My vám tu solidaritu do makovic nakopeme bagančetem

11. 01. 2020 22:44:00
Paní ministryně Maláčová, zvaná Venezuela, má nový plán na důchodovou reformu. Chtěla by všem přidat a to zavedením základní výměry 10 500kč k těm už stávajícím. Kdo prý najde na ulici 300mld. má se jí ozvat a může se to rozjet.

„Zrušení druhého důchodového pilíře je chyba. Vláda nám neřekla, jak zajistí penze do budoucna, když druhý důchodový pilíř zruší,“ kritizoval předseda ODS Petr Fiala.

ČSSD spolu s ANO a za potlesku komunistů zrušila v r. 2016 II. důchodový pilíř. Prvně tvrdila, že vytvoří zcela novou důchodovou reformu. Místo toho si však nechala vypracovat vládní švindl studii, podle které je průběžný pilíř ve výborné kondici, dlouhodobě udržitelný a potřebuje jen kosmetické úpravy. Těmi drobnostmi se myslelo zvednutí věku odchodu do důchodu, zvýšení odvodů a po novém i vypsání dalších masakrálních daní ve výši dvojnásobku DPH.

Vláda má s důchody dvojí problém. Za prvé nejnižší důchody nezajišťují důstojné stáří a v jejich spektru se tvoří výrazné selektivní skupiny jako jsou ženy obecně, OSVČ, či lidé s žádným, či jen minimálním vyučením. A za druhé reálně hrozí zhroucení důchodů po odeznění ekonomické konjunktury a odcházení silných populačních ročníků do penze. Překotný nárůst absolventů různých haha studií a trvalý úbytek skutečně pracujících, tomu taky nepřispívá.

Paní Maláčová, a to ostatně nikdo, neřeší jak vysoký by měl být důchod. Například kdybyste 35 let (minimální předepsaná doba) odváděli ze mzdy 30 000kč 28% na důchody, odvedli byste souhrnně 3 528 000kč, a za dobu dožití (řekněme 76-80let) tedy 180 měsíců od vstupu do penze (muži méně, ženy více), by vám tato částka vycházela na pěkných 19 600kč důchodu. Toto číslo je jen informační a není směroplatné, máme zde i sirotčí, vdovské a invalidní důchody atd. A dále to souvisí s počtem plátců a vyplácených na důchodovém účtě.

Tedy se řeší jen to, že někdo v důchodu živoří. A vláda místo toho, aby nízké důchody sanovala z kladného salda svého hospodaření, sama tápe ve ztrátě. A z rezervního privatizačního fondu, určeného na posílení výplaty nízkých penzí, to vzít taky nelze, neboť ten vláda stihla prožrat právě před vytvořením oné vládní sekyry. Takže se místo toho, že vláda neumí zajistit nízkopříjmovým důstojné důchody, začne raději mluvit o důchodové diskriminaci (ženy vs muži), nespravedlivých důchodech (přičinlivější vs méně přičinliví) a narovnání důchodů (okrást ty, kteří přispívali více ve prospěch těch méně přispívajících). Zde paní ministryně, ale i všichni levičáci, nejčastěji mluví o solidaritě, spravedlnosti a důstojnosti. Tedy to v praxi vypadá takto: někdo dře od nevidím do nic nevidím, aby splatil hypotéku na vlastní barák. Tím má vyšší plat a tím pádem od státu na nic nárok. Platí vyšší daně a odvody. Jiný pracuje na půl úvazku, nebo na půl plynu. Je osvobozen od daní a platí nízké odvody. Od státu k tomu pobírá 10 000kč/měs. na sociálech a příspěvku na bydlení. To mu platí ten první ze svých daní. No a na penzi se s ním ještě soudružsky rozdělí i o svůj důchod, aby to bylo solidární a spravedlivé. Tolik k úpravám základní a zásluhové výměry výpočtu důchodu.

Nicméně tentokrát paní ministryně (opět) svou horlivost přestřelila. Chce ke stávajícím důchodům vytvořit jakýsi nultý pilíř, který by zaručoval všem měrou stejnou základní důchod 30% prům. mzdy (cca 10 500kč) a ve druhé půli by se k němu vypočítávala zásluhovost z celého důchodového účtu, který máme dnes k dispozici. Ženy by k tomu obdržely navrch bonus za povité děcko. Už z napsaného je zřejmé, že tu cosi chybí. Ano, onen druhý důchodový balík, který má být tím prvním. Když si ministryně Schillerová po přečtení onoho návrhu posbírala svoji bradu a oči pod stolem, kam jí to popadalo, spočítala, že by k tomu bylo potřeba dalších 300 mld. což se rovná zvýšení DPH na dvojnásobek 40%. Hezká práce. Zde je vidět, že zrušit jde něco lehčeji, než vytvořit. ODS tomu tleská ve stoje.

A znovu: ČSSD spolu s ANO a za potlesku komunistů zrušila v r. 2016 II. důchodový pilíř. Jednalo se o privátní důchodové fondy pod ochranou státu a ČSSD nejvíc vadilo, že by to prý vysávalo finance odjinud. Nyní si vláda nechala udělat druhou analýzu a ta tvrdí, že se průběžný pilíř brzy rozpadne jako sněhulák na jaře. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová proto pověřila důchodovou komisi, aby ta navrhla, co místo něho. A komise se činila a fofrem ji po čtyřleté důkladné analýze sdělila, že stát nutně potřebuje privátní důchodové fondy dotované vládou. Jak překvapivé. Protože ony soukromé fondy ve III. pilíři, kterými se Bohuš Omezovač coby předseda ČSSD oháněl jak plácačkou na mouchy, a kam vláda sype zbůhdarma 19mld. ročně, jsou k ničemu. Abonenti si je před důchodem vyluxují do mrtě i se státními příspěvky, natáhnou ruce k průběžnému pilíři a navíc si ještě požádají o socdávky. Protože je to přeci tak spravedlivé a solidární, že?

Zde, pobírači státních miliard penzijních dávek je na krytí svých důchodů používají jen v necelých 3%. První graf odshora. Důchodová komise navrhuje privátní důchodový fond:

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/duchod-sporeni-penze-soukrome-fondy-statni-fond.A190903_499420_ekonomika_are

Důchodový systém je udržitelný, stačí jen lidi sedřít z kůže a narvat miliardy do III.pilíře:

http://denikreferendum.cz/clanek/25709-duchodovy-system-je-udrzitelny-a-reformu-nepotrebuje-rika-studie-uradu-vlady

Důchodový systém je neudržitelný, i kdyby Maláčová na Schillerové jezdila:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/2840984-duchodovy-system-je-dlouhodobe-neudrzitelny-na-politiky-cekaji-nepopularni-kroky

Je to v pohodě, stačí jen krumpáče z kolbenek pumpnout o 300 miliard a ono to půjde:

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/stavime-vilu-ale-mame-penize-na-chatku-opozice-je-skepticka-k-duchodove-reforme-40309537

Autor: Petr Burian | sobota 11.1.2020 22:44 | karma článku: 43.39 | přečteno: 10090x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 10.62 | Přečteno: 100 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 326 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.69 | Přečteno: 462 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.70 | Přečteno: 866 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...