Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Správná víra víc než v botě díra

Dveře se navečer s rachotem rozletí a do ložnice vstoupí cizí ozbrojené děti. Tohle je mamon, řekne první z nich a sebere z nočního stolku pudřenku, a tohle taky, přihodí do pytle i knihu. Muž a žena v posteli se klepou hrůzou. 

Dvanáctileté děti se volně procházejí po domě a sbírají věci, které právě určily jako přepych a tedy nevyhovující. Tu a tam do něčeho píchnou mečem, tu něco rozříznou dýkou anebo rozbijí, aby se přesvědčily, co je uvnitř. "Žijte v pokoře a střídmosti," vyštěknou na odchodu na majitele domu, manželský pár, který si celou dobu nedovolil ani ceknout. Tohle je západní Evropa 500 let zpátky. Řeč je o Kristovo republice, kterou ve Florencii v roce 1495 zavedl Girolamo Savonarola. Mnozí z těch, kteří ještě před rokem ryčeli nadšením nad svrhnutím vládnoucího rodu Medicejů teď klečí před popravčím mečem jako nepřátelé lidu. Oligarchii totiž vystřídala teokracie. Vládu peněz nahradila vláda té jediné správné víry a ideologie. Tak jako se to stane v německém Münsteru o třicet let později, ve Francii o tři století později a pak ještě v podání levicových fanatiků nesčetněkrát. A my si budeme přát, aby tohle nebyla západní Evropa i někdy za 50 let v budoucnu.

Píše se rok 1999 a v americkém Seattle se koná konference členských států Světové obchodní organizace (WTO). To si nenechá ujít na 800 nevládních organizací z téměř 150 zemí světa a do města se sjedou jejich plně vyzbrojení aktivisté. Během pár dní promění výstavní střed města ve válečnou zónu. Fyzické napadání oponentů, rabování a ničení doslova všeho dosáhne takové intenzity, že musí být vyhlášen zákaz vycházení a povolány nemalé jednotky těžkooděnců. Aktivisté pod heslem My máme přesvědčení, tudíž máme pravdu a tím pádem i právo na cokoliv, se chovají jako středoasijští nájezdníci ve středověku. Napříště své další rabování budou nazývat Antiglobalizační hnutí a svolávat a cestovat na něj budou všemi dostupnými globálními prostředky moderní civilizace. Toho se vzápětí s chutí ujme hollywoodský režisér Stuart Townsend a natočí film Vzpoura v Seattlu. V něm mírumilovní aktivisté za lidská práva, Jay, který demonstruje za památku svého bratra zavražděného při pokusu chránit sekvoje, afroameričan Django, kterému jde o ochranu želv a křehká Lou musí čelit brutalitě policie, která se snaží jejich občanské požadavky umlčet násilím. Film nakonec překvapivě odhalí i původce zničených obchodů. Jsou jimi policisté v převlečení řízení telefonáty ze samotného Bílého domu. O mírumilovnosti demonstrantů se ovšem může přesvědčit i samotná Praha v roce 2000. Barikády v ulicích, ničení obchodů a zapalování aut, házení molotovových koktejlů, napadání novinářů a všech okolo. Vše opět pod heslem Já mám přesvědčení a ty jsi prd.

V roce 2011 kanadská neziskovka Adbusters rozjíždí svůj asi nejúspěšnější diverzní projekt Occupy Wall Street jehož podstatou jsou dobře napapaní, moderně ošacení a náležitě draze vybavení lidé bivakující hromadně v ulicích města mnoho dní a provolávající jakékoliv sociální požadavky od vymýcení ekonomické a sociální nerovnosti, proti hamižnosti, korporacím, lobistům, vládě peněz i vládám obecně až po oddělení peněz od politiky. Účelem je ochromit chod běžného života a vydírat tak většinovou společnost. Nákaza se přenese poté do desítek největších měst USA. Jméno neziskovky Adbusters, která se specializuje na boj proti snobismu, honbou za mamonem a konzumem, tím získává ve světě lidskoprávních aktivistů takový zvuk a renomé, že dnes už vydává svůj časopis na barevném křídovém nerecyklovatelném papíře v nákladu 120 000 výtisků do 60 zemí světa za cenu v přepočtu 310kč za jedno číslo. Jejich výrobky, od přívěšků, přes trička až po obuv, vyráběné zřejmě sériovou velkovýrobou v zemích s levnou pracovní silou, válcují tradiční značkové výrobce jako např. Nike, podle Adbusters jejich úhlavní nepřítel a symbol snobství a nenažranosti společnosti. Jen pro představu, konkurenční značkové tenisky této neziskovky pod označením Blackspot můžete sehnat za nějakých 3250kč. Ale za to jsou plně veganské i s certifikátem. Jejich pravda, jejich byznys.

Je 5. října 2017. V americkém tisku se objevují zprávy o tom, že filmový producent Harvey Weinstein je vyšetřován na třech místech současně pro sexuální obtěžování a vydírání žen. Herečka  Alyssy Milanová si na Twitteru povzdechne: kdyby tak všechny ženy, které byly kdy takto obtěžovány, mohly k tomu říct Já také (Me Too). Během měsíce si takto rozvzpomene 1,7 milionů žen, některé i po sedmdesáti letech, a to byl jen začátek. Dnes už má kampaň stovky, možná i tisíce místně obviněných. A čím bohatší a vlivnější, tím jednodušší a bulvárnější oběť. Vždyť stačí jen ukázat prstem. A tak se ukazuje všemi deseti. Ukazují i ty, o jejichž ženství by nejspíš pochyboval i promovaný anatom. Ale což, účel světí prostředky. A tak mezi hromádkami prvních obětí této inkvizice zaznívá nám ono dobře známé: já mám přesvědčení, tedy i pravdu. A moje pravda je víc než zákon.

Píše se 17. listopad 2018. Na severu Francie a v Paříži demonstrují prostí lidé proti zvyšování cen pohonných hmot, zvyšování daní a nedostupnosti bydlení. A jsou to zpravidla titíž, kteří po vzoru německého hesla To zvládneme, vítali ještě na jaře masové vlny nelegálních migrantů. Podle reflexních vest, které mají na sobě, vejdou tyto protesty do dějin jako Hnutí žlutých vest. V rámci sociální spravedlnosti pro všechny jsou potom, tak jako už mnohokrát předtím, rabovány obchody, ničeno zařízení a vybavení všeho druhu a zapalovány stovky aut. Po ožebračení stovek lidí o živnost, dům či auta a desíti mrtvých převážně při dopravních nehodách zapřičiněnými blokádami všeho druhu, hnutí v červenci 2019 upadá.

Je srpen 2018. Pro Švédsko relativně slunný den. Před parlamentem sedí mladá, drobná školačka se syndromem ADHD a v ruce má ručně psaný transparent. Na něm stojí, že demonstruje pro klima. Jmenuje se Greta Thunbergová a myslí to vážně. Má totiž své přesvědčení.

Je 15. dubna 2019. Aktivisté ze skupiny Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) blokují více životně důležitých uzlů v Londýně současně. Staví barikády, zátarasy, ochromují vlaky i MHD. Takto vydrží držet v šachu světovou metropoli plných šest dní. Po zklidnění situace vzkáží premiérce země, že požadují do roku 2025 nulové uhlíkové emise a založení občanského shromáždění v režimu válečného stavu nouze, které toto naplánuje, provede a bude řídit. Tím shromážděním myslí samozřejmě hlavně sebe. Jejich víra, jejich pravda.

Píše se srpen 2019. Rok po svém prvním usednutí na chodník před švédským parlamentem vstupuje do kongresového sálu ve švýcarském Laussane Greta Thunbergová. Už to není ona malá, drobná školačka jako dříve. Má za sebou více proslovů na nejlukrativnějších řečnických stupíncích světa než nejmocnější polici v dějinách. Včetně setkání s hlavou katolické církve. Ujímá se mikrofonu a žádá, aby ze sálu okamžitě vypadli všichni novináři. Protože prý nemají to správné přesvědčení a víru ve správnost té jediné ideologie.

Dveře se navečer s rachotem rozletí a do ložnice vstoupí cizí ozbrojené děti. Tohle je mamon, řekne první z nich a sebere z nočního stolku mobil, a tohle taky, přihodí do pytle i notebook. Muž a žena v posteli se klepou hrůzou. 

https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/254936-vzpoura-proti-vyhynuti-aktiviste-zablokovali-londynsky-most-protesty-i-jinde/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Occupy_Wall_Street

https://www.academia.edu/32096583/Adbusters_jako_anti_zna%C4%8Dka

https://cs.wikipedia.org/wiki/Girolamo_Savonarola

https://magazin.aktualne.cz/kultura/film/vzpoura-v-seattlu-je-propaganda-v-hollywoodskem-stylu/r~i:article:633665/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/me-too-kampan-znasilneni-obtezovani/r~c47ecc6cb3f011e79142002590604f2e/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunbergov%C3%A1

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hnutí_žlutých_vest

 

Autor: Petr Burian | středa 14.8.2019 16:22 | karma článku: 39,80 | přečteno: 2367x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik