Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Obě skupiny jsou na tom +- podobně, i když jinak :-) Někomu se ovšem náramně hodí štvát je proti sobě. Zásadní problém je v hospodaření státu.

(OSVČ / zaměstnanec - nic vám nebrání ve změně týmu.)

3 0
možnosti

OSVČ registrované na hlavní pracovní činnost musí letos minimálně zaplatit na pojištění sociální 28 656 Kč a na zdravotní 30 528 Kč, celkem 59 184 Kč a to i když budou mít nulové příjmy. A to pod hrozbou exekucí a sankčních úroků.

OSVČ na hlavní pracovní činnost jsou povinné platit každý měsíc minimální zálohy na sociální 2 388 Kč - tolik platí zaměstnanec až ze mzdy 36 738 Kč

a zdravotní pojištění 2 544 Kč - tolik platí zaměstnanec až ze mzdy 56 533 Kč

Zaměstnanec platí jen 4,5% na zdravotní a 6,5% na sociální, to se mu sráží ze mzdy!!

Musíme srovnávat srovnatelné, komu se skutečně sníží příjem. Zaměstnanec neplatí celé sociální a zdravotní pojištění jak demagogicky tvrdí odboráři,Většinu za něj zaplatí zaměstnavatel, což může být i OSVČ,

Zaměstnavatel platí za zaměstnance 9% na zdravotní a 25% na sociální. U akciové společnosti to zaplatí akcionáři, těm se sníží zisk a tedy i případná dividenda

3 0
možnosti

Základním problémem je, že se k tomu co skutečně zaplatí zaměstnanec přidává i to co zaplatí někdo jiný = zaměstnavatel, což je majitel společnosti, akcionáři, nebo OSVČ.

Je třeba rozlišovat a srovnávat co skutečně zaplatí OSVČ a zaměstnanec a co za zaměstnance zaplatí někdo jiný.

Nikdo netvrdí, že si zdravotní pojištění platí přímo nezaopatřené děti, důchodci, příjemci rodičovského příspěvku, ženy na mateřské nebo osoby na rodičovské dovolené, osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství, uchazeči o zaměstnání a mnozí další. Jsou to "státní pojištěnci", za které platí pojistné stát,

1 0
možnosti

K vůči zaměstnancůmdyž jsou na tom OSVČ tak špatně (i když mají podobné příjmy, tak nemají dovolenou, musí si sami hledat zakázky, nemohou onemocnět...), proč nejdou do firem, kde tak úpěnlivě hledají zaměstnance? Tam by pracanty zaplatili zlatem i s dovolenou.

2 0
možnosti

Ale ono ta vaše chytristika platí i obráceně, že? Zaměstnanci řvou, jak jsou živnostníci ve vatě protože platí jen zlomek daní, zatímco oni financují stát. Tak proč se neudělají pro sebe a nejsou taky ve vatě?

3 0
možnosti

Si vzpomínám na dobu, kdy plno OSVČ tvrdilo, že živí celou republiku, a hlavně nemakačenka zaměstnance. To bylo v době, kdy dle ČSÚ 4 mio zaměstnanců odvedlo na daních z příjmu kolem 95 % celkového objemu a 1 mio OSVČ odvedl ten zbytek do 100 %. A také tehdy tvrdili, že oni se o sebe umí postarat, takže na co by měli platit daně, že oni stát na nic nepotřebují. Z toho se také odvíjí ta averze vůči OSVČ.

1 0
možnosti

Vyšší odvody pro OSVČ by byl zločin proti lidem, kteří stát neotravují, nic po něm nechtějí a spoléhají se sami na sebe.

9 3
možnosti

P73e53t36r 15B75u76r51i96a48n

10. 2. 2020 16:06

Tady se taky nabízí otázka jak a na čem je přisolit, když z částky určené ke zdanění platí to stejné, jako zaměstnanci.

Nabízí se snížení paušálu, či naopak zvýšení částky ke zdanění.

0 1
možnosti

Já bych si ještě dovolil doplnit, že pokud někdo vyšší odvody ze strany OSVČ prosadí, povede to jen k tomu, že s tím někteří definitivně praští a ti, co zatnou zuby a pojedou dál, rozpustí zvýšené náklady do ceny svých výrobků a služeb. A já pevně doufám, že až budou chytrolíni shánět půl roku řemeslníka a až ho konečně seženou, omdlí z faktury, vzpomenou si mimo jiné na své kecy o stejném zdanění.

9 1
možnosti

Jako, že řemeslník co přestane být OSVČ přestane i pracovat? No neřekl bych, že by to bylo tak časté. Spíš se nechá někde zaměstnat. Nakonec i většina řemeslníků nepracuje v jednom. Takže problém s jejich nedostatkem je spíš ve školství a v tom, že nikdo tu práci dělat nechce, než v nastavení zdanění pro OSVČ.

Ale chápu, že omdlít z faktury můžeme, protože v současnosti se ji dočká jestli 50 procent zákazníků. ;-)

1 2
možnosti

Hmmm. To známe. 3 čínský polívky. :-/

1 0
možnosti

Dočetl jsem po zaměstnanci nemají žádný příjem, ale mzdu a tím pádem to ani dál nečtu, protože podle stejné logiky nemají ani OSVČ příjem, ale zisk.

Jen autorovi uniklo, že to vše je příjem, který se nějak daní a v tom je ten zakopaný pes;-).

3 1
možnosti

P25e27t75r 52B32u23r58i78a66n

10. 2. 2020 13:43

O tom slůvku v perexu jsem přemýšlel a nenapadl mne žádný jiný ekvivalent, který by to vyjádřil lépe, přitáhl čtenáře (což je účel perexu) a přitom nebyl zavádějící. Obrat, tržba je tak stejně napadnutelná. Nicméně si vážím toho, že jste dal aspoň dvě věty. Jsou tu tací, kteří nezvládnou ani to.

3 1
možnosti

Proč jsou živnostníci když být zaměstnancem je levnější a lepší ? Proč si nezaloží sro a nezaměstnají se ?

Proč se dookola opakují kecy o dovolené ? Myslí si pan živnostník že mi ji zaměstnavatel dává zadarmo a ještě na mě doplácí ? Co takhle v tom výpočtu ten poměr mzdové náklady / zisk snížit ty náklady o 1/12 více méně zákonného volna a dolít do do toho zisku ? Tak aby se to tomu zaměstnanci dalo když nepracuje ? Toaleťák a elektriku si opravdu do "nákladů" dají oba, dá si tam ale zaměstnanec notebook pro dceru,mobil a nebo svoje osobní auto ?

2 13
možnosti

P31e63t30r 86B56u89r16i69a62n

10. 2. 2020 13:11

Nikde netvrdím, že být zaměstnancem je levnější a lepší, přestaňte si laskavě cucat palec.

Živnostníci ví, že si zaměstnanci na dovolenou musí vydělat, tedy ergo že musí odvést pro podnik práci navíc mimo svou mzdu, ze které se to pokrývá. Už ale stále nedovedou pochopit, že ač sami z této práce navíc neplatí žádné daně a odvody, protože není součástí jejich mzdy, požadují tohle pro živnostníky. A nechápete to ani vy.

A mimochodem, mobily a notebooky pro dcerunku si dají do nákladů i právnické firmy, tedy zaměstnavatelé těch dělníků.

5 4
možnosti

J45a81n 27F51i45l71o

10. 2. 2020 12:51

Vsetky tie spory medzi OSVC a zamestnancami by vyriesilo uplne zrovnopravnenie obidvoch moznosti. Nech si uplne kazdy moze vybrat akou formou bude pracovat.

Garantujem, ze drviva vacsina by si vybrala OSVC kedze takto im ostane viac na ruku.

0 1
možnosti

Pochopitelne. Prave proto tolik kvete svarc. Z trzeb si odectete 60% a na duchod si diky tomu vesele nasporite vic a jisteji nez nejaky zamestnanec.

1 0
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik