Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Vynikající blog a zasloužená karma :-)Japonci si atomovky za svá zvěrstva zasloužili.

2 0
možnosti

Zajímalo by mne, jestli ti, kdo bomby na Japonsko svrhli, věděli, že jejich následky budou tak ničivé. Pokud vím, o účincích ozáření na člověka se tehdy vědělo dost málo.

0 0
možnosti
Foto

Víte co? Já jsem jenom ženská, která válčení moc nerozumí. Přesto vím, nebo jsem přesvědčená, že svržení těchto bomb mělo nejen zkrátit válku, ale také ukázat Rusům svoji převahu v této oblasti zbrojení a v neposlední řadě vyzkoušet skutečnou účinnost těchto zbraní. Vše se podařilo, a to je dobře.:-)

2 0
možnosti
JS

"Fat man" byla bomba s plutoniovym jadrem na rozdil od uranove "Little boy". Pri bombardovani Tokya konvencnimi (fosforovymi) bombami zahynulo vice Japoncu nez v Hirosime a Nagasaki dohromady.

2 0
možnosti
PB
Foto

Uznávám důvody, pro něž USA použily atomové zbraně. Je velice pravděpodobné, že válka s Japonskem by se táhla možná další dlouhé měsíce za cenu nezměrného počtu dalších obětí. Přesto je mi celá ta hrůza proti srsti a jen nerad uznávám, že se nakonec musela stát.

Hrůzy druhé světové války dle mého soudu upozorňují na jednu věc. Že ti kdo zlo rozpoutají, nakonec sami dopadnou strašně. V případě Německa byla téměř všechna jeho velká města těžce poškozena nebo úplně srovnána se zemí. Viděl jsem fotografie Berlína z května 1945. Byla to jen spoušť a trosky, kam oko dohlédne. Lidsky mohu nesouhlasit s barbarským chováním Rusů na německém území, ale málo se možná připomíná, jak se Němci barbarsky chovali při svém postupu územím Sovětského svazu.

Také Japonsko velmi tvrdě zaplatilo za neuvěřitelné množství zvěrstev, jež napáchalo

Sovětský svaz, jako oběť přepadení Německem a nakonec jedna z vítězných mocností, podivuhodně "vyklouzl" ze zodpovědnosti za své agresivní chování na začátku druhé světové války.

Zpět k varování, které z hororu druhé světové války vyplývá. Kdokoliv by si dnes zahrával s myšlenkou na nějaký velký konflikt, bude muset počítat s krutými následky, které dopadnou na něj a na lidi z jeho vlastní země. A také s hrůzami, které sám napáchá na jiných. Žádná "snadná válka" by to nebyla, takové představy by byly naprostou utopií.

8 0
možnosti
PB

Nelze s vámi, pane Trizuljaku, než souhlasit.

2 0
možnosti
Foto

Války jsou zdravím států a prakticky každý stát ve válce legalizuje masové vraždění civilistů.

0 0
možnosti
JL

Františku, ať tě nevyvražděj v nějaké brzké válce s celou rodinou včetně babiček a dědečků. To by byl smutný příběh, byť bezvýznamný.

1 0
možnosti
Foto

Ono se, ale, dost často zapomíná na jeden aspekt toho bombardování. Ukázat SSSR, kdo drží v ruce ten větší klacek.

0 0
možnosti

SSSR ale nikdy neměla během 2.WW v dostatečném počtu těžké čtyřmotorové bombardéry a letectvo obecně bylo vnímáno pouze jako podpora pěchoty.

0 0
možnosti
Foto

Já dal karmu. Jen se zeptám, jako laik, proč třeba nebyla vybrána nějaká velká japonská námořní základna? Zabilo by to vojáky, zničilo techniku, atd...

Ale, asi se mýlím.

0 0
možnosti

Síla výbuchu měla zlomit odpor řadových občanů, tak jako si to naivně myslel Hitler v roce 1941 nad Anglií a později spojenci nad Německem...

0 0
možnosti

Oslavovat se dále ledacos, ale výbuch atomové bomby?

Trochu zvláštní výročí o kterém by se mělo raději taktně pomlčet...

1 4
možnosti
Foto

Také si myslím. Pokud bylo nutné ty civilisty zabít, tak proč to ještě slavit?

0 0
možnosti
RJ

Jednoznačně souhlas a karma. R^

Atomové bomby, přes velké lidské oběti, které způsobilo jejich nasazení, znamenaly život pro miliony Japonců a Američanů, kteří by jinak zahynuli v rámci přímých bojů na hlavních japonských ostrovech.

3 0
možnosti
GH

Neni moc znamo, ze tu budovu co jedina zustala stat v downtown Hiroshima navrhnul cesky architect:

https://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Letzel

Tez neni moc znamo, ze Japonci chystali flotilu ponorek (uz jsem zapomnel jmeno te rady ponorek), ktere mely na palube 3 letadla, s kterymi chtely zautocit i na americka mesta a na Panamsky pruplav, 2 byly funkcni a pluly k akci v den kdy se Japosko vzdalo.

1 0
možnosti
PB

Já myslím, že je to známo. Starším generacím určitě.

3 0
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik