Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zaměstnanec versus OSVČ

Rozhořel se nám tady letitý žhavý uhlík o tom, kterak OSVČ prý platí nižší odvody poté, co si svůj příjem náležitě zoptimalizují. A zaměstnanci by to chtěli taky. Už si ale neuvědomují, že oni žádné příjmy nemají. Oni mají mzdu.

Na úvod bych chtěl předeslat, že termíny mnou použité nemusí být odborně přesné, ale mají za cíl jen laicky pojmenovat danou skutečnost. Čísla se mohou nepodstatně lišit od aktuální výše podle stáří odkazu, ze kterého jsem je vyčetl a příklady jsou opravdu jen ilustrační k vykreslení podstaty daného mechanismu. Přiznám se, že mi daňové přiznání dělá žena, takže v tom nejsem zběhlý. Jsem zaměstnanec i OSVČ současně.

ZP - zdravotní pojištění, SP - sociální pojištění, sdruženém odvody - součet odvodů zaměstnance i jeho zaměstnavatele ZP 4,5+9=13%, SP 6,5+25=31,5%, ŽL - živnostenské oprávnění, HPP - hlavní pracovní poměr

Ujídá mi z mého prasátka

Vykřikují zaměstnanci na adresu OSVČ a statistiky jim dávají za pravdu. OSVČ odvádí na daních, SP i ZP průměrně opravdu jen zlomek odvodů zaměstnanců na počet hlav. Jak je to možné? Tak v prvé řadě jsou na vině mrtvé duše. Údaj z roku 2017 říká, že v ČR je v současnosti platných neuvěřitelných 3,7 milionů živnostenských oprávnění. To ovšem nic neříká o tom, kolik jich je aktivních. Kdo nemá žádný příjem, nic nedaní a jede se dál. Dále má mnoho lidí více ŽL, ale práci může dělat jen jednu současně. Reálnější číslo hovoří o tom, že zde máme 1 milion aktivních ŽL. Ovšem jak aktivních?

Třeba jako souběh se zaměstnaneckým HPP. To vám daně nedělá zaměstnavatel, nýbrž veškerý svůj příjem a odvody z HPP, které jste za celý rok poctivě odváděli, přenesete do svého ŽL, k tomu přicmrndnete svých 50 000kč ročně z vedlejšky a to celé zdaníte. Doplatek daně a odvodů je potom oproti příjmům minimální. A pokud jste marodili, tak díky slevě na poplatníka (což je záporná daň, tzn. že vám ji naopak stát proplácí, pokud ji nemůžete uplatnit), máte ve finále ještě přeplatek. Ten stejný má i zaměstnanec, jenže ten si bude myslet že opravdu státu přeplatil, kdežto vaše OSVČ vyúčtování s příjmem 400 000kč a následným doplatkem od státu, vypadá fakt dost divně. Tady vzniká potom ještě ta pikantnost, že vás statisticky počítají do obou skupin, OSVČ i zaměstnanecké.

Dalším příkladem Potěmkinových ŽL jsou důchodci a různí brigádníci. Jejich přivýdělek 50 000kč/rok je sice o ničem, ale ve statistice počet OSVČ versus kolik v průměru odvádějí, to hodí taky docela slušnou závist. Takže takové pseudostatistiky raději nečtěte a věnujte se jen těm, které počítají pouze OSVČ na plný úvazek. Těch bývá v průměru tak 550 000 (poslední dva roky díky výkonu ekonomiky toto číslo stouplo na cca 590 000 kusů) a říkejme jim živnostníci. I když ani ti nemusí být plně aktivní, protože zatímco do práce chodit musíte, jinak by byla pracovní smlouva porušena, do živnosti ne.

Odepíšu, umažu a celé to pak zoptimalizuju do nuly

Ano, ty odpisy. Můžou být jmenovité a dokladované, anebo paušální. U těch druhých platí kolik a do jaké výše celkových příjmů. Je to dáno tím, jaké obory činnosti stát podporuje a jak si cení jejich obslužné náročnosti. Takže jsou od 80% hrubých tržeb v řemeslných činnostech, zemědělství, lesnictví a rybníkářství až po 30% v pronájmech nemovitostí. To je však pro nás nepodstatné, my to budeme nazývat souhrnně jako odpočet nákladů. Náklady odepisuje i zaměstnavatel, zaměstnanec už ne. Proč? Protože on není třetí strana, nýbrž polovina té jedné. Jako fakt nechtějte zaměstnanci vědět, co všechno si na vás zaměstnavatel odepíše z daní. Od první tkaničky pracovních bot, přes nářadí, nástroje, obědy, teplo, vodu, elektřinu, školení, pojištění až po poslední ruličku na wc. Tak zatímco OSVČ je svůj zaměstnavatel i zaměstnanec současně, tedy takový doktor Jakyll a pan Hyde v jedné osobě, právnická firma je zaměstnavatel a zaměstnanec jako jeden tým.

Takže OSVČ vezme tržby za celý rok, odečte od nich náklady, rozdělí to vejpůl na zisk firmy a svou mzdu (tzv. rozhodná částka ke zdanění), a z té pak zaplatí daně a odvody. Zaměstnavatel to udělá obdobně, jen s tím rozdílem, že větší část odvodů zaplatí za zaměstnance a ty i s jejich mzdou si pak dá zpátky do nákladů, což OSVČ nemůže. Zaměstnanec potom platí odvody ze své mzdy a daně i z té části odvodů zaplacené zaměstnavatelem (superhrubá mzda). Největším jablkem svárů se pak stává 1) že si zaměstnanec nemůže taky nic odepsat (to jsem vysvětlil proč ne) a že 2) OSVČ neplatí daně a odvody z celé částky svých čistých příjmů.

1) zaměstnanec si nemůže nic odepsat, protože jeho mzda není hrubým obratem vytvořených hodnot, nýbrž sama daňovým odpisem této hrubé tržby. Tedy nákladem na vytvořenou nadhodnotu.

2) kdyby měl zaměstnanec taky platit daně a odvody z celé nadhodnoty kterou vytvořil, nezbylo by mu ze mzdy nic. Zde příklad:  vy v provozovně uděláte za šichtu 200 makových závinů a všechny se prodají za 30kč (bez DPH). To je 6000kč denně. Veškeré náklady na materiál a energie jsou 50%. Vaše práce tedy pro firmu činí 3 000kč čistého zisku denně, to je 66 000kč měsíčně (22 dní). Otázka zní, je tohle vaše mzda? Dá vám to zaměstnavatel? Nedá, protože není padlý na hlavu a nechce zkrachovat. Spočítá si, kolik za vás odvede když vám dá tolik a tolik. Dá vám tedy 25 000 hrubého a další jeho odvody jsou 8500kč na SP a ZP = 33 500kč. Čistý zisk, který potom zbude firmě z vaší práce je 32 500kč, tedy polovina z oněch původních 66 000kč, které jste pro firmu vytvořili. A věřte, že daně a odvody z oněch 66 000kč by nechtěl platit žádný zaměstnanec. A přesně takhle to dělá i ten OSVČ (zjednodušeně řečeno, modelový příklad). Jenže OSVČ k tomu nemá možnost dalších xx bestialit, jako je placená dovolená, 13 státních svátků, což je mimochodem v součtu 1+3/4 proplaceného měsíce zadáčo navíc a následně odepsaného z firemních daní, OČR, odstupné, noční, přesčasové a sváteční příplatky a mnoho dalších socialistických okrádaček.

Je tedy nad slunce jasné, že ty pseudoanalýzy porovnání zdanění a odvodů, které začínají blábolem: zaměstnanec i OSVČ mají stejný příjem 360 000kč/rok a přesto odvedou každý jinak...můžete rovnou zahodit taky.

Kde je tedy zakopaný hafan? 

Daně zaměstnance i OSVČ jsou 15% (rovná daň u všech fyzických osob) a odvody také. Zde: SP zaměstnanec 6,5% + zaměstnavatel 25% = 31,5%, OSVČ 29,2% + 2,3% dobrovolné na nemocenskou = 31,5%. ZP zaměstnanec 4,5% + zaměstnavatel 9% = 13,5%, OSVČ 13,5%. (první odkaz)

A přesto platí, že: OSVČ na HPP odvádějí v průměru a na hlavu jen část objemů odvodů oproti zaměstnancům (druhý odkaz)

Je to dáno tím, že OSVČ nedosahují průměrných celorepublikových mezd, nemají ve svém průměru nadstandardně příjmové kusy jako zaměstnanci (manažeři, ředitelé apod.) a naopak svým malým počtem nemohou bagatelizovat počet nízkopříjmových mezi sebou jako zaměstnanci (dva soustružníci svým platem smáznou jednu uklizečku). Takže se zde dostáváme do sociálního paradoxu, kdy středně a méně příjmoví dělníci vyčítají ještě méně příjmovým a mnohdy pracovitějším dělníkům, že jsou to paraziti. A to je dost tristní zjištění, že?

https://www.mesec.cz/danovy-portal/dan-z-prijmu/vypocet-socialniho-pojisteni/

https://www.mesec.cz/clanky/mytus-zamestnanci-plati-na-odvodech-vice/

 

Autor: Petr Burian | neděle 9.2.2020 18:35 | karma článku: 43,69 | přečteno: 11569x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik