Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dětští dlužníci

Znáte je. Jedou si tramvají načerno, prstem po dotykáči žerou data a k tomu kolem sebe rozhazují papírky. A za nic z toho neplatí. Řeč je o našich dětech. Však on už jim to nějakej exekutor za osm let spočítá i s úroky z prodlení.

Je samozřejmě nehorázné, aby dítě vstupovalo do ráje plnoletosti s exekucemi na hrbu. Už jenom z toho morálního titulu, že co nemůžu ovlivnit, za to bych neměl být odpovědný. Dluhy dětí, nebo lépe řečeno za děti, jsou ve své nejpalčivější podobě v podstatě trojího druhu: dluhy za svoz odpadu, za jízdu načerno a dluhy u operátorů.

Poslanec P.Nacher (ANO) spolu s K.Valachovou (ČSSD), J.Bartoškem (KDU-ČSL) a L.Kolaříkem (Piráti) připravili a předložili parlamentu novelu Občanského zákoníku ve smyslu "naše drahé děti", tedy povídání o tom, kdo bude nadále odpovědný za dluhy, které dítě mnohdy i nechtíc naseká. 

https://www.novinky.cz/ekonomika/501537-nacher-za-dluhy-deti-by-meli-zodpovidat-rodice.html

A zatím to vypadá, že se v tom sami zamotali jak Pygmej v kukuřici. Např. zde: Navrhujeme, aby za dluhy dětí nesl zodpovědnost zákonný zástupce, což je v drtivé většině případů rodič, a pokud by nebyl, tak stát.

Ve hře je i návrh, že by zodpovědnost vždy nesl zákonný zástupce, i přes to, že se o dítě stará pěstoun. Druhá varianta je, že za to nese zodpovědnost ten, kdo v té chvíli to dítě vychovává, i když má zákonného zástupce.

Určitě většina z nás nejsme odborníci na českou džungli zákonů, právních úprav, novelizací, vyhlášek a na ně jiné navazující, ale cožpak by to nešlo řešit trochu selským rozumem? Tak např. že v případě komunálních odpadů je za platbu odpovědný vždy ten, komu bylo dítě svěřeno do péče. Ať už dlouhodobě rodič, prarodič, adopce, anebo krátkodobě diagnostický ústav, dětský domov, opatrovník, pěstoun. Nedovedu si představit, že by nezodpovědným rodičům bylo odebráno dítě a oni byli povinni platit v nějaké tramtárii za jeho svoz odpadů. Tak předně pokud odepsali vlastní dítě, tak jeho popelnici oželí tuplem s ním a potom vymáhat to po nich za deset let zpětně je stejný nesmysl, jako vymáhat to po onom dítěti.

Jízda načerno. U dětí, které jezdí denně není problém zřídit permanentku, ale co s těmi, které jezdí nahodile? Jede načerno, za ušetřené peníze si koupí limču a doma to samosebou zapře. A je schopno si i pohlídat poštu a ničit dopisy s varovným pruhem. Dítě nemá rozum, dopravní podnik a hlavně stát by ho ale měli mít. Takové pokuty neplnoletých by měl dopravce hlásit sociálce (OSPOD) a ta by měla písemně i se složenkou od DP upozornit rodiče. Do doby obvyklé a předepsané k přebírání písemností a tři měsíce po ní, by na pokutu mělo být uvaleno moratorium ohledně úroků, penále a exekucí.

Operátoři. Je až k nevíře jakou prověřovací anabází musejí projít věřitel i žadatel o malou finanční  půjčku třebas 8 000kč. Kolik listin, prohlášení a dokladů musí předložit, ofotit a zadokumentovat. A státní aparát se ještě chlubí, jak to dále zpřísňuje. Ovšem to, že i osmileté dítě si může třemi kliknutími objednat supermoderní mobil i s tarifem all inclusive  jářku v celkové hodnotě 20 000kč, nikoho zas až tak netrápí, protože operátor nespadá do kategorie lichvář. A přitom by stačilo zohlednit ten prostý fakt, že neplnoletý nesmí bez souhlasu svého zákonného zástupce uzavírat žádné smlouvy závažnější povahy.  Tedy tady je míč na straně prodejce a poskytovatele.

Kdyby ty kobylí hlavy konečně přiznaly, že spotřební úvěry tvoří v moři zadluženosti občanů jen malý zlomek, oproti dluhům vůči státu, za zboží a služby, potom se to mohlo kupředu pohnout už před lety. To by ovšem ti zainteresovaní museli zároveň přiznat, že všechny ty nehorázné kabaretní veletoče, kvůli kterým ty obří dluhy lidí vznikly, jako byl exekuční zákon, občanský zákoník a zákon o odpadech, navrhli a protlačili ti stejní, kteří proti nim v současnosti sami bojují, tedy především KDU-ČSL a ČSSD! A to zase ne. Tady pro ně platí obrácená logika.Co ovlivňuji a řídím, za to nenesu žádnou odpovědnost!

Autor: Petr Burian | středa 10.4.2019 15:35 | karma článku: 38,45 | přečteno: 3075x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik