Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miloš Zeman je gentleman

Nejen proto, že se k srpnové okupaci v 68. roce nebude vyjadřovat, protože se už prý vyjádřil, ale také proto, že stejně jako onen pověstný Peroutkův článek není jeho tehdejší vyjádření jaksi nikde k dohledání.

Gentlemani se k choulostivým tématům prostě nevyjadřují. Mimo jiných společensky reprezentativních kladů je toto jeden z dalších příjemných rysů, který je zdobí. A toto si vzal za své i prezident Miloš Zeman. Přestože se v minulosti vždy rád vyjadřoval ke kde čemu, hlavně že si mohl do někoho kopnout, štípnout a plivnout, tentokrát se záře reflektorů vzdá. A je to škoda, protože kdy jindy by se měl prezident "vlastenec" halasně projevit, než u padesátiletého výročí okupace naší vlasti v roce jejího stoletého výročí státnosti. Zemanovo voliči budou zklamaní, předpokládám. Tolik se toho před a po prezidentských volbách nažvanilo o vlastenectví a nakonec se ukáže, že jejich politický leader myslel úplně jinou vlast, někde úplně jinde.

A přitom o nic nejde. Dobře si ještě vzpomínáme na onu přeukrutnou kašpařici při návštěvě hlavy státu v Moskvě v době, kdy čirou náhodou vyšel souběžně v ruském tisku článeček o tom, kterak u nás při srpnové návštěvě v 68. roce konal Timur a jeho parta jen samé dobro, charitu a pomoc bližnímu. A Miloš Zeman tehdy poznamenal, že je z toho poněkud konsternován a ptal se Vladimíra Putina jak to cítí on a Vladimír přiznal, že je konsternován též. Tedy tady máme mantinely vnímání těch molodců výjimečně v označených uniformách u nás na dovolené už vymezeny. Takže nechápu tu panenskou zdrženlivost a rumělku ve tváři našeho pana prezidenta.

Věc má však ještě pokračování. Hradní amplion pan Ovčáček celou tu prekérku vysvětlil tak, že se Miloš Zeman už jednou projevil a to stačí. Dokonce jeho vyjádření označil za odvážný projev. Což o to, i uprdnutí je forma živočišného projevu a třeba při kariérním pohovoru to může být i odvážné, ale to je alespoň ve vzduchu cítit, jenže... Jenže Zemanův chrabrý nesouhlas se srpnovou okupací nelze nikde najít, slyšet ani ucítit. A hledal jsem opravdu usilovně. Místo toho jsem našel jen pár bezcenných dokladů o Mynářovo prověrce, Babišovo čistém lustračním osvědčení, jeden článek Peroutky, ve kterém velebí Hitlera a novou adresu čínského hradního poradce. Ale žádný záznam o Zemanovo vyloučení z rodné strany, žádné stanovisko komise, oznamovací dopis, usnesení, prostě nic. Nakonec to vypadá, že celá ta konstrukce o jeho statečném založení třetího odboje stojí pouze a výhradně na jeho osobním tvrzení. To si ale pak může kdejakej šťoura taky myslet, že byl soudruh Zeman vyobcován z rodné buňky za úplně jinou věc. Třeba kradl spolusoudruhům kafe, nesplachoval po sobě na stranických záchodech a taky třeba, co já vím, že byl generálštější než generální tajemník, mstivý a bezohledný kariérní soudruh, který se neštítil jít přes mrtvoly kamarádů a ti z něj měli strach. A je to dozajista škoda, protože mít prezidenta válečného hrdinu, to jsme tu naposledy měli za G.Husáka. Samozřejmě se můžu i mýlit a takový doklad, či alespoň souvislá indicie existují. V tom případě mne, prosím, opravte a já napíšu oslavný kontrablog.

A ještě jedna podstatná sounáležitost nám tady vyvstává. A sice ta, že prohlášením, že byl Miloš Zeman vyloučen ze strany jen pro stranickou nedisciplinovanost se naopak potvrzuje, že mu komunistické ideály, pro které tam vstupoval, nijak nezhořkly a že samotná zločinecká ideologie Marx-Leninismu nebyla tím důvodem jeho znechuceného odchodu. Tedy podtrženo a sečteno, že kdyby se tak blbě neukecl o našich osvoboditelích, mohl to na Hrad dotáhnout jářku o čtyřicet let dřív. Možná si Miloš Zeman mohl nechat otevřená i tahle vrátka a říct, že odešel za rachotu dveří proto, že nesouhlasil úplně se vším, ovšem ne zas tak moc a jak kde a jak kdy. Pro zichr. Co kdyby se to, nedej Bůh, zase otočilo.

https://zpravy.idnes.cz/historie-vyroci-50-let-okupace-srpnova-invaze-sovetsky-svaz-varsavska-smlouva-rvhp-hrad-zeman-i1v-/domaci.aspx?c=A180815_125617_domaci_bja

Autor: Petr Burian | čtvrtek 16.8.2018 13:33 | karma článku: 42,85 | přečteno: 4571x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik