Daň z daně

3. 05. 2019 18:50:17
ČSSD jako už tradičně hledá nové daně. To je prakticky, spolu se zákazy všeho druhu, jediný smysl její existence. Jejich heslo zní: žije to - zdaň to, ještě se to hýbe - znovu to zdaň, chcíplo to - dotuj to! Chybí jen daň z daně.

Vlastně co to povídám. Tu už prakticky taky máme. To když platíme daně ze zboží a transakcí placených skrze už jednou zdaněné peníze. A kdyby jen jednou! Např. takové cigarety, alkohol, nebo pohonné hmoty. Tam mimo platby zdaněnými penězi zaplatíte ještě spotřební daň a DPH, a obchodník z toho odvede ještě korporátní daň. A taky z té marže musí vyžít, takže ještě daň ze svého příjmu, sociální a zdravotní. No není to nádhera?

No to teda není )-: je to málo! Je to zatraceně málo, řekli si hošani ze sociáldemokratu a přišli za premiérem Babišem s návrhem několika nových zdanění. Už dříve avizovali nové platby za starší auta, progresivní zdanění a navýšení sociálních odvodů. Jenže pak jejich vůdce Bohuš Neuvěřitelný padl vysílením a byl od nich chvíli klid. Ta chvíle nám právě skončila. S Babišem už stačili ukout novou digitální daň, vyšší spotřební daně, uškubnutí zásluhovosti ze základu důchodového výměru a regulace v pojišťovnictví, což je jen jiný název pro výběr nových plateb. Ve hře bylo dále připsání zdravotního odvodu za státní pojištěnce na vrub ostatním pracujícím a už zmíněná progresivní daň. To je evergreen. A taky sektorová daň.

Takže nakonec to sektorové zdanění. Jak říkám, přišli za Babišem a cákli ty papíry před něj. Ten si šoupl brejlema sem a tam, pak pozvedl obočí a povídá: opravdu? Myslíte? A v duchu, no konečně! V pravý čas! Už jsme byli na mizině! Abyste tomu rozuměli, ČSSD a ANO prohlásili, že jejich společná vláda byla dosud finančně historicky nejúspěšnější. Babiš potom dodal, že to bylo jen jeho zásluhou. No ať je to tak či tak pravdou je, že jsme teda v pěkným průšvihu. Na nic nejsou peníze. Investice byly nejnižší za historické období, EET prožrala sama sebe, státní pojištěnci se bojí zakašlat horem i spodem a navíc Maláčová už před rokem slíbila maminám navýšit rodičovský příspěvek. No a teď na něj shání naše peníze. V tisku Babiš oznámil, že vůbec neví jestli jo. Česanům potom, že jo, že určitě. Sám si pak řekl, že když to bude průser, ukáže prstem na ně a když sukces, vydá to za svůj nápad, jako ostatně všechno předtím.

Zdanit se navrhují finanční domy a to konkrétně jejich aktiva. Daň by se mohla pohybovat v řádech desetiny procenta podle objemu. Zdá se to jako prkotina, ale z paklíku 300 mld. u většího buržousta to hodí klidně i miliardu do státního kapsáře a dohromady prý miliard třicet. Tak takhle velký kapsář by neušil ani Baťa blahé paměti.

Aktiva jsou potom statky, které generují zisk. Mohou být hmotné a nehmotné. V tomto případě půjde zřejmě o cenné papíry, které generují výnosy. Ty výnosy jsou potom zdaněné taky ještě extra jako zisk. Pikantní na tom je, že aktiva v určitém objemu musí držet každý finanční dům ze zákona jako důkaz své solventnosti. Takže je to něco jako zdanění rezervy u auta daní z luxusu (které auta má pět kol, že?). Přestože cenné papíry generují zisk a zisk živí zase existenci oné banky, česani překvapivě odhadují, že se nové zdanění vůbec nijak a nikde neprojeví. Ba co víc, že to ani nikdo vůbec nepozná. No prosím, neviditelné peníze trhu, to tu ještě nebylo. Je to vlastně jako když si ukousnete z prasete zaživa a ono si toho ani nevšimne.

ODS se mezitím snaží naopak prosadit snížení daně. Konkrétně u daně z nákupu nemovitosti. Možná je to jen opoziční gesto, ale mají pravdu. Nechápu, proč by měl někdo platit státu za to, že si od někoho za své našetřené a zdaněné, ale častěji vypůjčené a řádsky zúročené peníze, koupí vlastní bydlení a nevysává potom zbytečně společnost skrze tučný doplatek za ubytovnu. No ale stejně je hezké, jak výběr nových daní ona veleúspěšná vláda prostému lidu zdůvodnila: Bez toho bychom vůbec nemohli sestavit rozpočet na příští rok! No řekněte sami, připadá vám, že takto mluví úspěšný hospodář, nebo spíše ruskojazyčná mafie při žádosti o výpalné?

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/bankovni-dan-cssd-ctyri-pasma-dane-bankovni-aktiva.A190503_095006_domaci_kop

Autor: Petr Burian | pátek 3.5.2019 18:50 | karma článku: 38.37 | přečteno: 2268x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 160 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 569 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...