Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K53a21r77e86l 87N55o90v95á55k

20. 7. 2019 22:46

Hm... nevím, no. Nepamatuju se, že bychom očichávali každé koupené maso, naopak dnes je to to první, co musí člověk udělat, když si koupí chlazené kuřecí, kterému zbývají ještě tři dny do data spotřeby.

2 1
možnosti
Foto

Tak si kupte čerstvé. Ale to by vám asi nezbylo na petkáč, co?;-D

3 0
možnosti

Ono to nebylo tak špatné, jak píše autor, když se proti tomu něco aktivně dělalo a vymýšlelo.

Tak třeba do hospod a bufetů, kde se s jídlem zacházelo tak, jak popisuje autor, se nechodilo, totéž hospdoy, kde nečistili trubky a nestarali se o to pivo.

Co se týká potravin, těch pár obchodů, kde se tehdy prodávalay , se obešlo, zjistily se odlišnosti, které bývaly malé a potraviny se třeba nakupovaly postupně v dvou nebo více obchodech.

Masné výrobky se dělaly doma, na podzim se nakoupilo třeba 5 , 15, 30 kilo masa, to se naložilo na klobásky tehdy 1:1 bůček a plecko, to tehdy byly nejlevnější masa plus 10 % hovězí na pomletí, udělalo se to všechno a potom vyudilo, na každé druhé třetí zahradě byl tehdy uďák různých konstrukcí a bylo to nejméně na půl roku. nebo se kupovala vepřová hlava, ovar atd a dělala se z toho doma tlačenka...

Mlíko se třeba hned tentýž den svařovalo, aby nekyslo. Ostatně pokud se tehdy nesvařilo a zapomnělo se na něho, tak z něho tehdy byla kyška, zase k jídlu. A pokud se nechalo ještě déle, tak se převařilo a byl z něho dobrý tvaroh.

A tak dále, když se přemýšlelo, hledalo, jak to mohlo jít lépe, vždycky se něco našlo.

2 0
možnosti

Omlouvám se za poněkud zdvojený příspěvek, ale ten první se dlouhou dobu v diskuzi neobjevoval , tak jsem napsal druhý a hned potom se ten první objevil.:-(:-)

0 0
možnosti

Kolik je autorovi let,že tady o tom tak zasvěceně píše?

2 1
možnosti

A kolik je let vám, že si dovolujete kastovat názory jiných podle věku?

0 0
možnosti

Nebylo to tak hrozné, jak je popsáno v článku, pokud proti tomu člověk něco dělal.

Třeba si vybíral hospodu, kde si dá jídlo. I za socíku byly hospody nebo bufety, kde, to jídlo dělali, dá se říct s určitou láskou a dávali do toho jídla skoro všechno, co tam mělo být. takové provozovny se potom za socíku poznaly podle toho, že si tam spousta lidí to jídlo dávala. Pokud to bylo na strategickém místě, třeba hospoda či bufet na velkém nádraží, bylo tam dokonce plno a fronta. zatímco tam, kde se k hostům a k jídli chovali tak, jak popisuje autor, nechodil obvykle téměř nikdo a pokud se tam nějaký host objevil, byl to nešťastník ,který tam přišel náhodou a neznal to tam. Úplně stejné to byl o za socíku s pivem. Někde nečistili trubky a vůbec se o to nestarali a pivo tam bylo hnusné. A ve výčepu jen pár hostů buď opilých nebo u lahváčů nebo na to hnusné pivo zvyklých. Jinde se o to pivo starali a pokud to byla dobrá značka, bylo tam pivo jak křen a obvykle měli každý den narváno.

Mezi pivy byl za socíku taky obrovský rozdíl, protože totéž, jako u hospod platilo u místních pivovarů. Někde se o pivovar a technologii zřejmě nestarali nebo to tam bylo na rozpadnutí a potom to pivo bylo vyhlášené jako velmi hnusné. Ale do hospod se vozilo a lidi ho museli pítm protože jiné tam nebylo.

U jídla byl potom problém v tom, že bolševik zavedl centrální zásobování. Celý okres, případně kraj měl jednu centrální výrobnu uzenin, jednu pekárnu, jednu mlékárnu jedny sklady pro zásobování atd. I když bylo ve městě třeba 5 - 10 prodejen, samoobsluh, ve všech byl stejný chleba, mlíko, kabanos, párek , rohlíky a většinu výrobků. Průšvih pro celý kraj byl, když "Franta" , který dělal v masokombinátu třeba kabanos nebo tlačenku nebo v pekárně chleba či rohlík nebo v mlékárně jogurt se třeba opil. potom celý kraj měl ten výrobek hnusný, ale nešlo koupit jiný a muselo se to sníst.

1 0
možnosti

Víte pane Burian, když o něčem víte prd je lepší se nevyjadřovat.

Normy nejsou od toho, aby vše bylo stejné, ale od toho, že se to musí účtovat a naceňovat.

A třeba uzeniny byly kvalitnější, ať z pohledu kvality masa tak obsahu.

3 4
možnosti

Víte pane Soukupe, když chybí selská logika, tak je lepší to nedávat najevo. Cožpak po zrušení norem v 90. letech se nenaceňovalo a neúčtovalo? To jste jedl jako zadarmo, nebo co?

0 0
možnosti
Foto

Nemám rád černobíle vidění světa . Ne všechno bylo špatné . Jako sedumnáctiletý hornicky vyučenec jsem měl dvaapůl násobek průměrné mzdy . Plat jako pilot nebo ministr. V té době nebyly takové velké rozdíly v příjmu. Také je dobré se podívat co se za tu dobu postavilo a co se postavilo po sametu. Netvrdím,že bylo vše lepší. Jsem OSVČ a kapitalismus mi vyhovuje..

3 0
možnosti

A jí zas nemám rád, když mi někdo pod článkem o kvalitě stravování mává tím, kolik tehdy bral ve státem dotovaném oboru a pokládá to za argument.

P.S. postavilo se méně, než se nechalo zchátrat. V porovnání se srovnatelnou zemí svobodného typu, třeba Rakouskem, postavili komunisti dokonce miniprd, oproti tomu, co nechali zaostat.

1 0
možnosti
Foto

zasloužená karmaR^

1 3
možnosti

Nejsem si zcela jistý, pod jakým názvem že se "repasované maso" mělo prodávat, ale koncem osmdesátých letech se prodávaly "Remo plátky" (a Google potvrzuje, že to bylo ono), v několika druzích, třeba se sýrem, a chuťově to nebylo špatné. Maso jsme mívali o víkendu, takže "Remo plátky" byly takové "luxusní zboží", ale jako teenager jsem se o jejich složení nezajímal.

Co byl ovšem svátek, bylo narazit na čerstvý a měkký, neřku-li ještě teplý chléb. Vzpomínám si, že když se mi to poprvé přihodilo, byl jsem až šokovaný, že čerstvý chléb může být tak dobrý, a pokud se zadařilo, dal jsem si ho k večeři s mlékem, které jsem k nelibosti ostatních členů rodiny upíjel přímo z modrého pytlíku. :-)

2 0
možnosti

P43e35t75r 35B93u48r10i73a73n

20. 7. 2019 16:09

Ano, remo plátky, to bude ono. Komunisti měli zálibu ve zkratkách. Pito = Pivo + Auto. Remo = Repasované + Maso. R^

0 0
možnosti
Foto

Na kvalitu potravin, zejména uzenin, nadávají nejvíce ti, kteří jdou "po spodním regálu" a koupí tu nejlevnější sekanou, salám, šunku... a pak se doma diví, že je to hnusnější, než na co byli zvyklí z mládí.

Pokud by byli ochotni investovat do nákupu potravin stejnou přepočtenou částku, jako tenkrát, dostali by myslím stejnou či lepší kvalitu.

Dobrá šunka je prostě dražší a levná šunka je prostě hnusnější.

Dnes si aspoň můžou vybrat nezi oběma možnostmi.

14 0
možnosti

P62e95t33r 29B81u50r21i38a58n

20. 7. 2019 14:38

Je to tak. A je to i o mlsné hubě. Já například, i když můžu mít to lepší z obrovského výběru, klidně si koupím i levnou uzeninu a nijak se nad její chutí nepohoršuji (většinou).

1 0
možnosti

Jo, jo, taky to pamatuji, ale musím se přiznat, že jsem to "repasované" maso kupovala v jednom krámku nad Štrosmajerákem docela ráda, protože bylo vždycky a dokonce skoro bez fronty; přežili jsme to celá rodina. Na druhou stranu, přiznejte si, že vlašský salát byl tehdy mnohem chutnější a úplně všechny špekáčky se daly bez problému opékat na ohýnku a byly moc dobré. Chleba z vlašimské parní pekárny byl vynikající a kdo jel tím směrem služebném autem, vždycky nakoupil pro své kolegy z kanceláře. No, bylo to nakupování docela dobrodružné, každou chvíli něco bylo nedostatkové, tu prací prášek, tu zubní pasta, vložky, toaleťák, ovocný sirup, česnek, cibule, brambory atd., vyráželi jsme na nákup stejně, jako naši dávní předkové na lov mamuta, ale byli jsme mladí a to bylo fajn.:-)

3 0
možnosti

P31e28t11r 34B64u36r33i39a25n

20. 7. 2019 14:36

Vlašáku jsem se najedl hafo, protože moji rodiče ho rozváželi do prodejen. Popravdě se mi zdá že nejenže chutnal líp, ale že byl úplně jiný. Ale to jsem byl tehdá malej kluk, takže objektivita nula. To repasované maso jsem nikdy nechutnal, jen vím, že existovalo. A snad každý okres měl nějakou vyhlášenou pekárničku s místním chlebem, u nás to byl Bílovický chleba.

Špekáčky se dnes, po sérii veřejné kritiky a testů, dají snad už taky opékat.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS