Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlaté tele

Pandemie ustupuje, doufejme, a my z ní vyšli s velmi dobrým výsledkem, díky Bohu. Ti co se potřebují zviditelnit na té správné vlastenecké straně se sešikovali k provolávání slávy vládě. Je to levné, nemusíte přemýšlet a jste IN.

A k tomu patří samosebou také řádně poplivat opozici. Přeci když někdo dělá všechno správně tak je samozřejmé, že jeho oponent musí dělat všechno špatně. Nic vás to nestojí a navíc to opticky vypadá, že problému rozumíte, že se v něm orientujete se znalostí profesora politologie a to i kdybyste byli v reálu zmatení i z nápisů na krabičce sardinek. Jenže ono je to všechno právě naopak. 

Dovedete si představit, že by zemi v době koronaviru vedl někdo jiný, někdo z opozice?, zní nejčastější otázka z řad sekty vyznávající velkého božského agrosupermana. Ano, dovedu. Zřejmě by to bylo stejné, možná by to vedli i líp, ale rozhodně ne hůře. Tak jak tak, ta dobrá obecná opatření prošla za kolektivního souhlasu všech, minimálně polovina těch technických je z dílny opozice a jen ty diverzní nášlapné miny jsou čistě vládní  práce. Pojďme se tou výstavkou vládních úspěchů projít od počátku.

Jsme na konci roku 2018. Vláda si právě odhlasovala vybrakování rezervního privatizačního fondu v celkové výši 22mld. založeného v r.2006 za vlády ODS. To si nedovolil ani Kalousek v době realitní krize. Je to už druhé vyčistění rezervních fondů. To první proběhlo rok po nástupu A.Babiše na post ministra financí, jednalo se o rezervní fond Ministerstva financí a zbylo na něm po Kalouskovi 63 mld. Mluvčí ministerstva to zdůvodnila takto: "Díky efektivní správě peněz státní pokladny není potřeba kumulovat nadbytečné rezervy spojené s úrokovými náklady," tvrdí Vaidišová. Podobnými výžblebty nás ovlažila o tři roky později při rozpouštění státních privatizačních rezerv i ministryně Schillerová: „Cílem je zvýšit transparentnost nakládání s veřejnými prostředky. Ambicí novely naopak není v žádném případě jakékoli rozpouštění prostředků, ani to není žádný nový zdroj příjmů ani žádná jiná z podobných fám,“ hájila ministryně. Jen pro ukojení vaší zvědavosti: peníze byly prožrány už tři měsíce po tomto prohlášení a to do mrtě. Poslanec za ODS Skopeček na 24. schůzi poslanecké sněmovny r.2018 k tomu řekl:  ...ještě žádná polistopadová vláda v České republice, a to ať byla pravicová, či levicová, neměla tu drzost vysát rezervní fond...mimořádné příjmy, ať už z privatizace, nebo dividend státních podniků, zkrátka není dobré utrácet na běžné výdaje. Protože každému státu, každé ekonomice, se může stát, že nějaké mimořádné výdaje bude potřebovat hradit. Babiš to v odpovědi označil za "neodborné připomínky opozice", to byla fakt prča přeukrutná a my si budeme už navždy pamatovat že jo, že v budoucnu může stát fakt nějaké mimořádné výdaje potřebovat hradit.

Je leden 2020. Lékař a poslanec za ODS Svoboda žádá, aby vláda do svého programu zařadila jednání o možné pandemii. Je naprosto ignorován a stejně dopadnou i následující žádosti opozice o prověrku připravenosti, cituji: Jaké lůžkové kapacity má Česká republika připravena pro případ většího počtu pacientů s podezřením na infekci koronavirem? Máme nachystaný dostatečný počet zdravotních pomůcek, ochranné oděvy, dezinfekce, masky atd.? Máme dostatek personálu, který je připraven na možné nenadálé situace? Jaký bude postup v případě rozšíření viru do okolních zemí? Ministr zdravotnictví Vojtěch to označí za šíření paniky a dále že: "Nemyslím si, že je něco, co bychom zanedbali nebo že bychom nebyli na něco připraveni.

Stejnou rétoriku použije Babiš ještě o měsíc později, kdy už je Itálie centrem pandemie koronaviru v celé Evropě a světová zdravotnická organizace pandemii oficiálně vyhlásí. Doslova 28.2 prohlásí: Opravdu není nutné nakupovat zásoby potravin ani roušek. Není k tomu nejmenší důvod. Zemi řídí pomocí mimořádných opatření vydaných Bezpečnostní radou státu, která zvolna utahuje šrouby. Ruší se některé lety, není doporučeno cestovat, stanovují se pravidla osobní karantény, je vydán zákaz návštěv na lůžkových odděleních, školní výuky a pořádání hromadných akcí. Za dva týdny na to v sobotu 15.3 ráno ještě prohlásí, že roušek je dost a není důvod k panice. Komu se jich nedostává, tomu je osobně přivezu, hlásí národu. Jen to řízení státu v době nouze odmítá předat někomu jinému. Stále věří, že to ustojí. Jako první opatření vlády vyhlásí už 12.3, že hospody budou zavírat v osm večer, zřejmě si myslí, že virus dělá jenom noční šichty. Poté 15.března zřídí přeci jenom statut Ústředního krizového štábu ČR. A odpoledne to zruší a přizná, že roušek je opravdu akutní nedostatek. Večer pak založí nový statut nového ÚKŠ ČR s trochu jinými lidmi a ten zakáže už všechno. Měl tehdá fakt dost hektický den. Tak schválně, řídil by to někdo líp, stejně, anebo hůř, pokud by měl k dispozici tisíc poradců ze všech odvětví, tu zodpovědnost, ale i tu moc?

A co dělá opozice? Opozice vesměs s kroky vlády souhlasí a přes dílčí kritiku je podporuje, 10.3. 2020:"Naším cílem není v této situaci získávat politické body, ale pomoci vládě tuto krizi řešit. Řadu kroků vlády podporujeme, ale současně je třeba upozorňovat na to, když nepostupuje dostatečně kompetentně a systémově," sdělil Aktuálně.cz předseda ODS Petr Fiala, jehož strana vystupovala v minulých dnech velmi kriticky.

Nejmarkantněji se spolupráce vlády a opozice projeví na zasedání sněmovny 24.3. kde je, vesměs nevládními stranami, navržena většina technických opatření platná podnes. Předseda ODS Petr Fiala tam tehdy znovu zopakoval: „Považujeme za správné, že vláda přišla s balíkem záchranné ekonomické sítě a že zahrnula i naše návrhy. Návrhy vlády podpoříme a očekáváme, že vláda přijde v dalších dnech i s dalšími opatřeními. Stát nesmí nechat lidi bez pomoci."  A dále, že: "Na kritiku bude čas, až bude po všem,“ prohlásil šéf ODS Petr Fiala. ODS na tiskové konferenci uvedla, že vláda má v opatřeních podporu opozice.

Všechny vládní návrhy pak byly opozicí bez průtahu schváleny. Jednalo se mj. i o tyto návrhy opozice: pozastavení EET (ODS, vláda proti, schváleno), vyplácení ošetřovného i pro lidi s dětmi doma (ODS), sanování mezd odstaveným zaměstnancům, odložení plateb odvodů a daňových přiznání, posunutí maturit na srpen, schválení deficitu státního rozpočtu až 200mld. a o dalších 25 000mld. pro živnostníky (Piráti), jednorázová podpora živnostníkům 30 000kč (vláda jen 15 000kč, nakonec schváleno 25 000kč), podpora lidí na DPČ, DPP a v exekucích (Piráti) a mnohé další.Zde: „Vítáme, že vláda zahrnula některé návrhy ODS, jako je například odklad platby daně z příjmu, prodloužení doby ošetřovného nebo zavedení určité podoby kurzarbeitu,” dodal Fiala.

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/on-line-snemovna-se-schazi-v-uspornem-rezimu-poslancu-bude-jen-pulka-40317794

Prokletá opozice, že? Pořád ne a ne házet vládě klacky pod nohy.

Co se naopak nepovedlo. Tak například toto:„Rád bych opozici nabídl tři místa v ústředním krizovém štábu,” Babiš. Dosud nesplněno. Anebo zneužití legislativní nouze i přes Babišův slib: Premiér také slíbil, že jeho vláda nebude využívat stav legislativní nouze k posilování moci. Následovalo rozšíření pravomocí ČNB, změna zákona o spotřebních úvěrech, Metnarův návrh bianco šeku převzetí moci: Ministr obrany Lubomír Metnar navrhoval posílit pravomoci vlády při ohrožení země, a to na úkor Parlamentu. V případě, že by ani kabinet nebyl akceschopný, přešly by veškeré pravomoci na premiéra. Jak se ukázalo, předložením dokumentu Metnara na začátku března pověřil premiér Andrej Babiš, který ještě včera tvrdil, že o této iniciativě nic neví. 

https://www.top09.cz/co-delame/medialni-vystupy/kalousek-vlada-zneuziva-krizove-situace-metnaruv-navrh-by-umoznil-zavest-diktaturu-27075.html?utm_source=200402154653-na-covid-19-nesmi-umrit&utm_medium=email&utm_campaign=news

Anebo tahle pikantnost v podobě miliard pro Agrofert schválená v době legislativní nouze hyením stylem:

https://www.asz.cz/cs/zpravy-z-tisku/politika-a-ekonomika/ctyri-miliardy-pro-zemedelce-babisova-mala-domu.html

Ještě k těm rouškám, kterých je dost a sám Babiš je rozváží potřebným. Dodnes nejsou těm nejpotřebnějším, např. zdravotním sestrám a ošetřovatelkám v plné potřebě k dispozici. A to i přes to, že všichni papaláši mají plné bedny jen těch nejlepších respirátorů až po toho posledního úředníka vládního úřadu. Nakažená zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice, která na to opakovaně upozornila, by mohla vyprávět. Vlastně nemohla. Už zemřela. Babiš se rád nechává v záři reflektorů natáčet při velkohubých patetických prohlášeních typu:Jsme v tom všichni společně, na jedné lodi. My to zvládneme (v originále: my chceme ty motýle), chtělo by se parafrázovat. Poté národ svou neschopností uvrhne do samovýroby roušek, kdy šije zdarma i poslední Vietnamka, aby to celé zesměšnil slovy: to nic není, to je jen tisícina potřebného. Pak nechá odstavit většinu domácích výrobců roušek, testů a dezinfekcí a trh ovládne pomocí svých firem a Zemanem protěžovaných čínských loupežníků. Babišovo dezinfekce (poté co ji konkurenci zakázal vyrábět) se jmenuje Anti-Covid a státní instituce ji od něj kupují po celých rybnících za 22kč/litr. Musí, jednak to mají nařízené a jednak je trh paralyzován. Šmejdi s nádobím musí blednout závistí.

https://www.echo24.cz/a/Swmnz/babisuv-preol-prodava-dezinfekci-ted-uz-obstrukce-u-zufanka-davaji-smysl-pise-starosta

Četl jsem už hodně pateticky ponížených děkovaček vládě ze strany obyčejných občanů za to, že díky ní dosud žijí. A stejný počet nenávistných plivanců na opozici. A nemyslím si, že tento blog i s odkazy na pravý stav věcí pohne v lidech pár molekulami k cirkulaci vlastního myšlení. To ne, takový optimista zase nejsem. Ale předložit do prostoru jsem to takto musel. Protože takhle to prostě je. 

Motto dne: Když Babiš vstupoval do politiky varovali ho, že to nebude mít snadné, protože voliči prý nejsou hloupí. První co Babiš vyvrátil při vstupu na scénu byl právě tenhle mýtus.

P.S.  Tak například toto:„Rád bych opozici nabídl tři místa v ústředním krizovém štábu,” Babiš. Dosud nesplněno. Oprava. Toto splněno bylo, jak jsem byl upozorněn v diskuzi a sám si i ověřil. Premiér skutečně nabídl opozici pět míst v krizovém štábu a ta toho využila. Beru tedy zpět a omlouvám se za svou dílčí neznalost.

Autor: Petr Burian | pondělí 13.4.2020 16:51 | karma článku: 40,37 | přečteno: 4309x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik