Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jepičí státy

Řeč bude o nově vzniklých státech v bouřlivých letech po skončení 1.sv. války a v době rozpadu starých evropských monarchií. Ani jeden z nich nepřežil rok své existence, ovšem jsou mezi nimi skuteční olympionici, držitelé rekordů.

6.místo a uhelná medaile

LEMSKO-RUSÍNSKÁ REPUBLIKA

5.12.1918-10.9.1919

Pás země široký 10-25 km na severovýchodě dnešního Slovenska od Popradské doliny k řece Oslawě (délka řeky 64 km). Národnostní složení Lemkové (rusínské etnikum) a Poláci. Prezident Jaroslaw Kaczmarczyk. Hlavní město obec Florynka (do jednoho tisíce obyvatel). Oficiální jazyk Lemkovskij dialekt. Pro své proruské založení obyvatel se chtěla republika v budoucnu spojit s Ruskem, ovšem řádění bolševiků její představitele od tohoto odradilo. Dalšími možnostmi bylo připojit se ke vzniklému Československu (což mělo většinovou podporu), anebo k Ukrajině. Republiku nakonec obsadila polská vojska a také Saint-Germainskou smlouvu (10.9.1919) byl celý Halič přiřknut Polsku.

Délka trvání státu: 280 dní.

5.místo a dřevěná medaile

HUCULSKÁ REPUBLIKA

9.1.1919-11.6.1919

Vznikla na Podkarpatské Rusi na pozůstatcích předtím vzniklé krátkodobé Západoukrajinské Lidové Republiky (východní Halič, část Bukoviny, 1.11.1918-17.7.1919, doba trvání 259 dní, obsazena Polskem). Obyvatelstvo Huculové (rusínské etnikum). Předseda vlády Štefan Kločurak. Jazyk ukrajinština. Hlavní město Jasiňa (dnes okolo 8000 obyvatel). Od spojení s Ukrajinou ji odrazovala obava z bolševismu. Nakonec obsazena rumunskou armádou. Definitivně zaniká Saint-Germainskou smlouvu, ve které je přičleněna k Československu.

Doba trvání státu: 154 dní.

4.místo a bramborová medaile

MAĎARSKÁ REPUBLIKA RAD

alias Maďarská sovětská republika

21.3.1919-1.8.1919

Po porážce v 1.sv. válce a ztrátě Horních Uher čelí vláda všelidovému rozhořčení a protestům. Uvolňuje své úřady a odstupuje. Toho se okamžitě chytají komunisté a vyhlašují republiku podle bolševického vzoru. Vůdce Béla Kun. Hlavní město Budapešť. Státní zřízení Diktatura proletariátu.Vláda znárodňuje fabriky a všechny výrobní prostředky. Také zkonfiskuje veškerou soukromou půdu nad 57ha, znárodní kulturu i školství. Založí Rudou armádu, revoluční výbory a vyhlásí stanné právo, čemuž padne za oběť ihned 450 popravených obyvatel.

Intervence ze strany států budoucí Malé dohody, především Rumunska a Československa. Dobytí Budapešti rumunskými vojsky a předání vlády demokratickým stranám. Nástupce viceadmirál Miklós Horthy, který se stal regentem vzniklého Maďarského království. Tedy jako nástupnický stát vzniklo středozemní království bez krále a bez vlastního loďstva, kterému vládl viceadmirál.

Doba trvání státu: 132 dní.

3.místo a bronzová medaile

SLOVENSKÁ REPUBLIKA RAD

16.6.1919-7.7.1919

Vzniká vojenským obsazením Slovenska, tehdy součástí Československé republiky, v květnu 1919 maďarskou Rudou armádou. Cílem bylo obnovit opět držení Horních Uher, spojit se se sovětskou Rudou armádou bojující právě v Polsku a vytvořit souvislý územní masiv pod kontrolou komunistů. Vůdce státu Antonín Janoušek (český komunistický novinář). Hlavní město Prešov. Vládní orgány Revoluční rada a Revoluční výkonný výbor. Znárodňují se všechny podniky nad 20 zaměstnanců, školství, finanční systém, statky i půda. Je zřízena Rudá armáda a policie je nahrazena Rudou stráží. 

Proti napadení země zakročí československá armáda posílená o dobrovolnické jednotky spolků Sokol a DTJ (Dělnická Tělocvičná Jednota). Rychlý obrat v situaci nastal bitvou o Zvolen, kde byli Maďaři ve třech dnech poražení i pomocí lsti. Plukovník Šnejdárek nechal stovku rekrutů z Vršovic obléct jako senegalské primitivní vojáky včetně začerněných tváří mourem a žvatláním v cizí řeči. Maďarští vojáci pak před údajnými lidožrouty z francouzské Cizinecké legie skákali v hrůze do řeky.

Doba trvání republiky: 22 dní.

2.místo a stříbrná medaile

KARPATSKÁ UKRAJINA

14.3.1939-15.3.1939

Krátce po Mnichovské dohodě, zákonem z 22.11.1938, získává Slovenská republika a Podkarpatská Rus svou autonomii. Autonomní vláda Podkarpatské Rusi vyhlásí úředním jazykem ukrajinštinu a názvem státu Karpatská Ukrajina. V únoru 1939 proběhnou volby do autonomního sněmu. Ten se však sejde jen jednou a to 14.3, kde vyhlašuje samostatný stát. Stejný krok provede i Jozef Tiso na Slovensku. Na příští den se sněm nové Karpatské Ukrajiny schází poprvé a naposledy. Za předsedu vlády nově vzniklého státu si zvolí Augustina Vološina. Ale zatímco Slovensko Hitler uznal, Podkarpatskou Rus věnoval Maďarům, jejichž armáda celé území hbitě ještě téhož dne obsadí. Předseda vlády Vološin i s celou vládou prchají do Rumunska a republika zaniká.

Doba trvání republiky: 1 den.

1.místo a zlatá medaile

RUSKÁ DEMOKRATICKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA

19.1.1918  ve 12:00 - 19.1.1918 v 18:00

Po vítězství bolševiků v Petrohradě, pádu a zatčení prozatímní Kerenského vlády, vyhlašuje Lenin nový stát na principu ústřední vlády sovětů (místní a oblastní rady vojska, zemědělců a dělníků zakládané na konci éry carství a především po bolševickém puči, měly i svou byrokratickou hierarchii). Pod heslem Všechna moc sovětům prohlašuje nový řád za svobodný, spravedlivý a na principu práv pro všechny. Na tomto základě vyhlašuje ústavodárné shromáždění Ruska ( toho času jediný a nejvyšší legitimní orgán v zemi) Ruskou demokratickou federativní republiku. Když se to Lenin dozví, zježí se mu hrůzou pleš na hlavě. To, že někdo použije jeho teze o svobodě a právu jedince v praxi vnímá jako podraz na svou osobu a přímý útok na celou komunistickou ideologii. Povolá proto Rudé gardy a ty celé ústavodárné shromáždění rozmetají bodáky během málo hodin. Lenin potom na večer ruší jak celou ústavodárnou instituci, tak zpětně její rozhodnutí i vyhlášenou novou republiku.

Doba trvání demokracie v Rusku: 6 hodin. Velká gratulace a jako bonus k tomu i zlatý Bludišťák.

Zdroj: časopis History, únor 2017. Volně zpracováno. Některá data a výklady se mohou mírně lišit od Wiki. Je to dáno odlišným pohledem různých historiků a pramenů.

 

Autor: Petr Burian | pátek 8.3.2019 12:52 | karma článku: 19,01 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik