Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se levá ruka tluče do levé nohy

O tom že Piráti jsou jen obyčejní aktivní levičáci v maškarním kostýmu kapitána Hooka, ví každý. A také je postihla pohroma, která levičáky tu a tam postihuje. Někdo jim splnil to, po čem volali. A rázem mají problém zvaný Airbnb.

Pirátská strana vznikla původně v r. 2006 ve Švédsku jako reakce na omezování občanských svobod v zájmu skupin hájících autorské právo. Tedy zkráceně, chtěli zadarmo nakládat s něčím duševním vlastnictvím bez ohledu na to, kdo ho vytvořil. Od té doby se toto politické hnutí rozšířilo do desítek zemí. Jejich vize je ve zkratce jednoduchá: občanská svoboda využívat veřejně dostupné zdroje je nad zákony chránících jejich majitele. Proklatý Airbnb.

Mít plnou hubu keců o tom co a jak dělat a pak dostat příležitost to udělat, tak tohle neštěstí už zažila celá řada levičáků. Komunisty obecně počínaje, přes Venezuelu, až třeba po důchodovou reformu ČSSD. A pak byli ztraceni jak sirotci v lunaparku. Pojďme se podívat na ty veletoče, skrze které se Piráti prokousali až do sněmovny, senátu a na post primátora Prahy. V červenci 2017, tedy před jejich prvním volebním úspěchem, strana ve svém věstníku popisuje:

Současný tržní systém je značně monopolizován, ač se nám mnohá média i ekonomové snaží nastínit opak. Pirátská strana má důvěru ve svobodný trh, který se na rozdíl od politických intervencí osvědčil a motivuje k tvorbě hmotných statků.  Proto budeme otevírat prostor pro komunitní projekty...Stát by měl poctivé podnikání co nejvíce usnadnit. Vodítkem při stanovení pravidel hospodářské soutěže by měl být ideál dokonalé konkurence. Připravíme Česko na... nástup sdílené ekonomiky a rozvoj drobného podnikání. Chceme připravit Česko na nástup nové, sdílené ekonomiky... Každý si bude moci na sdílení svých věcí skrze on-line platformy jednoduše přivydělat bez toho, aby byl považován za podnikatele.(zkráceno)

https://www.piratskelisty.cz/clanek-1707-podporujme-sdilenou-a-znalostni-ekonomiku

Čtyři měsíce před tím požadovali Piráti po státu a Praze, aby se nastavila jasná pravidla pro sdílenou ekonomiku:

 Pražští Piráti žádají po vedení Prahy vytvořit vizi, jak by měla fungovat a být regulována takzvaná sdílená ekonomika. Rovněž má apelovat na vládu, aby změnila v této oblasti legislativu. Novinářům to ve středu řekli předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek a zastupitel Mikuláš Ferjenčík. „Nacházíme se v situaci, kdy se mění paradigma průmyslu," řekl Michálek. „Praha se snaží zbuzerovat digitální služby zástupnými důvody. Praha by měla přizpůsobit zastaralé zákony a předpisy realitě, ne naopak," řekl.

https://prazsky.denik.cz/podnikani/pirati-zadaji-po-praze-vizi-fungovani-sdilene-ekonomiky-20170308.html 

Rok předtím se Piráti takto hezky zastali smažek okupujících plicní kliniku v jejímž okolí si lidé stěžovali na nepořádek, hluk a útoky anarchistů:

Vlastnictví ale není samoúčelné. Smyslem státního vlastnictví je využívat majetek ku prospěchu občanů, což se v případě Kliniky ze strany státu neděje. Proto nesouhlasíme s hrozící represí proti komunitě, která opuštěné a chátrající Klinice vdechla nový život a využívá ji pro kulturní a společenské aktivity. Zde se v obrazové galerii podívejme, jak ona komunita krásně vdechla budově nový život. (jen pro silné povahy)

https://www.expres.cz/zpravy/expres-navsteva-kliniky.A160526_172616_dx-zpravy_pali

A pak se stal zázrak. Piráti dostali možnost své vize uvést do praxe. Jako první přišel na řadu boj proti sdílenému bydlení. Piráti ve svém návrhu požadovali, aby se byty takto nabízeného ubytování musely ze zákona překolaudovat na hotelové prostory, což bylo ostatními zamítnuto jako hovadina se vším všudy. Přišli tedy s myšlenkou, aby ubytování bylo možno jen se souhlasem všech nájemníků v domě a platil městu poplatky by měl sám Airbnb, což je už jiné kafe než předešlé: Praha se snaží buzerovat digitální služby zástupnými důvody, ač to pochází od stejného Michálka jen s odstupem jednoho roku. Proklatý Airbnb.

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/airbnb-michalkuv-zakon.html

 

Všimněte si, že je to v období před komunálními volbami 2018. Volby v Praze vyhráli a dostali možnost tento letitý problém a svůj volební tahák realizovat. A jak ho primátor Hřib realizuje? Jde podpořit nezákonnou akci v cizím bytě! A když je konfrontován, tak tvrdí, že šel jen náhodou okolo a jukl dovnitř. Výmluvy jak z techno akce, když ho policie chytí se smotkem marijánky zašitým v lemu ponča. 

Takže prosím pěkně tři roky poté, kdy tržní systém nesmí být monopolizován a  "každý si bude moci na sdílení svých věcí skrze on-line platformy jednoduše přivydělat bez toho, aby byl považován za podnikatele" v boji proti korporátním ziskům, zde máme "problémem je podle Hřiba i finanční stránka věci. Město dostane z krátkodobého ubytování podle něj drobné..." oproti hotelům patřícím velkým korporacím. A z rok a půl staré výzvy zastupitelům Prahy aby to už konečně řešili tu máme ze strany vedení Prahy neřešitelný problém. 

 

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/pariz-berlin-praha-problem-s-airbnb-40310632

 

 Takže takhle: nějací aktivisté proti sdílenému ubytování se nasomrují k někomu do bytu a tam za zavřenými dveřmi komunitně polohlasem odsuzují praktiky Airbnb, asi aby je slyšelo co nejvíce lidí. Protože pronajmout si sál a svolat tam k debatě o problému širokou veřejnost by asi nefungovalo vzhledem k tomu, že je to palčivý problém trápící právě tu širokou veřejnost. Jako za starých časů. Pozérství, velkohubá prohlášení a vyhýbání se konstruktivní diskuzi s řadou nepříjemných faktů. Jako jsou třeba ty, že ona činnost není pronájmem prostor, nýbrž poskytnutí ubytování a jako taková už zákonem regulovaná je. Např. zákonem o daních z pronájmu a místních poplatcích. A navíc novelou zákona ministerstva financí, která vstoupila v platnost 1.1.2020. Anebo tím faktem, že ani po třech letech od propagace to Piráti neumí sami řešit a to ani z postu rady hlavního města Prahy. A tedy že jsou za současný stav plně odpovědní. 

 

https://blog.previo.cz/poplatky-novela/

 

Kdo tedy za to konkrétně může? Tak třeba Piráti, kteří sdílené ubytování v minulosti halasně podporovali. Potom voliči, kteří je volili. Pak znova Piráti, kteří to zpětně neumí řešit a místo toho se uchylují k partizánské válce v konspiračních bytech jako ve 44. roce. A pak znova Pražané, kteří ještě před deseti lety vynaložili v zahraničí miliony na přilákání tisíců zahraničních turistů do naší metropole. To si ale nepředstavovali, že sice peníze přivezou, ale zároveň jim tam budou překážet. Ideální by bylo, kdyby se turisté ubytovali ve velkokapacitních ubytovnách někde na okraji Prahy, všechny služby by si objednávali po telefonu a u toho zkoukli pár diáků o pražských památkách. Ale úplně nejprimovější by bylo, kdyby se na Prahu mrkli doma na Youtubu a peníze poslali magistrátu rovnou převodem na účet.

https://www.novinky.cz/cestovani/clanek/praha-chce-prilakat-zpet-turisty-za-propagaci-v-zahranici-utrati-miliony-40224769

A tak najednou je jim bramborák moc bramborovej a kyselo moc kyselý. A pak zase přijdou nějací levičáci a namísto vytvoření legitimního řádného podnikatelského prostředí s prostorem pro obě strany budou jen zakazovat, mastně zdaňovat a házet klacky pod nohy. Nic jiného totiž neumí.

 

Autor: Petr Burian | úterý 18.2.2020 14:22 | karma článku: 38,14 | přečteno: 1474x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:48

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluví...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik