Objektivní fanatismus

4. 05. 2020 17:23:52
Je signifikantní, že začíná-li článek, příspěvek, nebo názor slovy: nelze to posuzovat černobíle, optikou naší doby, věc je složitější než se na první pohled zdá, či to byla taková doba, že řečník obhajuje křivárnu. A sám to ví.

Ač se snaží navodit ten dojem, vůbec mu nejde o žádnou objektivitu. To jen na jeho straně barikády vypadlo pár kostlivců ze šuplíku a je potřeba je pozametat bez ztráty kytičky. A tak nastupují obštrukce, konspirace a fantasmagorie, které mají to nadělení nenápadně katapultovat za hradby protivníka. A pak se dozvídáme mnohdy takové myšlenkové herdy, ze kterých by se zbláznil i Chocholoušek. Jeden až žasne, co je ten druhý, relativně zdravý člověk s dokončeným základním vzděláním, schopný všechno vymyslet.

Tak se třeba dozvídáme, že zatímco se Stalin spolčil s Hitlerem protože byl ve složité situaci, USA vstoupily do války jen pro své vlastní zájmy. Že za řízené hladomory na Ukrajině mohli Američané, kteří si v Moskvě objednali schválně hodně obilí i když věděli, že to Sověti nemohou dodat. Že za zrůdné komunistické režimy s desítkami milionů obětí mohou zlí kapitalisté, kteří to systematickým vykořisťováním dopracovali až sem. Že za všechny vojenské anexe Rusů, kteří si takto přišli ke krásné šestině zeměkoule, mohou vlastně USA a jejich expanzní politika.

Ale jsou i zdůvodnění, se kterými je přeohromná legranda. Tak například že země, které vyhlásily nesmiřitelnou válku USA, ryjí zobanem v hnoji právě proto, že s nimi USA nechtějí schválně obchodovat. Anebo že prostý lid je chudý proto, že těm bohatým jde vždycky jenom o peníze. Nejvíc mě však rozbilo zdůvodnění chaotického se třepotání vlády v době koronakrize. Je to tím prý proto, že jí opozice, v době kdy byla sama u vesla, nic na takovou situaci nepřipravila. Tedy mimo miliardových státních rezerv, krizového zákona a pandemického plánu už vůbec nic. Jako chápete to? Žádná vakcína, žádné tuny roušek, testů ani dezinfekce z roku 2010 ve skladech nebyly. Trestuhodná škodolibost.

Kapitolou samo o sobě je potom zdůvodňování proč se měla socha Koněva místo odklizení naopak nechat lokajsky pozlatit. Prý proto, že Rusové jsou na takové věci citliví. A tak můžou ve státní Dumě klidně hřímat něco o pásech tanků šmelcujících naše města, vyhrožovat našim politikům smrtí a uvalovat na ně hrozbu gulagu jak za cara Stalina. Protože z tohoto citlivost, láska a romantika fakt stříká na metry daleko. A je zajímavé, kdo jsou přitrubovači takového míru na ruský způsob z řad našich občanů. Jsou to vesměs ti, kteří staré komunistické pořádky obhajují, nebo alespoň bagatelizují stylem výše popsaným. Prý se historie nemá přepisovat, památníky neničit a nikoho neprovokovat.

A je pozoruhodné, že jsou to titíž, kteří se přímo účastnili, zažili, anebo alespoň schvalovali likvidace soch a pomníků všech druhů od Masaryka, přes Baťu až po posledního emigrujícího herce, zpěváka a sportovce. Jsou to ti, kteří minimálně klidně přihlíželi, ne-li přímo organizovali, vytržení sochy našeho prvního prezidenta lanem za krk a vláčení po návsi na smetiště za bílého dne, aby kulaci viděli, že už jim definitivně nikdo nepomůže. Titíž, kteří na příkaz soudruha učitele/ky vytrhávali rok co rok se železnou pravidelností nějakou tu stránku z učebnice s tváří toho, kdo právě upadl v nemilost a měl být definitivně zapomenut. Ti, kteří po emigraci někoho významnějšího dělali v kolektivu, že si na něho vlastně ani pořádně nepamatují, že ho neznali.

"Matuška emigroval, říkáte. Hmm. A to byl kterej? Jo ten zpěvák, už vím. No já ho stejně moc neposlouchal, neměl jsem ho rád." Protože se báli. Báli se otevřít zobák. Za to teď s ním klapou jako čáp u rybníka. A náramně si užívají demokracie a svobody slova. A pak se dozvídáme ty hrůzy, které popisuji výše.

Autor: Petr Burian | pondělí 4.5.2020 17:23 | karma článku: 27.37 | přečteno: 774x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 374 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...