Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Zasloužená karma R^:-)

5 1
možnosti
LH

Stát má zajistit 4 pilíře

1. Průběžný - naprosto základní dávka pro skromné přežití v nejlevnějším nájemním bydlení, nějakým způsobem zásluhový, ale bude postupně upadat

2. Soukromý - pobídky pro spoření do fondů penzijního připojištění

3. Soukromý - daňově odečitatelné investice

4. Přímý příspěvek dětí - nějaké % z jimi odvedených peněz (daní) přímo na účet rodičů

Výhody

1. - nikdo neumře hlady

2. - lze si spořit s přímou omezenou dotací a garancí státu

3. - kdo nemá děti a tím pádem do nich neinvestuje, může si spořit sem, nějaké daňové zvýhodnění (např. neplatit daň z výnosu?)

4. - motivace rodičů vychovat co nejlepší daňové poplatníky, aby se sami mohli mít na důchod lépe

3 0
možnosti
PB

P15e76t22r 66B90u65r87i97a13n

13. 1. 2020 12:00

Ano souhlas. Jen doplním, že ty soukromé důchodové investiční fondy by si bylo možné vybrat jen formou výplaty penze (ne jako dnes ve III. pilíři odbytným apod.) a při úmrtí před nějakou stanovenou dobou dožití by se předem dohodnutá částka stala součásti dědictví.

0 0
možnosti
MP

Mimochodem, zaslechl jsem, že u státních zaměstnanců není odváděno sociální pojištění hrazené zaměstnavatelem, jako je to u soukromých zaměstnavatelů (tedy jen část odváděn zaměstnancem, ale již ne ten příplatek, který přihazuje zaměstnavatel). Je to skutečně tak? To by také jinak přispívalo k díře v sociálním systému, protože by to znamenalo, že soukromá sféra přispívá i na důchody státních zaměstnanců, kteří ovšem adekvátně nepřispívají...

0 0
možnosti
Foto

Detaily mimo rozlišovací způsobilost. Soukromá sféra přece platí všechny důchody, jak svých, tak i státních zaměstnanců i OSVČ atd. Stát mimo prospěchu ze systémových pravidel (matriky, katastr, právní rámec a jeho vymahatelnost) žádné hodnoty neprodukuje, tak z čeho by tak asi platil důchody (nepočítáme-li emisi dluhů).

0 0
možnosti
LC

S tím, co jste napsal nemám problém souhlasit, ale přesto jsem k důchodovým reformám založeným na spoření do nějakých důchodových fondů velmi skeptický. A to ani nemusím zrovna uvažovat bankrot takového fondu (nic nemožného). Uvažuji ale takové věci, jako že posláním ČNB je udržovat inflaci (alespoň) 2%. Je vůbec dnes nějaký konzervativně investující fond tak výkonný, že dokáže takovou inflaci eliminovat? Měna už není kryta ani prací, jak jsme za socíka vtipkovali, když z bankovek zmizela douška o tom, že jsou kryty zlatem a ostatními aktivy SBČS. Dnes je měna kryta dluhy resp. dluhopisy. Kdo věří tomu, že ty řecké či italské někdy někdo proplatí, ten by se měl nechat vyšetřit na psychiatrii. ČNB vytiskne beztrestně cca 2 biliony Kč a chlubí se, že v roce 2019 vydělala 50 mld. Není to k popukání? A za téhle situace spořte 30-40 let do nějakého privátního důchodového fondu a věřte, že vám to zabezpečí důchodovou finanční pohodu. Jen ještě dodám, že euro z hlediska důchodů neřeší nic. To je kryto už jen dluhy a z velké části jen nesplatitelnými.

7 0
možnosti
PB

P41e46t18r 36B44u91r43i79a81n

13. 1. 2020 10:51

Pane Chlumský, fondy jsou jen investiční poradci, s reálnými penězi nepracuje a jejich kroky schvaluje ČNB. Pokud zkrachují, zkrachuje jen nějaká kancelář.

Peníze nejsou kryté ničím hmotným. Tedy ani výdělky, ani dluhy. Jejich síla se poměřuje počtem a objemem obchodů, které zprostředkují. Jsou totiž jen oběživo.

0 1
možnosti
Foto

Zbytečný stres. Dokud budeme mít korunu, důchody mohou růst jedna radost. Jde jen o to, vymyslet klíč, jakým budou emitovány státní obligace a jak se budou po odeznění populační krize dluhy splácet. Výsledkem nakonec bude definitivní dvojí měnový oběh (firemní provoz - placeno v EUR, závazky státu placeny v CZK) a postupná devalvace koruny. Takto se překoná nejhorší období (2035 - 2055) a dál se uvidí. Do roku 2035 bude předsedou vlády buď Babiš, nebo nějaký jeho poskok a důchody se budou zvyšovat tak, aby se držely na těch cca 40% čisté mzdy (což nebude úplně tak těžké, protože se bude zvyšovat důchodová daň a poměr čisté mzdy vůči hrubé se tak bude snižovat). Určitě bude potřeba zvednout pojistné pro OSVČ o 200 nebo 300% a zaměstnancům řádově o procenta, možná desítky%. Ono se tím prostě jenom hrozně straší, přitom je to řešitelné. Asi dopadneme jako Řecko, ale mezi námi, to je tak daleko, kdo by řešil, co bude za deset či patnáct let (v tom se shoduji s Babišem - vždyť mu bude 80 let, kdoví jestli tu ještě bude, proč si s tím lámat hlavu:-)

0 0
možnosti
JL

Mluví se o důchodech, ale vymizelo levné sociální bydlení. Což je problém. A proč Andrej Babiš odpovídá, že důchody se zvyšovat budou stále. Bez problémů? Protože taky dodal: Dokud já budu ve vládě. - Jasně to všichni tušíme: jakmile se pravice dostane k moci, zvedání důchodů zastaví ať tak či tak. Důchody jsou politický nástroj. - Politici taky v souvislosti s důchody nemluví o tom, že německá Zelená revoluce přece spíše zkomplikuje příjem státu a to asi zásadně. Na důchody nebude tedy hned ze dvou důvodů - populačního a ekologicko-ekonomického. Vyřešit by to šlo jen tak, že přijde do vlády génius, kterého budou všichni nadšeně volit.

2 0
možnosti
LC

Co to je levné sociální bydlení? Asi myslíte dotované bydlení, protože žádné, jen trochu přijatelné bydlení, není levné.

1 0
možnosti
ZZ

aby si místní mudrlanti ušetřili třepání rozumem, stačilo, kdyby to přetrhdílo malačová navrhla, koupit o pár gripenů, vrtulníků a transportérů méně a máme peněz habakuk

2 0
možnosti
TH

Taky bychom mohli zastavit výstavbu dálnic a opravy silnic ( dočasně )n Zrušit slevy pro důchodce, studenty........No, našlo by se toho hodně

0 1
možnosti
JC

Na ty důchody máme "odloženou spotřebu", jak říkal Klaus st. Nebo ne? A kdo ji rozfrcal?

0 0
možnosti
PB

P11e64t27r 48B32u91r93i77a46n

12. 1. 2020 15:28

Hnutí ANO, Babiš.

9 1
možnosti
Foto

A35l57e61š 70M25e65r44t76a

12. 1. 2020 13:19

Mohl by jste mi pane Buriane říci, kde jste vyčetl, že Maláčová chce přidat těch deset tisíc ke stávajícím důchodům a kde jste vyčetl, že ten nový systém chce financovat zvednutím DPH.

2 1
možnosti
PB

P78e69t96r 12B87u72r25i93a96n

12. 1. 2020 15:12

Z odkazu zde: Ministryně práce prosazuje „spravedlivou“ variantu. Ta počítá se základní solidární penzí z nultého pilíře ve výši 30 procent průměrné mzdy a zásluhovou částí za odpracované roky a odvody s bonusem za vychované dítě, ...Zavedení solidárního důchodu by podle ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vyžadovalo růst daňových příjmů o 300 miliard korun ročně.

Takže chce nově zavést nultý pilíř, který by se financoval z daní a zásluhový, na který by se použily peníze z odvodů. Ta výše nových daní by pak objemově odpovídala celému výběru DPH (tedy ne z DPH, ale v takovém objemu).

2 0
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik