Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asociální bydlení

Článek IDnes Tři na jednu postel rozpoutal zajímavou diskuzi. V ní se mnozí přispěvovatelé domnívají, že zákaz vlastnit více nemovitostí by vyřešil problémy s chováním některých ubytovaných. Podobný blud panuje i ohledně ubytoven.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nelegalni-ubytovny-byty-pro-cizince-v-reporyjich-starosta-novotny.A190527_125154_domaci_niv

Celý článek mi vyznívá jako nafukování neexistujících problémů, podsouvání nedostatků někomu jinému a reklama na závist v přímém přenosu. Ubytovatelé jsou samozřejmě nazývání spekulanti a několikrát je zdůrazněno, že je to pro ně zkrátka vejvar. No a co? Prosím pěkně spekulant je také každý obchodník, podnikatel, živnostník a dokonce i běžný občan s hypotékou, či spořícím účtem.

Starosta Tachova si v článku stěžuje, že ve městě kvůli ubytovávání cizinců normální člověk už nekoupí byt ani dům. Neznám  sice jeho kritéria nenormálního člověka, ale letmým gúglnutím realitek lze dohledat, že momentálně je v 13 tisícovém Tachově v nabídce nejméně 20 domů k prodeji, v širším okolí dokonce stovky. Dále si stěžuje, že ve městě je kvůli tomu málo parkovacích míst a ubytovaní neplatí za odpad, protože mají bydliště nahlášené jinde. Jako fakt není vinou oněch dělníků, že má obec málo parkování v poměru k počtu obsazených pracovních míst, ze kterých plynou do obecní pokladny nemalé zisky od státu, a že máme systém plošného placení odpadu podle místa přihlášení a ne podle potřeby popelnice. Ať si činovník uvědomí, že kdyby to nebyli zahraniční, tak jsou to naši dělníci, bydlí houfně na nějaké ubytovně uprostřed města a obec z nich má taky prd. Protože ty fabriky tam zkrátka jsou. 

Takže jediná větší škoda tady vzniká státu na nelegálním ubytovávání a neodvádění daní. Protože onen ubytovací poplatek obci, jak správně zalkal starosta Řeporyjí Novotný, je devět korun na den, tedy celých 270kč za měsíc a to opravdu obec s milionovým rozpočtem asi těžko položí. Navíc vytipované lokality šmíruje, natáčí a vylepuje v nich naprosto pomatené výzvy v ruštině o tom, že ubytovatel bude podroben smršti kontrol. Nechápu, proč českému majiteli píše vzkazy v ruštině a proč vůbec, a rovnou tam tu kontrolu nepošle. Je vůbec s podivem, že tento bývalý bulvární novinář a zuřivý obhájce nelegální migrace do Evropy takto vyhrožuje a zastrašuje legální migranty za prací. Asi slušnej kabaret v hlavě.

Ovšem tento nafouknutý pseudoproblémeček nám evokuje jiný, skutečný problém, a tím je dlouhodobá společenská válka proti oficiálním ubytovatelům, ve které se naše média prezentují naprosto tragicky. Tam už je výraz spekulant spíše trochu uznalejší označení pro tzv. obchodníka s chudobou. Média, a po jejich masáži i většinový obecný názor, nám vnucují takové nesmysly, jako že bydlet kde chci je právo každého občana a společnost to má zajistit. Že ubytovatel je vždy agresivní darebák, jehož práva by měla být zrušena ve prospěch ubytovaných. Že stát je povinen zajistit, aby bydlící měl vždycky na nájem, i kdyby se tím měl okrást vlastník bytu. A že majitel ubytovny je svině. Protože žije z toho, že lidé chtějí někde bydlet. Je zajímavé, že výrobci a prodejci potravin, kteří žijí z toho, že lidé chtějí taky jíst, jsou naopak hrdinové. Pokud to ovšem nejsou zahraniční investoři, to jsou potom svině taky. 

Jak taková svině jedná s lidmi nejlépe ukázal případ z Ústí, kde podnikatelka provozující dvě ubytovny ukončila náhle svou činnost. Delegace z obce, neziskovek a novináři si u ní podávali dveře a na kolenou ji prosili ať pokračuje, protože ty rodiny s dětmi nebudou mít kde bydlet. Obec na to nemá a stát na to kašle. Rázem už nebyla ta pijavice chudoby, ale vážená paní, prosíme vás. A když pak šly sociální úřednice oznámit lidem na ubytovnu že to neklaplo a že mají fakt odsud vypadnout a postarat se o sebe sami, byly zlynčovány. Protože jsme si je tak sami naučili. Společnost jim vtloukala léta do hlav, že mají samozřejmé právo někde bydlet a ještě k tomu zadarmo. No a oni to takhle požadovali splnit.

Romové ze zrušených ubytoven vidí problémy v sehnání si svého ubytování dva. Vysoké kauce a diskriminaci. A ano, mají pravdu. Kdyby totiž nebyli pronajímatelé brutálně diskriminováni ve prospěch nájemců, nebyl by pro nikoho problém sehnat kdekoliv pronájem. Dnes je zcela běžné, že nájemníka nemůžete dostat z bytu ani po půl roce neplacení nájmu, platné výpovědi a devastace bytu. A to vás ještě policie upozorní, že celou tu dobu jste povinen hradit za neplatiče jeho energie. A přitom kdyby vám bezdomovec vlezl do auta, nebo kůlny, přivolaní policajti si ho v mžiku vytáhnou jako tasemnici na dřívku a ještě mu přidají nějaký ten štulec na cestu. Ovšem u milionového bytu to z nějakých záhadných důvodů nejde.  A s tím souvisí i ty kauce.

Společnost se vlastně ohledně bydlení pohybuje ve třech rovinách. V první volá po sociálním ubytování, startovacích bytech a dostupném bydlení. Ve druhé naprosto otřesně diskriminuje práva pronajímatelů, ač to jsou právě oni, kteří suplují státu dostupnost bydlení. No a ve třetí vede totální válku s majiteli ubytoven, kteří jsou vůbec jediní ochotni a schopni ubytovat určitou sortu lidí na pokraji společnosti. A celý ten slovní průjem se pak v médiích motá dokolečka jako vítr v bedně od banánů.

Je potřeba:

- startovací byty pro mladé rodiny za určitých přísných podmínek se spoluúčasti státu a obcí max. na 5 let. To je dost dlouhá doba na to, aby se mladá rodina postavila na vlastní nohy.

- sociální bydlení v určitých konkrétně vyjmenovaných případech (úmrtí partnera, rozvod, požár, ze dne na den nezaopatření lidé apod.) max. na 1 rok a periodou po 5 letech, obce se státní dotací.

- žádné obecní sociální byty, to znamená de facto věnovat někomu milionovou nemovitost, nechat v ní na věčné časy bydlet zadara celou jeho rodinu a ještě mu k tomu platit energie.

- žádné dotované bydlení (mimo částečně dvou prvních případů), na nájem nemá člověk max. první tři měsíce, pak si je povinen zajistit si odpovídající příjem. Koneckonců příplatek na bydlení je dotací bydlení už sám o sobě.

- nárok na doplatky na bydlení posuzovat kritériem zásluhovosti, tedy koeficientem, který odráží kolik toho žadatel dosud do sociálního systému sám odvedl. Kdo nepracoval vůbec, ať bydlí ve sklepě za pár stovek.

- okamžitě rozvázat ruce pronajímatelům bytů důsledným uplatňováním  práv vůči jejich majetku. Výpověď z nájmu 3 měsíce běžná, 1 měsíc okamžitá při porušení smlouvy. 

- podpora veškerého ubytovacího byznysu, důsledné vymáhání práva a pořádku v okolí ubytoven, zrušení dvojího metru a dělení lidí na potřebné a potřebnější.

https://www.frekvence1.cz/clanky/zpravy/lide-z-rusenych-usteckych-ubytoven-zatim-nenasli-nahradni-bydleni.shtml

https://www.novinky.cz/domaci/475065-v-usti-demonstrovali-lide-z-uzaviranych-ubytoven.html

Autor: Petr Burian | úterý 28.5.2019 16:42 | karma článku: 31,49 | přečteno: 1049x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik