Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak zrovna u toho poplatku za odpad : Poplatek za odpad se platí podle místa trvalého bydliště. Je to logické, protože zatímco trvalé bydliště je údaj, který je úřadům znám (každý má nějaké trvalé bydliště, byť třeba "na úřadě"), údaj o tom, kde se občan skutečně zdržuje, úřadům znám být nemusí, nehledě na to, že během roku může občan místo faktického pobytu změnit i několikrát. Je to sice systém ne úplně spravedlivý, zejména k obcím, kde se fakticky zdržuje více lidí, aniž by tam měli trvalé bydliště, ale lepší systém patrně nevymyslíme.

O tom, kde bude mít dítě trvalé bydliště, rozhoduje zákonný zástupce, což je obvykle rodič. Pěstoun je to jen v ojedinělých případech, kdy jsou rodiče zbaveni rodičovské odpovědnosti a pěstoun ustanoven poručníkem. V žádném případě to není dětský domov nebo podobné zařízení. Takže ve většině případů má dítě trvalé bydliště jinde, než pěstoun nebo ústav, a obecní úřad posílá korespondenci na jeho adresu trvalého bydliště. Je tedy logické, aby za dluhy na poplatku odpovídal zákonný zástupce, neboť ani pěstoun ani ústav nemůže nijak ovlivnit, kde dítě bude trvalé bydliště mít, a koneckonců se o změně trvalého bydliště dítěte a o dluhu ani nemusí dovědět.

0 0
možnosti

P83e37t90r 79B60u82r14i31a82n

11. 4. 2019 11:52

Nemyslím si. Každý kdo má svěřeno dítě do péče může platit poplatky za něj v místě jeho trvalého bydliště. Když už má dítě v péči, tak komplet. Není možné, aby převzalo jen část odpovědnosti za něj. Stát má dost byrokratických prostředků, aby si zjistil kde má trvalé bydliště. Oni většinou rodiče, kterým je dítě odebráno, jsou na tom tak, že ani nevědí že mají takové poplatky za něj platit.

2 0
možnosti

Bohužel!!! Čím větší hlava tím dutější Rv

1 0
možnosti

Pikantní na tom je i to, že stát považuje za dlužníka nevýdělečně činnou osobu mladší 15 let a přitom ta "osoba" si ze zákona nesmí peníze vydělat (a případný dluh uhradit), např. brigádou, roznáškou letáků atp. Kocourkov na entou!

4 0
možnosti

To, že dítě není výdělečně činné, neznamená, že nemá příjmy. Má nárok na výživné od rodičů, na dávky státní sociální podpory jako např. přídavky na děti (ačkoliv o ně žádají a jsou vypláceny obvykle zákonným zástupcům, právně se jedná o nárok a tudíž příjem dítěte), u dětí v pěstounské péči dávky pěstounské péče, děti v ústavu mají zase nárok na kapesné dle věku dítěte. Dále mohou vlastnit majetek (dědictví, dary), mít nárok na sirotčí důchod.

Např. moje dcera po smrti svého otce (zemřel, když jí bylo 10 let) vlastnila půlku domu a měla dost obstojný sirotčí důchod.

0 0
možnosti
Foto

Njn... to je ako odložiť prípad trestného činu kvôli maloletosti páchateľa, a keď má 18 napáliť mu sadzbu, ako dospelému... aj keď preukázateľne nemalo šancu si vôbec uvedomiť, že niečo pácha.

0 0
možnosti

Ne, není to o tom. Naopak trestné činy maloletých bych si pohlídal a zpřísnil.

0 0
možnosti

Dítě mladší 15 let škola nesmí samotné pustit z akce organizované školou, pokud k tomu nemá písemný souhlas zákonného zástupce dítěte. Stejně tak není možné pustit dítě ze školy v době, kdy má podle rozvrhu vyučování, nebo mu není dobře či si udělá úraz. V takových případech si pro dítě musí přijít rodič/zákonný zástupce nebo mu škola zajistí doprovod k lékaři nebo domů dospělou osobou.

Ale když jede matka se sedmiletým dítětem MHD a revizor zjistí, že dítě nemá jízdenku, matky se to nijak nedotkne, zato dítě v den svých 18. narozenin spadne do obrovských dluhů. To je konkrétní případ ze života..., který se opravdu stal.

Také by mě dost zajímalo, jak se revizorovi podaří zjistit identitu dítěte, které ještě nemá občanský průkaz. Jak se běžně stávalo už na konci 80. let, někteří probudilí jedinci ochotně revizorovi nahlásí jméno, adresu i příslušnou školu, ovšem ne svojí, ale úplně jiného dítěte ze sousední školy. Přišlo se na to jen náhodou, když se podařilo prokázat, že kluk, který měl jet načerno v MHD se ten den podrobil operaci slepého střeva.

3 0
možnosti

Ano, to je přesně to, o čem píšu. Chybí jasná pravidla, ta stávající jsou nelogická a pitomá. Souhlasím s vámi.

0 0
možnosti

Je opravdu hloupé, aby si dítě rozhojnilo dluh a pak s tímto vyrazilo do života! Současný systém je jakousi klíčírnou - čeká se na věk dlužníka. V podstatě Pěstírna úrody pro Exekutory ...

Jsem naivní - Myslel jsem, že to řeší věk = 18 let plnoletosti. Do té doby, veškeré závazky hradí rodič. Úžasný systém, kdy Stát posílá do rodin prachy - Ovšem zpátky to jaksi nefunguje! ČSSD je Spolupachatel požárník - Klasika, zapálí stodolu a u požáru je první - udatně hasí ! Viz blogy Valachové ... :-)

8 0
možnosti

Ten clanek mi pripomel Reportery CT, kde byl porad o detech z detskych domovu, kterym nikdo neplati za odvoz odpadku a oni maji uderem osmnacti let az statisicovy dluh.

Tady by se meli vazeni zakonodarci zamyslez.

6 0
možnosti
Foto

Počkejte, a jak si dítě u operátora něco objedná? Tam přece nakonec na nějakou občanku vždycky dojde.

Když dceři ještě nebylo 18, tak jsme studentský tarif T-mobilu museli vyřídit spolu. A když jsme to pak chtěli změnit (přenést do firemní sítě a dceři pořád ještě nebylo 18), tak jsem tam musel zase já - resp. oba.

Bylo to psané na ni, ale bez zákonného zástupce žádné změny. A kdybych to neplatil, tak by to měli vymáhat po mně a pouze po mně - pokud to tak není, je to špatně.

V normální rodině je to jasné. Ale život je složitý a děti v exekuci obvykle pocházejí z nějak problematického prostředí. Proto ani řešení nemusí být zcela jednoduché a je potřeba specifikovat kdo kdy a za jakých okolností za případné dluhy odpovídá. Hlavně při změnách můžou nastat komplikace (rozhodné datum, poměrné částky - třeba za odpady) apod.

4 0
možnosti

P32e76t95r 42B89u97r36i29a83n

10. 4. 2019 16:32

Popravdě u těch operátorů vycházím ze dvou premis:

-u každého účtu mobilního operátora máte červená tlačítka s výzvou "navýšit balíček hned", "objednat okamžitě", "přidat službu" apod.

-sami poslanci, navrhovatelé změn, mluví o dětských dluzích za data u operátorů. Tedy nevím, jak jinak by k nim přišly, kdyby to vždy muselo jít přes jméno rodiče.

0 0
možnosti
Foto

Souhlas, jen k té jízdě načerno. Když si dítě ohlídá poštu s varovným pruhem (a ono ohlídá), tak si ohlídá i tu od sociálky;-)

0 0
možnosti

P75e27t38r 79B21u66r65i90a27n

10. 4. 2019 16:17

Ano, pravda. Ovšem OSPOD si může vyžádat zpětnou vazbu i s hrozbou osobní návštěvy. Koneckonců je to jejich práce. Dopravní podnik postupuje přesně naopak.

5 0
možnosti
Foto

Zajímavá úvaha s karmou, ale napsat na toto téma by se dal román o mnoha dílech.

8 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS