Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan Čchin a paní Tchaj

Je neuvěřitelné jakým čilým životem si žije nový hoax, že oficiální návštěvou Tchaj-wanu bude porušen čínský kodex jedné země. A přitom se tímto aktem nejedná o jeho porušení, ale naopak o jeho naplnění. Ještě tak vědět a znát.

Tolik amatérských článků a snaživých příspěvků. A těch lajků pod nimi a zdvižených palců. A přitom by většině autorů stačilo napsat jen: vůbec netuším o čem je 31.článek ústavy ČLR a co konkrétně obsahuje onen zákon Jedna země dva systémy. Nemám naprosto šajna jaký právní statut Tchaj-wan k ČLR právě požívá a co je to Zvláštní administrativní oblast Číny (SAR). Vůbec netuším jaký je rozdíl mezi Zásadou jedné Číny a Politikou jedné Číny. To mi však nebrání psát lokajsky přihrblé oslavné články typu: oficiální návštěva Tchaj-wanu porušuje zásadu jedné Číny a sbírat tak laciné body od stejně postižených. A možná by se pak pod takovým článkem neobjevovaly tak zhovadilé příspěvky, jako že ČLR může sestřelit nad Tchaj-wanem každé letadlo kterému nedalo k návštěvě souhlas, protože se jedná o její výsostný vzdušný prostor. Či že návštěva Tchaj-wanu je to stejné, jako návštěva okupovaných území východní Ukrajiny a vyjádření tak podpory separatistům. Anebo že samostatný Tchaj-wan je to stejné, jakoby si u nás sudeťáci vyhlásili Cheb svou republikou. 

Takže proč samotný Peking varuje před legální návštěvou svého vlastního území a vyhrožuje sankcemi? Protože je zhrzený pan Čchin a Formosa lepá paní Tchaj.

Historie

Vezmu to jen smykem, protože o ní bylo napsáno už dost a zde v zásadě větší rozpory mezi debatujícími nejsou. Až na jednoho, který tvrdil, že Tchaj-wan je od 50. let trvale a brutálně okupován Američany, ale to byl komunista, takže tam je to jasné. 

Po prohrané občanské válce s komunisty se v r.1949 na ostrov Formosa (Tchaj-wan) uchýlily kuomintangské síly (Národní strana) v čele s generálem Čankajškem. Jeho vládnoucí režim byl založen na demokratickém tržním hospodářství, v občanském ohledu se jednalo o totalitu. Byla potvrzena Čínská republika (ROC). Vzhledem k vojenským smlouvám s USA o vzájemné pomoci (po útoku na Pearl Harbor se postavil jasně na jejich stranu) a mezinárodnímu statutu legitimní čínské vlády (srovnatelně s exilovou vládou ČSR v Londýně) se stal oficiálním zástupcem celé Číny na mezinárodním poli.

V pevninské části si zatím komunisté upevnili svou moc. Vyhlásili novou Čínskou lidovou republiku (ČLR, PRC). Zavedli komunistický režim s řadou bizarních prvků a rozpoutali teror plný čistek a vln hladomorů. Jejich absolutní početní i územní převaha je potom předurčovala k převzetí dominantního postavení představitelů veškeré Číny. To se stalo v sedmdesátých letech výměnou křesla v OSN a potvrzením jejich zastupitelství v četných mezinárodních organizacích. Přes mnohé pokusy se jim nikdy nepodařilo podrobit si ostrov Tchaj-wan. 

Z věcného pohledu tedy Čínská republika navždy ztratila své pevninské území a Čínská lidová republika nikdy nezískala Tchaj-wan. Obě vlády se vždy prohlašovaly za právoplatné zástupce celé Číny (ROC to v 80. letech vzdala) a nikdy nevyhlásily rozdělení území na dva státní útvary. Tchaj-wan vyhlásil a ve všelidovém hlasování schválil v r.2004 tzv. Obranné referendum, ve kterém se praví, že v případě napadení pevninskou Čínou vyhlašuje okamžitě a automaticky nezávislost. ČLR kontrovala ve zhruba stejné době Zákonem proti odtržení, kde zase stojí, že v případě hrozby narušení celistvosti Číny, či pokud by začleňování Tchaj-wanu drhlo, může sama kdykoliv použít nemírové prostředky. (nemírové, takhle doslova).

Námluvy

Je zřejmé, že oba režimy jsou na sobě 100% nezávislé a samosprávné. Schizma dvou světů v jednom státě se snažili Číňané, zvlášť ti z toho rudého tábora, řešit různě. Od chrastění zbraněmi přešli pak v 80. letech k taktice podkuřování. Z jejich návrhů jsou nejzajímavější tyto:

Zpráva pro krajany na Tchaj-wanu (1979):

Navrhuje se v ní, aby oba územní celky spolupracovaly na poli obchodu, dopravy a poštovních služeb a aby si pomáhaly v oblastech kultury, sportu, technologií a na akademické bázi.

Devítibodový návrh (1981), je obsáhlejší a také konkrétnější, takže okopčím to nejdůležitější:

(1) co nejrychleji ukončit nešťastné rozdělení čínského národa
(2) uskutečnit přípravy pro co nejsnadnější sjednocení
(3) po sjednocení země bude Tchaj-wanu umožněno požívat vysokého stupně autonomie jako SAR (speciální administrativní jednotka); možnost ponechat si vlastní ozbrojené síly; centrální vláda se nebude vměšovat do vnitřních tchaj-wanských záležitostí
(4) současný tchaj-wanský společensko-ekonomický systém zůstane nezměněn
(5) Tchaj-wanci se budou moci svobodně pohybovat po pevninské Číně, nebudou zde proti nim uplatňována žádná diskriminační nařízení
(6) znovusjednocení vlasti je odpovědností všech Číňanů.

Přehled politických parametrů pro připojení Tchaj-wanu (1983):

(1) Tchaj-wan se po připojení stane SAR s možností ponechat si vlastní nezávislou přirozenost a vykonávání systému odlišného od pevninské Číny
(2) Tchaj-wan může vykonávat nezávislou jurisdikci
(3) může si ponechat vlastní ozbrojené síly, pokud neohrozí vlastní Čínu
(4) Čína na Tchaj-wan neumístí vojenské jednotky ani administrativní personál
(5) veškerá správa bude ponechána Tchaj-wanu
(6) pro representaci Tchaj-wanu budou rezervována místa v centrální vládě.

A to už je téměř onen zmiňovaný pekingský zákon Jedné země a dvou systémů (1984), který byl navržen a přijmut pro navrácené kolonie Hongkong a Macao, ale Tchaj-wanu měl ukázat že tudy cesta vede a takhle to půjde. Prakticky by se jednalo o tak rozsáhlou autonomii až téměř u samé hranice nezávislosti. A tchajwanští politici o tom začali přemýšlet a ledy se hnuly. Na konci roku 2015 se v Singapuru setkali prezidenti obou zemí Si Ťin-pching (ČLR) a Ma Jing-ťiou (ROC) a více než minutu si nadšeně třásli rukama. Všimněte si, že ČLR plně uznává Tchaj-wanskou politickou reprezentaci (stejně jako jeho ústavu, parlament, právní systém, území i armádu) a o žádné porušení doktríny jedné Číny se nejednalo, naopak to byl akt jejího naplnění.

Kdyby tedy jel náš politický představitel navštívit Tchaj-wan ještě před třemi lety, zřejmě bychom se dočkali z Pekingu širokého přátelského úsměvu. Co se změnilo? Změnil se Hongkong. Tato čínská enkláva požívající statutu Zvláštní administrativní oblasti v rámci zákona o jedné zemi byla totiž nevybíravě nucena přijmout instalaci čínských tajných a pořádkových služeb a zákona o propojení justicí z pevninské Číny. Doslova milionové demonstrace pak byly surově potlačovány. Tchaj-wan se probudil ze sladkého snu a couvl. Jeho nová prezidentka Cchaj Jing-wen prohlásila, že projekt Jedna země dva systémy ruší a odstupuje z něj. To rozlítilo soudruhy natolik, že na Tchaj-wan uvalili klatbu. Nařizují všem na každém kroku, že se s oním rebelem nesmí bavit. Vadí dokonce i poděkování za humanitární pomoc. Tchaj-wan musí zůstat sám, v izolaci a zapomenut. A to je celá podstata problému. Ne tedy porušení něčeho, protože Peking na platnosti zákona Jedna země dva systémy stále trvá a tím také uznává představitele Tchaj-wanu jako legitimní a jeho území jako svébytné a autonomní. Návštěva cizích politických špiček na Tchaj-wanu je tedy nejenže naprosto legální, ale plně i v souladu s tímto zákonem. Jedná se jen o bolševické ublíženecké manýry a krumpáčské vydírání ze strany pevninské Číny.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/prezidenti-ciny-a-tchajwanu-se-sesli-poprve-za-66-let/r~28c1af86853711e594170025900fea04/

http://glosy.info/texty/tchaj-wan-versus-cina-mirove-znovusjednoceni/

Pan Čchin a paní Tchaj

Pan Čchin a paní Tchaj jsou manželé. Podle staré tradice nechali sňatek zapsat jejich rodiče když oběma bylo patnáct let. Rodiče poté zemřeli a pan Čchin a paní Tchaj svazek nikdy nenaplnili. Oba jsou už dávno dospělí, žijí si vlastními životy a popravdě se v životě setkali jen párkrát a to jen letmo. Pana Čchin to užírá, paní Tchaj to vyhovuje.

Pan Čchin ví, že paní Tchaj má právo dělat si co chce. Ale cítí se být zhrzený a ponížený. Stále všude důrazně prohlašuje že jsou manželé a pouze žijí odděleně. Ale nikam to nevede. A tak po sérii vyhrožování, vydírání a doprošování se přijde s návrhem. Prý ať se paní Tchaj přestěhuje k němu na statek do samostatného patra jako nájemnice. Znaky manželství tím budou formálně naplněny a ona si dále může žít naprosto svobodným životem bez jakýchkoliv omezení. A paní Tchaj o tom začne přemýšlet.

Té noci, rozradostněn posunem v letité peripetii, se pan Čchin opije. A v opilosti napadne jednu ze svých podnájemnic a vyžaduje po ní sex. Prý co je v domě je moje. Paní Tchaj se to dozví a úmluvu okamžitě zruší. A pan Čchin začne vidět rudě. A protože je zámožný a má v obci jistý vliv vyhlásí, že kdo se bude s paní Tchaj bavit, kdo s ní bude jakkoliv jednat, či ji snad pošle jen přání k svátku, ten má u něj útrum. Protože paní Tchaj a on jsou manželé. A lidé mu namítají: ale přeci když jste manželé, právě proto se s ní máme vybavovat a potvrdit tak, že váš svazek uznáváme. Naopak, kdybychom ji ignorovali, říkáme tím, že je pro nás naprosto cizí ženská.

Pan Čchin přemýšlí, dumá a zjišťuje, že ti milí lidé mají pravdu. Pokud trvá na tom že jsou manželé, potom paní Tchaj i on jedno jsou. Chvíli přemítá a pak vyštěkne: to je mi jedno, prostě vám to zakazuji a basta.

A co vy, dobří lidé, pozdravíte zítra ráno na ulici paní Tchaj, nebo se lokajsky shrbíte před panem Čchin?

 

Autor: Petr Burian | úterý 9.6.2020 21:18 | karma článku: 29,65 | přečteno: 727x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik