Vláda, opozice a ti druzí

29. 04. 2020 4:40:05
Vláda tvrdí, že všechno dělá dobře a nic nezanedbala. Opozice, že to sice dělá dobře, ale s chybami. Ti druzí jsou potom občané. Jedna polovina z nich si myslí, že vláda nás všechny zachránila a ta druhá tomu aspoň trochu rozumí.

Schopnost Andreje Babiše přesvědčit farmáře o tom, že mu po půlnoci nakládá jeho vepře do svého auta proto, že ho veze na veterinu, je neuvěřitelná. A ochota jeho příznivců mu to nejen uvěřit, ale ještě mu přitom podržet dveře, je ještě neuvěřitelnější.

Co se týče koronakrize, nejsme na tom v porovnání s ostatními nijak zle. Dá se dokonce říct, že jsme na tom relativně dobře. Zásluhu na tomto stavu mají především tito: Občané na prvním místě, opozice spolu s odborníky, vláda.

Občané jsou ti, kteří projevili disciplinovanost, osobní invenci a trpělivost. Oproti jiným národům jsme rozumní a v době ohrožení ukáznění. Slyšeli jste např. někdy předtím o existenci dětských roušek? Já nikdy. A přesto jsou. Mámy je svým dětem ušily. Miliony dětských roušek a dvakrát miliony pro nás. Babiš to pak nazval pouhou tisícinou z potřebného, která nestojí za řeč. Roušky si lidé rozdávali navzájem, prali a žehlili, aby je mohli použít znovu. Dezinfekci si vyráběli sami a internet zaplavili návody jak na to. Zaměstnavatelé vycházeli vstříc zaměstnancům, nikdo nikoho neuháněl. To všechno v době, kdy podle vlády byl všeho dostatek. A v době, kdy padali první zdravotníci na hubu. A po nich i živnostníci.

Zatímco jiné národy na západ od nás si z toho dělali bžundu, v době ohrožení tančili (Španělsko) a překračovali mrtvé na ulici, aby pak při prvním výpadku zásobování, nebo jiných potížích začali demonstrovat (Německo), krást (Itálie) a lomit rukama. Jejich vlády se chovaly zmateněji než tučňák na srazu číšníků. Špičky EU ještě hůř. Tváří tvář skutečnému problému a navíc takovému, který samy nevyvolaly, na což nejsou zvyklé, zalezly pod stůl jako spráskaní psi. Dá se říct, že jejich napomádované "společné evropské hodnoty" prdly pod tíhou mikroskopického viru během tří minut jako flaška vodky na ukrajinské stavbě.

Občané jsou i kritičtí. Pamatují si totiž, že vláda nazývala epidemii zpočátku posměšně panikou a že Babiš odmítal ustavit krizový štáb i v době, kdy už mu to nařizoval zákon. Ví, že jiný zákon vláda zbaběle pokroutila, aby krkounsky nemusela nikoho odškodňovat. Občané vědí, že v prvních týdnech nechala vláda špitály a pečovatelské domy sprostě na holičkách. Že naopak ignorovala české firmy, které chtěly a uměly pomoct s rouškami, testy a dezinfekcí, aby pak hamounsky preferovala bůhvíkoho a bůhvíodkud za Jidášký obolus. Že vlezzádelně vůči Hradu utopila zbytečně stamiliony za mnohdy nefunkční čínské šunty. A že všechny průšvihy omlouvá přes "nedalo se nic dělat" a úspěchy nás všech si uzurpuje jako "my jsme to zařídili".

Občané jsou i nekritičtí. Všechny kroky vlády pokládají za svátost a všechna pozitiva za prozřetelnost Babiše. Tím pádem všechna negativa a neúspěchy za zlovůli opozice a všemocnost koronaviru. A tomu odpovídá i kvalita jejich argumentů. Nejčastějšími jejich argumenty potom jsou: opozice okopává, zdraví je přednější, antibabiš, karavana jede dál a máme nejúspěšnější vládu. Nic víc va nic méně, takhle jim to k životu stačí.

Tak například se domnívají, že opatření vydaná nezákonně ministerskou vyhláškou pod zákonem o ochraně veřejného zdraví musela být tak vydaná, protože na nic jiného nebyl čas. Vůbec jim nevadí ani fakt, že byla původně vydaná správně pod krizovým zákonem a nouzový stav parlament vládě potvrdil 7.dubna i na další měsíc dopředu. Jiný se domnívá, že musela být pod ministerstvem zdravotnictví proto, že se týkala zdraví lidí. Tento človíček zřejmě čeká, až mu doma v koupelně kohoutek zakokrhá. Obecně potom občan nekritický tvrdí, že opozice oním soudním rozhodnutím, které to napravilo, ohrozila zdraví nás všech. Tak předně by si měli uvědomit, že to vláda ve své nenažranosti zfušovala a ona je ta, která ohrozila pandemický plán (tedy pokud vůbec nějaký kdy měla). Zákony musí jít podle jejich názoru vůbec stranou, jedná-li se o dobrou věc. Potom bych je chtěl vidět v situaci, kdy by jim policajt zabavil řidičák jenom proto, že z auta údajně zacítil alkohol. A o zdraví lidí na silnicích jde především, no ne?

Pikantní je pak jejich nelogický argument, že zdraví je přednější než peníze. Ten ovšem padá ve chvíli, kdy se mluví o náhradách za zmařené živnosti, které ochraně zdraví pokorně ustoupily. To lítají vzduchem zlevněné plomby jako vosy nad pivem v akci a je řevu jak na koncertě skupiny Manowar. Žádná újma se jim nestala a ani stát nemůže. Jejich mzdy pro případ úpadku podniku garantuje vláda, nájmy zatáhne jejich pronajímatel a věřitel taky utře hubu. Takže ano, vláda to dělá dobře a jak říkají, zdraví je víc než peníze. Peníze těch druhých. Protože kdyby vláda naopak povolila firmám kvůli koronaviru odklad výplat, to už by vůbec nebyla správňácká vláda, ale fujky. A to všechno se přikryje tvrzením, že to vláda udělala nejlíp ze všech, jsme na špici v boji s koronem, výsledky mluví za vše, celý svět v úžasu padá na zadek a proto se žádná kritika nepřipouští. Tak potom vězte, že dle počtu nakažených na počet obyvatel je na tom lépe např. Polsko, Maďarsko, Řecko, Chorvatsko, Bulharsko, Slovensko, Srbsko, Ukrajina, Bělorusko, Lotyšsko, Litva...a drtivá většina z nich dokonce několikanásobně.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/koronavirus-na-mape-sveta-kde-je-nejvic-nemocnych/r~3a5ccb9a620011eaa7deac1f6b220ee8/

Opozice. Opozicí je podle človíčka nekritického kdokoliv, kdo se škaredě podívá na pana Babiše, anebo si dělá ouchcapky z vlády. V tomto je velmi kritický. A tak se opozicí stává i občan, který žaluje vládu, svaz hospodských, či podobná asociace pokud má požadavky na vládu, živnostníci, kteří mají výhrady k vládním krokům, dále jsou to vládní podržtaškové KSČM a SPD, kteří v něčem nedrží s Babišem lajnu, všechny OSVČ, novináři a média obecně, soudci, inteligence povětšinou a dokonce i lektoři, kteří se odmítají plazit před Hradním kořalečníkem v prachu. Kalousek je pak mezi opozicí VIP persona. Na diskuzích lze potom nalézt i takové perly, jako pod článkem o tom, že KSČM nepodpoří vládní návrh v plném rozsahu, že to už demoblok přehání. Anebo pod sdělením o ústavní stížnosti jedné občanky, že takto si ODS hlasy nikdy nezíská. Brilantní bylo také tvrzení jednoho takového, že vláda měla tam málo krizových rezerv materiálu, protože jí je předešlá vláda nezajistila. Zapomněl však na to, že předešlá vláda byla tatáž co je nyní, jen v obrácených barvách trikotů.

Opozice je velmi důležitý institut v demokratickém zřízení. Je to kontrolní, zákonodárný a současně i stínový poradní sbor vlády. A musím říct, že v době krize se naše opozice zachovala na jedničku, a proto ji právem patří druhé místo za zásluhy. Oproti lžím občanů nekritických, že opozice neudělala nic, toho opozice udělala poměrně dost. Jednak byla první, která upozorňovala opakovaně na šíření pandemie a varovala před nedostatkem vybavení a materiálu. To bylo ještě v době, kdy se vláda naštorc cpala bezstarostně párky z Vodňanského kuřete. Byla to ona, která, posvětila všechna důležitá omezení na počátku pandemie, vyslovila vládě plnou důvěru a navrhla schvalování opatření ve zkráceném řízení. Sama většinu z nich navrhla a další pomohla upravit. A koneckonců má zastoupení i v krizovém štábu a na zvládnutí krize se aktivně podílí.

Ale byla to i ona, která vládu upozornila na porušování zákona, kritizovala nespravedlivé zásahy a upřednostňování jedněch před druhými. Byla to ona, která protlačila náhradu mezd a jiné životně důležitá opatření. Naopak upozornila a tím i pozastavila projednávání úpravy zákona o skutečných majitelích firem, který by nahrál premiérovi a pomohl se mu vykroutit z prekérní situace kolem svěřenských fondů. Svou státotvornou a zároveň kontrolní funkci splnila na jedničku.

Vláda. Mám-li začít od začátku tak tím, že vláda minulý rok prožrala státní rezervy pro případ neočekávaných výdajů. To si nedovolil ani Kalousek v době hypoteční krize a to je prý alkoholik. Tvrzení, že tam peníze leží zbůhdarma vydrželo Babišovi přesně po dobu, než se stihl pochlubit, že snížil vládní dluh. Ale popravdě za 22 mld. z rezervního fondu by ho o 2,9 mld. zvládl snížit asi i Otík z vesničky střediskové. Dále vláda zabodovala několika prohlášeními hodné silvestrovské veselice. V únoru označila pandemii za paniku, poté to zopakoval i ministr zdravotnictví a přidal herdu, že sklady jsou narvané materiálem a nic se nemůže stát. Další prčou přeukrutnou bylo prohlášení Babiše, že roušek je dost a osobně je všem přiveze. Pak zemřela první zdravotní sestra, která upozorňovala na nedostatek roušek a kabaret skončil.

Musíme si uvědomit, kdo je vláda. Oproti opozici, občanským organizacím a obyčejným lidem je to kolos, který má k dispozici armádu poradců, odborníků, celou síť státních institucí, neomezené styky a kontakty, půl milionu státních úředníků, nemocnice, armádu, policii, hasiče a k tomu prachy keš. Bylo by divné, kdyby s tímhle už něco nezvládla. Kroky vlády v době koronakrize se dají rozdělit na: opatření obecná s účastí opozice, opatření vlastní, reálná práce v terénu a křivárny všeho druhu.

V těch obecných opatřeních není námitek. Opozice je v souladu a také lidé je kvitují na jedničku. Jedná se především o ty zákazy prodeje, volného pohybu, sanace mezd, zrušení výuky a pod. Ta další čistě vládní, jako je přenesení nájmů na pronajímatele a dluhů na věřitele, či podraz v podobě přesunutí opatření pod jiný zákon, tam už je to na palec dolů. V samotné práci v terénu taky nic moc. Pečovatelská zařízení ponechaná bez dezinfekce, testů a roušek a špitály na pokraji kritické nouze, to svědčí spíše o pravdivosti slov typu: nikdo nevěděl co má dělat, nikdo to nečekal a dělali jsme všechno v poklusu. Nejsou testy, nejsou roušky, ale budou. Kdy? Nevíme. To, že si vládní úředníci užívali respirátorů nejvyšší třídy a zdravotníci padali na hubu v propocených hadrech na tváři, to je hnus. A to, že vláda házela našim výrobcům klacky pod nohy v době, kdy je národ opravdu potřeboval, dvakrát hnus.

A dále naprostý chaos od poloviny dubna, kdy ministryně financí není schopna říct co se bude proplácet, komu a kolik. Ministři se hádají přímo v TV vstupech o tom, co je zrovna v platnosti i přesto, že občanovi za nedodržení hrozí likvidační flastr 10-50 000kč. Kdy se dopoledne můžete dočíst, že cestovat se bude za dva roky, odpoledne za rok a večer, že v létě. Že hospody otevřou v červnu, květnu, nevíme, asi nikdy.

Nejhorší prasárnou pak bylo protlačování různých novel zákonů naprosto nesouvisejících s pandemií v nouzovém stavu. Např. zákon o tajných službách umožňující monitorovat neomezeně internet a operátory, novela definující vlastníka firmy uležené ve fondech jako bezvýhradního správce, ale nevlastníka, či vládní plán o hospodářské soběstačnosti státu, který počítá s miliardovými dotacemi pro potravinářské velkopěstitele a velkovýrobce. Vládní mnohasetmilionové nákupy přes bílé koně, bezdomovce s desítkami exekucí, či firem bez zázemí a kanceláří, to už jen dotváří tu bídu a zmar. A loupežnické praktiky. Tohle fakt není na potlesk. A když tak na potlesk facek.

Vláda by měla vládnout dobře, dělat dobrá rozhodnutí. Má k tomu plnou důvěru, plné vybavení a tučný plat. Tahle vláda rozhodla minimálně od března do poloviny dubna, za pomoci ostatních, až na výjimky dobře. Tedy splnila to, za co byla placena a co bylo její povinností. A teď se zamysleme, je to opravdu na pomník a provolávání slávy? Kdo kdy vám naposledy provolával slova díků za to, že chodíte do práce, platíte daně, vychováváte děti a nekradete? A opravdu dělala vláda všechno košer a nezištně? A opravdu nás zachránila, nebo se jen tak svezla na přílivové vlně? Já bych řekl, že to druhé.

Autor: Petr Burian | středa 29.4.2020 4:40 | karma článku: 37.27 | přečteno: 3869x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 418 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 511 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...