Nobelovka pro Hamáčka

23. 12. 2018 20:06:38
Předseda ČSSD Jan Hamáček utrpěl další rozhovor. V něm, mimo obvyklých stranických kejklů o tom, že straně nejde o preference ale především o kvalitní zákony, prozradil, jak přinutit pobírače dávek pracovat. Uplatit je penězi!

A nejen toto moudro z něj vypadlo. Bylo toho víc. Mě zaujaly celkem tři geniální myšlenky. Už výše zmiňované výpalné pro chronické netahavce. Těm chce Hamáček ponechat po určitý čas souběh socdávek spolu s platem, aby jejich vstup mezi pracující třídu nebyla taková darda a šok z normálnosti.

Druhým excelentním myšlenkovým obratem je zjištění, že nezabavitelné minimum nemotivuje lidi v exekucích k práci a tím pádem i zvýšenému úsilí splácet své dluhy. Neřekl sice, jestli by ho rovnou odšpuntoval a tím lidé v exekucích přišli o veškeré příjmy, anebo ho jen upravil, aby ti nejsilnější z nich alespoň přežili. Každopádně buď jak buď bych socanům neradil na to sahat. Koneckonců onen zmršený exekuční zákon protlačili tehdy oni a přivedli tím řadu lidí zu grunt na nemravně vysokých poplatcích několikrát přeprodané exekuce. A ještě jedna perlička. Před nedávnem pomohli socani protlačit Babiš squatře nový insolvenční zákon, v němž nemusí dlužník vracet věřitelům ani těch minimálních 30% dluhu. Stačí vydržet 7 let a budou čistí, i kdyby dlužili třeba Altnerovým dědicům horentní sumu.A jak přežít sedm let? Na nezabavitelném minimu, přeci. Na tom, které chce lidem v exekuci, kteří splácí alespoň něco, vzít. No hezké. Když spravedlnost, tak jen pro někoho, někdy a někde.

A třetí prdu jsem dostal při čtení Hamáčkova názoru, že by uzákonil třetí pilíř povinně!

https://zpravy.idnes.cz/hamacek-rozhovor-cssd-vlada-dpz-/domaci.aspx?c=A181220_154625_domaci_kop

Pojďme si v rychlosti zopakovat rozdíly mezi důchodovými pilíři.

Průběžný pilíř je ten klasický státní, povinný. Vy (méně), spolu se svým zaměstnavatelem (ten více) do něj odvádíte dohromady 28% ze svého hrubého platu. Jako fakt skoro třetinu. Za to vám vzniká nárok, že po splnění podmínek (35 let odvádění a důchodový věk) máte právo získat nějaký důchod. Neví se kolik, ale nárok máte. Když to bude šest tisíc, tak Pánu Bohu díky i za to.

Druhý důchodový pilíř byl vymyšlen tak, že z oněch 28% se vám odvedou 3% na váš privátní investiční účet vy si k tomu povinně přidáte další svoje 2%. Účet je jenom váš a chová se jako běžný důchod. Tzn. když umřete záhy, někdo na tom vydělá, když přežijete déle, vyděláte vy. O ta tři procenta pak dostanete menší důchod z průběžného pilíře, ale dorovná se to oněmi naspořenými 5%. Tedy tady vidíme, že druhý pilíř ulevuje tomu průběžnému tím, že z něj snímá část budoucí výplaty. A kdyby se v budoucnu, a to byla jeho hlavní myšlenka, nastavily mladším ročníkům vyšší a vyšší procenta oné odluky, třeba až 50%, došlo by plynule za nějaká desetiletí k vyvázání finanční odpovědnosti podstatné části průběžného pilíře.

Třetí hlavní důchodový pilíř je penzijní transformovaný fond. Je dobrovolný. Pracuje na investiční bázi jako dvojka, ale s tím rozdílem, že peníze v něm naspořené jsou vaše jen do výše úspor. Ale veškeré úspory si můžete po dosažení 60 let vybrat třeba skokově naráz. Při úmrtí se úspory v něm dědí. Ke spořícím částkám dostáváte státní příspěvek a lze je i odečíst z daňového základu. Ale hlavně, hlavně ona naspořená částka je jen vaše, nevykazuje se jako příjem, pokud ji naráz probendíte a nikterak se vám o ní nekrátí průběžný pilíř. Tedy státu nijak neulevuje v jeho mandatorních výdajích a vy si klidně poté můžete zažádat o sociální dávky, třeba příspěvek na bydlení, což by u druhého pilíře nešlo, protože byste měli prokazatelný měsíční příjem i z něj, tedy důchody jakože dva.

Z toho je patrné, že zatímco oba dva první pilíře pracují na principu sociálního pojištění, tedy půjčky za oplátku, onen třetí je ryze soukromé spoření. A to chce Hamáček uzákonit povinně s tím, že lidé budou mít něco naspořeno a už pak nebudou otravovat stát, že jsou na stará kolena socky. Budou. Páč jsou Češi a když můžou, tak budou. A oni budou moct. To je vidět z výše popsaných mechanismů. Žádný vděk, uznání či poctivost za státní příspěvky a odpisy z daní od lidi fakt nečekejte. Protože v žádosti o socdávky se posuzuje nynější příjem žadatele a ne to, co vydyndal od státu už před tím. A peníze ve strožoku se dají zapřít. Ostatně když někdo může zapřít svou službu pro StB a 50 milionů, tak nějaké statisíce zapřu klidně do očí i s růžencem v ruce.

Leda že by se třetí upravil tak, že by se v něm naspořená částka uvolňovala postupně měsíčně jako forma příspěvku k důchodu. Ale pokud by měl být povinný, musela by se uzákonit pevná procentuální spořící částka z platu. Tak dnes jsme na 28%, což takhle taky těch dalších 5%. To už bude 33%. To je už docela slušná zlodějina na to, že pak ČSSD bude tvrdit, že ten navíc důchod dává lidem stát zadara a že to zařídili oni. Prostě vám zvednou odvody a řeknou, že vám to dávají. Ale hlavně kdyby se tyhle úpravy udělaly, už to nebude třetí pilíř, ale nemlich to stejné jako onen druhý pilíř, který socani s velkou pompou zrušili! Prý měl drahý rozjezd, vycucával průběžný systém, nezhodnocoval by lidem úspory a finanční domy by si na něm namastily kapsu.

Tak pokud na to socánkům tehdy někdo skočil, tak vězte, že III.pilíř mohou obhospodařovat jen ti stejní, co měli i licenci a provozovali II.pilíř. Že oba pilíře byly založeny na stejné investiční bázi, kde se v prvních letech platí onen drahý rozjezd. Oba měly garantováno ne záporné zhodnocení, čímž se stalo to, že trojka současně nekryje ani inflační ztráty svých střadatelů, protože investice jsou nastaveny příliš konzervativně. Že trojka nekryje naprosto nic. Ale že do ní vláda sype ročně kolem 10 mld. korun, což by pokrylo klidně i výpadek oněch 3% v průběžném systému pro milion klientů ve dvojce. A tohle, tohle už je na Nobelovku za ekonomii.

P.S. Ještě existují 4.a 5. pilíř, ale ty jsou marginální.

Autor: Petr Burian | neděle 23.12.2018 20:06 | karma článku: 40.42 | přečteno: 3954x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 22.76 | Přečteno: 307 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 832 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...