Smrtící gender

16. 01. 2020 13:42:26
V Británii zakázali reklamu. V dnešní Orwellovské době nic zvláštního, pokud by ztvárnila fiktivního delikventa jiné než bílé pleti, nebo ženu vykonávající domácí práce. Jenže tentokrát bylo důvodem to, že reklama neztvárnila TO.

TO byla žena. Reklama měla přitáhnout k nákupu počítačového hardwaru, který udělá z vašeho PC raketomet jedniček a nul. V reklamním spotu správně vystoupil vedle bílého mladého uživatele také afrobrit a mladík s asijskými kořeny, smí-li se to tak psát (opravdu nevím, co je zrovna předepsané, doporučené a co ještě povolené). Chybou podle místní rady pro regulaci reklamy ovšem nebylo to, co v reklamě bylo, ale to, co v reklamě nebylo a to TO byla žena, která tam nebyla. Prostě že v reklamě vystupovali tři mladí střapečci a žádná mušlička k nim.

Jako nevím jestli se vyjadřuji dost srozumitelně, ale prakticky se dostáváme do éry, kdy už je závadné i jednání kdy jste neudělali něco, co vám žádný předpis nenařizuje. Protože žádné povinné kvóty na zveřejňování město, moře, kuře, stavení nedílně vedle sebe nejsou a neexistuje ani metodika, podle které by se dalo vypočítat, kolik čeho, kde a kdy se má zmínit. Koneckonců i sama prodejní firma onoho PC mozku správně doložila, že 87,5% jejich zákazníků tvoří mladí muži. Ale bylo jí to hate free platné. Komise rozhodla, že se jedná o škodlivé genderové stereotypy. Sice netuším proč nebyly současně porušeny i gerontové stereotypy, když se ve spotu na pozadí nemihl/a ani žádný stařec/čice o francouzské holi, ale věřím, že členové rady na své sociální nenávisti ještě kladně zapracují.

Ovšem co mě popravdě udivilo je to, proč někomu vadí stereotyp a proč by měl být navíc ještě škodlivý. Možná by si takový člověk při požáru domu rád počkal až ho zraněného ven vynese sličná hasička, když hasič se tam mihl už třikrát, či při půlnočním záchvatu na nemocničním lůžku posečkal na zdravotního bratra, ale já bych na tohle fakt nervy neměl. Tak stejně máme zažité určité stereotypy o klientech gynekologických ordinací, porodních oddělení, anebo třeba o tom, co by vám měl nabídnout escort servis. Dvoumetrový dřevorubec v krajkovém negližé by mě dost nepříjemně překvapil.

Stereotypně také neočekáváme šamana s chrastítky v ordinaci specializovaného lékaře, divadelní scénku při vystoupení filharmonie, kočku na řetězu u boudy, anebo bezdomovce s krabicákem za pultem v lékárně. Stereotypy dávají našemu životu řád a smysl. A koneckonců se je učíme odmala. Proč třeba nevěřit hodným strýčkům, kteří rozdávají dětem před školou bonbóny, pánům, kteří nabízejí studentkám svezení, anebo dvěma zaměstnankyním plynárny, které nesou důchodci osobně přeplatek? Já nevím jak pro vás, ale pro mě jsou tyto osoby rozhodně důvěryhodnější, než parta důchodkyň hrající společně PC hru "kilni ho kulometným sprejem". Ovšem podle rady by zrovna tato reklama byla v pořádku a vyvážená.

Jak by měly vypadat ony neškodlivé newspeak reklamy to vidíme už dnes. Přesně genderově vyvážená parta úderníků a údernic vtrhne do baru a tam se roztančí při popíjení nealko fujtablu, protože s ním začínají žít život naplno, čtyřicetiletý slévač doma u klavíru skládá oslavnou písničku na slevy v supermarketu a nagelovaný týpek za výkřiku "nevyměknem!" si usrkne z malého prcka Fernetu a pak se u toho ksichtí, jako by měl v zádech právě onoho dvoumetrového dřevorubce v krajkovém negližé. Jen bych chtěl upozornit, že zrovínka z tohoto hnoje se za 10 let stane neomylně ten předepsaný stereotyp, ze kterého už nebude cesty zpět. Protože nepřirozené je lámat násilím něco, co přirozené je.

https://www.idnes.cz/hry/novinky/zakazana-reklama-herni-hw-stereotypy-genderove.A200114_102433_bw-novinky_srp

Autor: Petr Burian | čtvrtek 16.1.2020 13:42 | karma článku: 47.71 | přečteno: 11830x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.96 | Přečteno: 300 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 442 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...