, přes péči o domácnost, až po své zájmy a koníčky včetně odpočinku a vyhánět ji povinně s dětmi na podzimní procházku jen proto, že je státní svátek a někdo někomu páchá proti jeho vůli dobro, je zhovadilost.

Sváteční den mají lidé trávit jinak, než nakupováním.

To je stejné dobrotrousilství, jak o tom píšu výše. Cpát někomu předepsané chování proti jeho vlastní vůli až příliš připomíná aroganci totalit od inkvizice, nacismu až po bolševismus. A navíc ono strkání zobanů do života jiných lidí nekončí zpravidla u jednoho dobročinu, ale pokračuje většinou až do úplné rozvrácení svobodné vůle společnosti. V tom je jeho mor.

Žádný hladomor zákazem prodeje nevypukl (popřípadě: za komunistů bylo zavřeno i v neděli a národ v pohodě přežil, či: opravdu si musí někdo nutně nakoupit rohlík ve svátek?)

Trapné žvásty odezdikezdi. To se dělá tak, že vezmete nějakou katastrofu, oblíknete ji do tématu, který hájíte a tím vzniklým propastným rozdílem zesměšníte oponenty. To si ale většinou myslíte jen vy, protože tím zpravidla zesměšníte jen sami sebe. Takže já to otočím: žádný hladomor by nevypukl, ani kdyby byly obchody otevřené jen v pondělí a s třetinovým sortimentem. Národ v pohodě přežil i Protektorát. A nemusí, ale chce a má na to právo, pokud jiný mu to chce prodat.

Lidskost proti sobectví (Alena Gajdůšková, ČSSD), aneb děláme to pro matky od rodin.

Krásná ukázka totálního pomatení. Tak jednak příplatky za svátky a víkendy dělají prodavačkám výplatu a ty mi jim ukrajujeme. Za další, zákon vůbec nezakazuje prodavačkám jít do práce, mohou jít dělat třeba inventuru, nebo sanitární den, pokud se tak majitel rozhodne. Tedy onen zákon, tak jak byl prezentován, je naprosto lživý. Navíc zavřený obchod znamená pro majitele úsporu na energiích a mzdách při stejném objemu prodeje (viz dále). A v neposlední řadě 7,5 volných prodejních dvanáctihodinových dnů v roce, při řekněme 12 zaměstnancích jednoho marketu je 1080 ušetřených pracovních hodin, a to už stojí za uvažování, kterou prodavačku vykopneme na mráz. Asi tu s nejvíce dětma, když je s nima furt doma na marodce. Tak z toho lidství přímo kape po litrech, opravdu.

Pomůžeme aspoň některým, když už nemůžeme všem.

Tato šaškárna se ozývá na argument, že nejméně polovina národa dělá na směny, o víkendech a nuceně i ve svátek (nepřetržité provozy). Tak jak některým? A proč vlastně jen obchody s plochou nad 200m2? Proč ne všechny obchody? Nu protože prodavačka ze supermarketu je matka, zatímco prodavačka ze sámošky od naproti je naprostý prd druhé kategorie (asi). Tady vidíme, že zákon je nejenže úplně zbytečný, lživý, ale navíc i diskriminační. A kolik že takových opravdových lidských matek tímto chráníme? Zastánci toho zákazu, kteří pod petici o zachování zákazu nasbírali za půl roku pěkných 480! (čtyřistaosmdesát) podpisů napříč republikou tvrdí, že tak 80 000 zaměstnanců. Tedy matek, o které jde především, z nich bude tak 50 000 a těch, které o to skutečně stojí možná 25 000. Hezké číslo. Oproti 55 000 těch, kteří zuří že přišli o 100% příplatek a minimálně 4 milionům zákazníkům, kterým to vadí. A dalším xx tisícům matek, na které toto nařízení z vysoka kašle.

Kdybychom chtěli totiž takto chránit matky prodavačky, a to všechny bez výjimky, dali bychom do Zákoníku práce formulku, že zaměstnanci těch a těch obchodů mohou práci ve státní svátek odmítnout a majitel by musel kolektiv poskládat z těch, kteří o to sami stojí. To by ale bylo logické, funkční a hlavně by to lidem dalo nějaké skutečné právo, takže ne.

Objem prodeje neklesl. Tedy nikdo nepřišel zkrátka.

Toto je asi nejprčovnější pseudoobhajoba, jakou jsem kdy slyšel. Jako chápete to? Přestože se neprodávalo, prodalo se stejně jako jindy. Zázrak! Perpetuum mobile! Zjevení z Medžigorije! Ne, to jen prodavačky den před a den po dřeli jak mourovatý 2x tolik za menší mzdu (vyšší objem práce a ještě k tomu bez příplatku). Tak tomu říkám majsterštyk. Budeš makat do padnutí a státní svátek pak prochrápeš polomrtvá na kanapi, aby sis to druhý den zase zvopákla. Však mi ti to lidství, Nanynko, do tý palice natlučem kladivem ať chceš, nebo ne.

Zákon už funguje, nikomu to nevadí. Jinde je to normální. V Německu si nenakoupíš ani v neděli.

Mám "rád" tyhle kecy. Zákon pod knutou vždycky funguje. Koneckonců za Protektorátu fungoval i zákaz poslechu cizího rozhlasu. Co to dokazuje? Že to nikomu nevadí asi rozhodně ne. O tom, komu to vadí a komu ne svědčí těch ubohých 480 podpisů pod peticí za tento zákaz. A že v Německu už to mají? No a co? Jinde zase mají právo šaria. Nemusíme kopírovat každý nesmysl, zvlášť ne ze země, kde je zákaz mít v autě nožík větší než dlaň. Naproti tomu se zase ve většině Německa smí kouřit v restauracích ve vyhrazených místnostech, takže? Takže co je normální a co ne?

Krásnou odpověď na toto téma jsem zaznamenal na jednom portálu:

Otázka: ...že v těchto obchodech pracují normální lidé, kteří by byli velmi vděčni za to, kdyby se obchody zavíraly v lidskou dobu a oni mohli jít domů v rozumnou hodinu a nedej bože měli volno v neděli nebo ve svátek? Jenže obchody mají otevřeno téměř NON STOP jen proto, že TAM LIDI TÉMĚŘ NON-STOP CHTĚJÍ CHODIT. Pokud by tam v noci nikdo nenakupoval, mohlo by být zavřeno tak jak je to běžné v civilizovaných zemích na západ (a bohužel i na východ od nás- Slovensko, kde to mají dané zákonem).Jen by mě opravdu zajímalo, jestli Vy všichni jako normální nakupující si tyto věci alespoň někdy uvědomíte...?

Odpověď: ...pracovní dobu jsem brala takovou, jakou mi ji zaměstnavatel určil. Kdyby mi nevyhovovala, hledala bych si jiné zaměstnání. S tímto vědomím jsem tam přece nastoupila a tak jsem to prostě chápala,... A když obchod zavírá v deset, tak se tam v osm hodin nesmí? Stejně jako když jsem dělala na dráze a chodila na noční, tak jsem si nestěžovala na lidi, že kdyby nechtěli jezdit vlakem i večer nebo v noci, tak jsme tu nemuseli být. No, takže to vlastně ani nejezdíš noční nebo pozdě večerní tramvají, autobusem, vlakem, nebereš si v noci na cestu z divadla, plesu nebo podobných akcí taxíky a podobně? Nebo si vidíš jen na špičku svého nosu, a nebereš v potaz i jiná zaměstnání, kde by si lidi taky chtěli chodit domů v normálním čase? Nebo tě to prostě jako normálního zákazníka těchto služeb nikdy nenapadlo?

http://www.kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=2793

https://www.petice.com/signatures/souhlasim_se_zachovanim_zakona_o_prodejni_dob_v_maloobchod_a_velkoobchod_ve_stavajicim_platnem_znni/

Autor: Petr Burian | pondělí 28.10.2019 21:52 | karma článku: 32.64 | přečteno: 782x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 135 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.49 | Přečteno: 549 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 521 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...