Babiš přiznal, že všechno dělá správně

2. 07. 2020 21:00:47
Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

ODS a TOP 09 jsou v jedenácti odstavcích zmíněny hned čtyřikrát. A to za to, že škrtaly a šetřily, nešetřily vůbec, dělaly dluhy a když ANO dělá dluhy, je to jen pro dobro země. Pokud někteří příznivci ANO dosud slepě papouškují mantru o tom, že opoziční strany nemají mimo Antibabiš žádný jiný program, potom by se mohli zamyslet nad tím, jaký že program, mimo zadlužování, zvyšování byrokracie a daní, má vlastně toto hnutí a proč bez ODS a Kalouska není náš premiér schopen obhájit naprosto nic.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/komentar-premier-andrej-babis-zadluzeni-investice-nasledek-koronavirus-krize.A200702_093108_domaci_kane

Hned v úvodu pan Babiš zdůrazní, že dobré hospodářské výsledky jsou jen díky, cituji: "ekonomické politice naší vlády zažívali silný ekonomický růst", aby hned na to smutně sdělil, že " Teprve loni vykázalo hospodaření státního rozpočtu schodek 28,5 miliardy, to ale kvůli globálnímu zpomalení ekonomiky." Takže pro voliče ANO to přeložím do češtiny: když je fajn, vděčíme za to Babišovi, když je ouvej, může za to světový Kalousek.

Ale jsou i veselejší čísla, kterými se premiér chlubí. A to jsou ta, kdy hospodařil s přebytkem státního rozpočtu.

V r. 2015 zrušila a další rok rozfofrovala vláda rezervy ministerstva financí ve výši 63 mld. Pan Babiš to v článku prezentuje jako"v roce 2016 jsme dokonce dosáhli rekordního přebytku 61,8 miliard", a v r. 2018 si odhlasovala zákon o zrušení a vybrání rezerv ze státního privatizačního fondu ve výši 22 mld. To je následně prezentováno jako "v roce 2018 skončil státní rozpočet v přebytku 2,9 miliardy korun."

To byly rezervy, které Kalousek udržel i v celosvětové realitní krizi. Jak by tato vláda hospodařila v takové světové bankovní krizi, o tom svědčí už zmiňovaný Babišův výrok "teprve loni vykázalo hospodaření státního rozpočtu schodek 28,5 miliardy, to ale kvůli globálnímu zpomalení ekonomiky." Prakticky tím říká, že onen úspěch nebyl zásluhou dobrého hospodaření státu, ale že se jeho vláda jen tupě vezla na světové hospodářské konjunktuře a u toho zvládla ještě prožrat rezervy z doby ekonomické krize. A když ochladl svět, byla v kopru i ona. To ovšem není ke chlubení. To je obžaloba!

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/babise-bych-vyhodil-od-zkousky-hospodari-stylem-po-nas-potopa-rika-expert-83460

Jak by tato vláda obstála v tolik Babišem vysmívané době Kalouskovy realitní krize o tom hodně napovídá současná navrhovaná sekera 500mld. bez konkrétního plánu rozhazování s univerzální výmluvou na koronavirus. Takovou širočinu by si nedovolil zatnout ani sám Kalousek po flašce Vermutu. Vláda není schopna ani vyčíslit škody, či určit na co peníze konkrétně půjdou a jaká a kdy bude jejich návratnost. Ještě ani nezaschl inkoust na dluhu 500mld. a ministryně financí už vykřikuje, že to bude asi víc, mnohem víc. Mluví se až o 700mld., což premiér nazývá, a teď se podržte, tohle vás rozbije, že české veřejné finance krátkodobý stimul ekonomiky bez problémů unesou. Nakonec kdy jindy využít léta přebytků veřejných financí a nízkého zadlužení než právě teď při téhle bezprecedentní krizi? A pak to dorazí tímhle: A proto můžeme tenhle finanční polštář bez obav využít teď v horších časech...

A o jakém že to finančním polštáři, jaký svět neviděl, pan premiér vlastně mluví? Jedná se o to, že veřejný dluh ČR se snížil od r. 2012, tedy za vlády ODS, z 41% HDP na 30% v roce 219. To je onen polštář. Dlužíme tedy méně peněz? Ne, ani omylem! Pouze se zvedlo HDP z cca 4,7 bilionů za Kalouska, na současných 5,7 kvůli ekonomické politice vlády, anebo globální ekonomice, vyberte si co se vám zrovna hodí, Babiš to dělá taky tak. Jmenovitá výše dluhu je pro rok 2019 1640 mld. oproti 1668 mld. z onoho roku 2012. Pouze nám vzrostl HDP, tedy laicky řečeno, firmám se v době světové ekonomické konjunktury dařilo dobře. Stejného dobrého výsledku a onoho fiktivního polštáře byste dosáhli i vy, kdyby vám podnik vyplatil vánoční prémie. Poměr všech vašich dluhů vůči příjmům by klesl. Ale dlužíte pořád stejně. Babiš to nazývá impulsem k dalšímu zadlužování, aby se hladinka zase srovnala. Mluví o 40% k HDP. A zatím co Kalouskových 41% označuje za nehoráznost, těch svých 40% za prorůstové výdaje.

Neméně zajímavé jsou i boční kopance do minulé vlády, které mají voličům naznačit, že tohle by vláda ANO nikdy nedopustila. Např. A nebudeme muset znovu jako před deseti lety řešit, jestli vůbec valorizovat důchody...Tak jestli vás zajímá kdo přidal tehdy oněch směšných 40kč, kterými se pan Babiš neustále ohání, tak to byl on sám v r. 2015, tedy v době ekonomického růstu. Kalousek za krize přidal víc. Ono taky výše důchodů k průměrné mzdě klesla za Babiše až na 38% z Kalouskových téměř 44%, když už pan premiér tak rád poměřuje něco k něčemu.

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/duchodce-ceka-od-ledna-nejnizsi-valorizace-v-historii-prumerny-duchod-vzroste-z-11-300-korun-na-zhru.A150909_195206_ekonomika_rts

Takže to shrnu: prožrání státních rezerv nazývá ekonomickou politikou vlády, obří zadlužení stimulem ekonomiky, zrušení zákona o rozpočtové odpovědnosti označuje za: tuhle nebezpečnou chybu jsme naší novelou zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti jen napravili a současné masakrální zvýšení spotřebních daní za, cituji: zvládneme současnou krizi i bez bolestivých škrtů a zvyšování daní.

ANO, bude líp. A můžeme mi někdo říct kdy a v čem? Protože takovejhle klondajk si tady nedovolila žádná strana před tímto hnutím. Byrokracie narostla, zákony se znepřehlednily, stavební řízení je složitější, silnic a dálnic se staví míň než ve starém Římě, dostupnost hypoték pro mladé se enormně ztížila, EET likviduje živnostníky a finančně vyžírá sama sebe, svoboda se osekala, zákony zpřísnily, důchodová reforma zrušila, reálné důchody klesly, lobisté už nestepují v kuloárech, ale sedí přímo ve vládě, na radnicích a v krajích pořádají dosazení členové ANO eldoráda a dluhy rostou rychleji než řepka na polích.

Ale moc hezky to Marek Prchal sesumíroval, jen co je pravda. Je tam čtyřikrát ODS, TOP 09, několikrát bývalé vlády a nesčetněkrát vlastní samochvála. To se bude líbit.

Autor: Petr Burian | čtvrtek 2.7.2020 21:00 | karma článku: 36.34 | přečteno: 1373x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 304 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.52 | Přečteno: 449 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...