Hrdina za cizí peníze

22. 04. 2020 21:03:23
Stát se rozhodl v době nouze pomoci těm nejzranitelnějším, řečeno slovy ministryně Dostálové. A to tak, že nařídil jinému, aby to za něho zacáloval. Náhradu mezd zaměstnavatel, nájmy pronajímatel a dluhy věřitel. Krásná práce.

Což o to, náhradu mezd už vláda na nátlak opozice jakž tak narovnala. Těm, co kvůli vládním zákazům přišli o mzdy, či musí zůstat s dětmi doma, doplatí stát 80% z jejich superhrubé mzdy (místo původně jen hrubé mzdy, což znamenalo, že většinu pomoci si stát ukradne zase zpátky na daních a odvodech) a nemocenská se zavedla paušálně.

Zůstávají tedy jen ta dvě zbývající břemena. A to zmrazení splátek dluhů na bedrech věřitelů a pozastavení placení nájmů na pronajímatelích. Pikantnější je to ještě v tom, že tady vláda chrání ve většině ty, kterým příjem sanuje proti těm, na které z okna Strakovy akademie zvysoka kašle. Senátní veto a současně návrh, aby vláda bonviánsky umožněné dluhy na nájemném pronajímatelům alespoň garantovala v 80%, dnes poslanci Bratrstva rudé pracky (ANO, KSČM, ČSSD, SPD) zbaběle zamítli. Prakticky tím říkají, že vlastním kecům o tom, že dlužník někdy za hodně potom doplatí všechny nájmy naráz taky nevěří, a že až ten průser po novém roce vypukne, nechtějí s tím mít nic společného. Nejsou přeci sebevrazi. Jejich voliči mají beztak problém zapamatovat si co bylo před třemi měsíci natož před rokem. V tom mají nejspíš pravdu.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-ochrana-najemniku-koronavirus.A200422_121603_domaci_kop

Vláda ústy ministryně Dostálové tvrdí, že ve vztahu nájemník-pronajímatel je ten zranitelnější právě nájemník. Sice nevím kde na takovou švihlíkovinu přišla, ale už z podstaty Občanského zákoníku je jisté, že právě pronajímatel je ve všech směrech bitý jako žito a to ještě za přičinlivé asistence státu. Tak zatímco bezdomovce, který se vám přes noc usalašil v garáži, vytáhnou policajti za flígr ráno na světlo na dvě doby, neplatiče bez platné smlouvy, válejícího se vám v bytě už rok, budou chránit vlastními těly. A na stížnosti majitele, že za něj musí platit energie a náklady a vetřelec mu ještě k tomu likviduje vybavení bytu, budou šišlat něco o lidsky občanské domluvě.

Nevím v čem je nájemník zranitelný. I přes pokles příjmů užívá pronajatých statků (pronájmu) bez omezení a mimo Zákoníkem práce garantované mzdy i v době nouze a případné paušální nemocenské, má ještě k dispozici jiným zákonem předepsané dávky v hmotné nouzi, příplatky na bydlení a jednorázovou sociální pomoc. V čase prodlení si může vzít na pokrytí svých závazků půjčku a tratí maximálně tak na úrocích za něco, co se sám zavázal plnit. Naproti tomu pro mnohé pronajímatele jsou peníze z pronájmu základním příjmem a za něco, co sám neužívá, musí včas a průběžně platit energie a poplatky. Ze svého vlastního okradení v případě dlužníka pak zaplatí následně ještě daň z nemovitosti. Připomínám, že v tomto je pronajímatel bez jakékoliv ochrany bez ohledu na jakýkoliv stav a že břemeno nouzových opatření leží jednoznačně na straně státu a ne na nájemci a už vůbec ne na těch, kdo jim zajišťují bydlení. Takže logičtější by byla pomocná ruka státu nájemníkům v podobě bezúročné půjčky bez ověřování, když už má v jejich čestnost takovou bezmeznou důvěru.

Paní ministryně nám za vládu říká tři pozoruhodné věci. Za prvé, že osvobození od neplacení se netýká poplatků a záloh na energie, které jsou mnohdy součásti nájmů, a že to bude asi stačit takhle říct a problémový nájemník to pochopí a doplatí. Za druhé, že po Vánocích nájemník, kterého běžně skolí 20% výpadku příjmu k zemi, práskne o stůl sedmdesáti tisíci keš se slovy Díky, pomohlo to. A za třetí, že si na to ušetří ze sociálních dávek, které si teď vyběhává a bude pobírat až někdy od června. A to nemluvím o tom, že žádost o dávky na to, že nemá na nájem, bude muset doložit potvrzením, že nájem včas a řádně platí. Opravdu pozoruhodné. To, že neplacení nájmů od března do srpna jsou podle ní jen tři měsíce, už potom považuji za stejný typ folklóru, jako Zemanovo: prase by před plným korytem šrotu umřelo hlady, protože je zvyklé na vybrané menu z tříhvězdičkové restaurace, anebo Mynářovo: prase se během tří hodin jen rozbouralo, což trvalo od rána do odpoledne a byl u toho jen řezník, čtyři nebo pět lidí, plus starosta, doktorka a já.

Vláda říká prostě toto: nájemník je alibisticky zaštítěn neplacením 5 měsíců (březen-červenec), což my nazýváme kdoví proč třemi měsíci. Po této době by vám měl do konce roku plácnout na stůl 70 000kč keš (5+1stávající nájem), což on ze socdávek a ještě k tomu po svátcích těžko bude mít. Následovat bude úporné vykouření neplatiče z bytu, cca půl roku až rok, a pak marné vymáhání dluhu, tehdy už okolo 150 000kč, které bude trvat dalších cca pět let + další náklady za vymáhání. Poté vám zůstane byt v hledáčku tří exekutorů současně, takže nový nájemník zažije se svým majetkem peklo. K tomu se už ozývají vládní návrhy, aby exekuce starší tří let byly odpuštěny úplně, čímž je ta prasárna tak nějak po bolševicku završena.

Už vidím, jak se budete s nájemníkem, který býval vždy na štíru s placením, přetahovat o to, která část platby jsou stále platby (třeba do fondu nájemníků, za vodu a topení) a která jen čistý nájem. Zvlášť v situaci, kdy to z něj stejně nemáte jak vypáčit, protože výpovědí z nájmu mu vyhrožovat až do nového roku beztak nesmíte. Občanské soudy, stojící většinou na straně nájemníka, opravdu nebudou do mrtě dešifrovat co z nájmů jsou stálé platby a jak to měl nájemník asi vědět a i kdyby, určo mu nařídí to co vláda teď. Tedy ať to zaplatí až bude mít, na svatého Dyndy a kdoví jestli.

Počet pronájemního bydlení se u nás pohybuje nad milionem smluv. Kdyby z tohoto počtu byla v problémech jen polovina nájemníků a jen polovina z té poloviny byla neseriózní, anebo ať už úmyslně či neúmyslně nedostála svým závazkům, bavíme se zde o čtvrt milionu případů dlužného nájemného. V každém z nich minimálně o čtyřech nezaplacených nájmech, což nám při pouhých deseti tisících za jeden hodí pěkných, těžkopádně vymahatelných deset miliard, které se připíší na vrub pronajímatelům. Vše se bude nejspíš řešit výměnou nájemníků stylem škatule škatule hejbejte se, řadou marných exekucí a nárůstem preferencí ANO, která problém geniálně vyřešila pomocí perpetua mobile, kdy se lidem v nouzi pomohlo a přitom to nikoho nestálo opticky ani vorla. Dobrá práce, soudruzi.

Jak říká lord Maximus Farkquaad ve Shrekovi: "Vím že mnozí udatní rytíři v tom nerovném souboji zemřou, ale já jsem ochoten to riziko podstoupit!"

Autor: Petr Burian | středa 22.4.2020 21:03 | karma článku: 41.75 | přečteno: 5742x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 144 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 602 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...