Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Promiňte, ale já jako obchodník koupím od výrobce třeba pro jednoduchost za polovinu toho, za co prodávám. Ta druhá polovina mi musí zaplatit DPH, prodavačky, nájem elektriku, vodu, teplo daně a úředníky. o tom že by něco mělo zůstat i pro mne nemluvím. Výrobce mi taky neprodá zboží za náklady na materiál, ale musí mu to zaplatit elektriku, práci, pojištění, teplo ůvěr na stroje etxc.

To, nad čím se pozastavujete je přeci normální cod ekonomiky a říká se mu ZISK.. Neby vy aby jste nebyl za lichváře, pracujete zadara ?

0 0
možnosti

Ano, ale to je přesně to, o čem já mluvím! Pokud vám nebankovní firma půjčí 10 000kč, má naprosto tytéž náklady a proto požaduje vrátit 18 000kč. Jenže u ní je to prý lichva (podle lidí z ulice), kdežto to stejné u jiného zboží u obchodníka je legální zisk. Ten rozdíl v přístupu já kritizuji, ne to navýšení.

0 0
možnosti
Foto

ty náklady, to je hrozná věc, chudáci lichváři že nemají těch 80% zisku-za tu dřinu by si to zasloužili:-/

0 0
možnosti

Ono kdyby ty náklady byly třeba jen 50%, budou o tolik i ty půjčky levnější. Každý podnikatel má totiž dopředu nastavený i předpokládaný zisk. Jako třeba zaměstnanec, který si hledá práci za min. 15 000kč čistého, jinak se mu to nevyplatí. A ano, i ten zaměstnanec jako ten podnikatel by byl raději za co největší vejvar. Ale vše je limitováno trhem. A co vy? Vy ne? Mimochodem, na kolik si cejchujete své služby průvodkyně? A opravdu to nikdo jiný levněji dělat neumí? Abychom se nakonec nepodivili, kdo koho dře z kůže.

0 0
možnosti
Foto

Měl jsem náročný začátek měsíce a únava se střádá. Takže mi to zrovna moc nemyslí. Proto nejprve povím "veselou historku z natáčení".

Jako mladý a svědomitý otec jsem velmi často venčil malého synka Jakoubka v parku, lidově zvaném Grébovka. A to malé dítě neustále, každý den, žadonilo, abychom šli koupi nějaký pamlsek.

To se mi ale nelíbilo a tak jsem říkal "Jakoubku, táta nemá peníze" a Jakoubek na to "tak prosím ty peníze kup". Tedy, již jako malý znal cenu peněz a není tedy divu, že dnes, kromě jiného, prodává hypotéky.

Jinak, opravdu, Petře, netuším, proč by nebankovní subjekty měly mít podstatně větší náklady, než banky. Myslím, že je to přímo naopak.

A výnosy? Banky půjčují hlavně formou hypoték, kdy úrokový výnos je proti nebankovním půjčkám menší, než desetinový (ale zato je velký objem těch půjček). ale, nechci se hádat.

A lichva? Zde je definice:

Nejen extrémní úroky, ale i zneužití situace

Podle § 1796 nového občanského zákoníku (NOZ) je z titulu lichvy neplatná každá smlouva, při jejímž uzavření jedna strana zneužila tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení či lehkomyslnosti druhé strany za účelem získání plnění, jehož hodnota by byla vzhledem ke vzájemnému plnění v hrubém nepoměru.

https://www.mesec.cz/clanky/obcansky-zakonik-stanovuje-co-je-lichva-pomuze-to/

Bude mi ještě chvíli trvat, než pochopím, k čemu tak masivní obhajoba nebankovních poskytovatelů.

0 0
možnosti

Začnu těmi vysokými náklady nebankovních firem. I když jsem to ve svých blozích o financích popsal už snad pětkrát, po šesté to unesu:

-banky půjčují spotřebitelské úvěry především svým prověřeným klientům. Na to mají hlídací programy, které jim detailně o člověku řeknou vše: kolik a z kolika zdrojů bere, jak často střídá zaměstnání, jaké má srážky, exekuce, kdy a jak včas a co platí, kolikrát byl v debetu a jak se s tím vypořádal, jakou mívá finanční rezervu, jak velkorysé má nastaveny platby (třeba u operátora), zda platí alimenty a kolik, kolikrát a po jakých částkách si vybírá a dokonce i to, za co utrácí (pokud platí kartou). To všechno se dá vyčíst z jediného účtu půlročním sledováním a jsou to cenné informace. Klienti jsou takto rozřazeni do kategorií bonity A,B,C...a také do kategorií solventnosti od V.I.P. až po "nebav se s ním vůbec". Proto vám čas od času na účtu vyskočí nabídka: máme pro vás předschválenou půjčku až 50 000kč. U nového klienta potom funguje BRKI (bankovní registr klientské informovanosti) což je neveřejný společný nástroj bank, kterými si tyto informace poskytují navzájem, takže nikdo neunikne. Půjčky se potom nejčastěji provádějí virtuálně, pouze ověření příjmů tam odnesete a úřednice ho zkontroluje. Vše ostatní převodem a na předtištěných formulářích. Nebankovní společnosti mají oproti tomuto nulové informace a proto své obchodní zástupce v terénu, kteří za klienty jezdí, ověřují všechna potvrzení příjmů a výdajů a také každý měsíc vybírají splátky fyzicky. Jediným jejich pomocným vodítkem je potom vybavení domácnosti, čistota a hodnota oblečení v síni na věšáku. Jedna menší pobočka banky může mít 8 zaměstnanců včetně vedoucího a obhospodařovat klidně i 5000 úvěrů. Jedna oblastní sekce nebankovní společnosti se stejným počtem půjček má potom tým o 30 lidech v terénu. A potom banka vám nikdy nepůjčí 5-10 000kč na opravu auta na jeden rok, nýbrž minimálně 30-50000 na pět let, což je dáno sice nižším úrokem, za to však nabaleným v čase.

0 0
možnosti

Člověk jako pracovní síla, peníze, informace i čas - To vše je zboží. Pak se ukazuje, že ideálním klientem je ten, kdo finance nemá - On, je ochoten! Kup si zboží, (iluze x čas), které nepotřebuješ - Za prostředky, které nevlastníš. Pokud tak neučiníš - IHNED - Věz, že nebudeš šťastným. "Chudobný člověk" - utrácí. Ten movitější běžně rovněž - Nicméně už uvažuje, v rovině investovat! Z něj je pak prachy vyrazit, i poměrně těžká věc ! ... :-)

0 0
možnosti

Ano, může být. Ve svém článku jsem chtěl poukázat na to, že lidé považují za lichvu povrchně jen to, co je viditelně číselně vyjádřené. U jiných obchodů ne. Např. kožich, který má prokazatelně cenu 10 000kč by si za 17 000kč klidně koupili, protože chápou rozdíl mezi nominální a prodejní (tržní) hodnotou. Ovšem u zboží ve formě peněz (úvěr) to neunesou.

1 0
možnosti
Foto

Článek jsem četl pouze při ranní kávě na mobilu. Takže jsem to mohl mít určité nedostatky.

Myslím ale že se autor poučil u autora Kapitálu Karla Marxe o tom co to je nadhodnota.

A proto že i vkládání komentářů je na mobilu značně složité, ozvu se až nakopnu velký stroj tedy PC

0 0
možnosti

Dobrá, počkám. Budu se těšit.

0 0
možnosti
Foto

Cenu jakékoliv věci, nebo činnosti určuje to, jaká je její vzácnost. Čím vzácnější, tím dražší. Ve svých úvahách jste zapomněl na jednoho zloděje, který každého zaměstnance okrade o víc jak 50 % jeho výdělku a tím je stát.

Lichvář nebo překupník, to jsou lidé, kteří si všimli nějaké vzácnosti a nabídli ji za nějakou cenu jiným lidem. Tím dochází ke dvěma událostem: Za prvé, část lidí uspokojí své potřeby a za druhé, na trhu dojde ke snížení vzácnosti daného statku a tím i k ustálení, nebo i snížení jeho ceny.

0 0
možnosti

Ve svých úvahách jsem na stát nezapomněl, ten je tam zmíněn. A nemyslím si, že by poskytovatelé půjček obchodovali se vzácností. Oni totiž obchodují s časem. Vzít si půjčku znamená totiž koupit si čas (který by byl potřeba k naspoření si oné částky). A cenu takové půjčky, tedy to navýšení částky, tvoří potom cena peněz v čase, náklady a zisk věřitele a rizikovost půjčky (tedy likvidita, návratnost).

0 0
možnosti

Jó ekonomika to je věda. Né každý tomu rozumí a tak je snadné míchat výrobu obchod a finanční transakce v jednom kotlíku. A výsledek? Převratné, trochu to rozveďte a je z toho materiál na přednášku na VŠE. Hlavně to neukazujte už u vchodu, jinak vás s tím vyrazí hned vrátný.

0 0
možnosti

Tak zrovna o výrobě, nebo transakcích tam není ani slovo. Vše je o ceně. Cena práce a cena peněz. Obojí je totiž zboží.

0 0
možnosti

Já si lichváře představuji, jako babku, kterou zavraždil Raskolnikov.

Ta ale nebyla Češka, takže se omlouvám za tento nevhodný příspěvek.

0 0
možnosti

Tož to byl asi zločin a jeho trest, né? :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS