Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přiokrádání

Promiňte mi ten nezvyklý češtinářský novotvar, ale nemohl jsem jinak. V nejnovějším tažení Jany Maláčové za spravedlivější "olupování" záslužnějších důchodců pro dobro těch chudších se opravdu jedná o postupné okrádání v čase.

Ale zase nutno na její obranu říct, že ty sociální kotrmelce v její hlavě nejsou čistě jejím vynálezem, nýbrž že jimi naplňuje dlouhodobou linii celé rodné ČSSD. Ta byla ohledně důchodů shrnuta v létě 2017 ve studii s názvem Penzijní reformy od Chile po středovýchodní Evropu. V ní se zjednodušeně říká to, že ČSSD dělá všechno sakra dobře a je oproti pravičákům vždy o krok kupředu a po boku chudých a potřebných, které ochraňuje. Mimo jiné se z jejího závěru dozvíte, že průběžný důchodový pilíř je dlouhodobě v pohodě udržitelný, netřeba velkých reforem typu soukromých pilířů a postačí jen drobné kosmetické úpravy. Těmi jsou  zvýšení odvodů na důchody, posunutí odchodu do penze, posílení soukromého III.pilíře a snížení náhradového poměru. Tuto ideovou vychytávku potom za bouřlivého potlesku sjednané klaky představila dělnému lidu rukou společnou vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

https://www.opojisteni.cz/pojistny-trh/vyvoj-trhu/studie-vlady-cesky-penzijni-system-je-udrzitelny/

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/analyza-studie-vlada-penze-duchody-system.A170720_171746_ekonomika_hm1

Čas kormidlem škubnul a po dvou letech vláda složená z ANO a ČSSD zjistila, že důchodový pilíř je sice udržitelný, ale důchody už ne. Poměr výdajů na důchody oproti HDP klesl z 9,5% za ODS (2012-2013) až k dnešním 8,3%. Důchodcům je třeba přidat, o tom žádná, ale kde brát a přitom nekrást? ČSSD a ANO mají i v tomhle jasno. Brát a krást!

Jako první nakopávačku nahodila ministryně PaSV Jana Maláčová (ČSSD) tezi o tom, že je diskriminační, aby ženy pobíraly v průměru nižší důchody než muži. V pravdě o žádnou diskriminaci podle pohlaví vůbec nejde, protože ženy obecně odvádějí do systému méně, tedy je logické, že mají vypočteny i nižší důchody, ale semínko je už zaseto. A na výkřik o diskriminaci se přiváže i nově vzniklý pseudoproblém: Jak vyřešit, aby ženy neměly nižší důchody než muži? 

Vskutku netuším, proč by se toto mělo řešit. Je to jako chtít srovnat platy lidí z částečnými a plnými úvazky z důvodu nějaké optické nespravedlnosti. Ale vláda moc dobře ví proč to dělá. Je to kvůli sociálním dávkám, které poté osamělá žena pobírá třeba na dorovnání nákladů bydlení, nebo hmotnou nouzi. A kdo jim to má zaplatit? Ti s vysokými důchody, samozřejmě. A jak? Skrze snížení náhradového poměru. A pramálo záleží na tom, že ženy na mateřské, což je jeden z důvodů jejich výpadku odvodů důchodového pojištění, pobírají po tu dobu rodičovský příspěvek, méně příjmoví zase různé sociální podpory, o kterých se těm s jen o málo vyšším platem ani nezdá a že ženy se dožívají v průměru o 6 let vyššího věku, čímž je objem vyplácených důchodů zase srovnán. Prostě ne.

Náhradový poměr je, laicky řečeno, první důchod děleno poslední výplata a říká nám, jak velký podíl penze dostanete za odvedenou práci, vyjádřenou v korunách. Výpočet důchodu je poměrně složitá záležitost, ale jeho dva aspekty jsou hlavní. Prvním je pevná část, stanovená 10% z momentální průměrné mzdy a tou druhou zásluhová složka, daná určitým koeficientem vyjadřujícím, kolik a jak dlouho jste ostatním přispívali. Náhradový poměr lze potom uskřípnout právě tím, že pevnou část navýšíme a tu zásluhovou ponížíme, čímž těm s menšími odvody k důchodu polepšíme a ty víceplatící o tuto částku zase okrademe. Je to prakticky jako v té říkance "měla babka čtyři jabka..."  a ČSSD to nazývá "rozpočtově neutrální řešení". To znamená, že vláda si za přidání méněpříjmovým zaslouží uznání a ti více odvádějící a okradení potom přídomek nenažraní boháči. Systém, potažmo vládu, to nic nestojí protože tentokrát si nakradené výjimečně nenechala, nýbrž ho obratem zase rozdala. Zkrátka měl jsi čtyři jabka a já jen jedno a simsalabims, máme oba stejně, ale ty jsi u toho ještě navrch i blbec.

A jak jsme na tom s oním náhradovým poměrem v porovnání s Evropou? Jsme na 16 místě z 28 od rovného ocenění zásluh směrem dolů k tobě seberem a tomu přidáme. Náhradu za odvedené příspěvky do důchodového pilíře dostanete ve výši nějakých pouhých 51%, přičemž platí ta neúměra, že kdo víc přispíval, tím poměrově nižší penzi dostane a naopak ten, který se vysokým odvodům lišácky celý život vyhýbal dostane i kus jeho důchodu.  Celé se to potom jmenuje "sociální spravedlnost" a je to stejný princip, který ČSSD už dlouho prosazuje i v daňové oblasti skrze progresivní zdanění.

https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/statni-rozpocet/hospodareni-systemu-duchodoveho-pojisten

https://www.mesec.cz/clanky/na-duchody-se-nesaha-penzijni-system-ma-problem-ktery-politici-dale-prohlubuji/

https://www.finance.cz/500483-duchod-nahradovy-pomer/

https://www.novinky.cz/domaci/500570-jak-vyresit-aby-zeny-nemely-nizsi-duchody-nez-muzi-ministerstvo-pripravi-tri-varianty.html

https://petrpetrburian.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=621526

Autor: Petr Burian | pátek 22.3.2019 16:56 | karma článku: 32,19 | přečteno: 1065x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik