Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dluhy jsou odpouštěny i těm, kteří si to nezaslouží

Jezuskote, opravdu? Kdo by to byl čekal! Zvlášť poté, co to zdůrazňovali všichni, kdo se okolo finančnictví motají. Tedy mimo těch, kteří prosazovali novelizaci insolvencí a lidi z neziskovek, pro které jsou dluhy bezva živobytí.

To hrozné zjištění je zde:

https://www.novinky.cz/finance/clanek/dluhy-jsou-odpousteny-i-tem-kteri-si-to-nezaslouzi-40293509

Spíše by se hodil nadpis: Ve velkém jsou okrádáni věřitelé, kteří si to nezaslouží!

Najednou vyplouvá na povrch, že za insolvence nemohou až tolik zlí lichváři s orlím nosem číhající na své nebohé oběti v průjezdech domů pod příkrovem tmy, aby je tam zmermomocnili nízkou půjčkou na nekřesťanský úrok. Ani obchodníci s lidským neštěstím sedící v polstrovaných kancelářích nebankovních úvěrových domů a čekající s prstem napnutým na tlačítku myši, až se vaše splátka zpozdí o tři sekundy. Kdepak. Za většinu exekucí může lidská nenažranost mít všechno a hned. Liknavost a neúcta k cizí práci a majetku, a především také celá řada různých fíglů, úskoků a podrazů zvaných souhrnně vyčůranost. A  pocit bezpečí a beztrestnosti, to samozřejmě.

Ten dlužníkům soustavně a neúnavně pumpovaly do žil všechny ty neziskovky parazitující na dluhových spirálách lidí v podobě různých občanských finančních poraden a lidskoprávních bojovníků proti lichvářům.  A docílili pouze toho, že trh s půjčkami zdražil, osekal se, ale hlavně, zbylo po nich hafo dlužníků s dluhy řádově vyššími, než když svůj boj začínali. Protože dluhy, úroky a penále rostly i přes vzletné kecy o lichvářských půjčkách, nemorálních úrocích a právu na důstojný život.

A jim bok po boku zdatně sekundovala všechna média svými články o obětech lichvářů, ze kterých jste se dozvěděli na začátku, že Marie je matka samoživitelka a pan Karel přišel o práci, a dále už jen to, že jim na měsíc po zaplacení všeho zbývá pouhých devět stovek. Žádná fakta komu dluží, kolik, za co, odkdy a proč neplatili když měli a mohli, ba ne. Za všechno mohli lichváři z nebankovek a přesto nejede ani drezína v exekuci.

Psal někdo někdy o tom, a hlavně ptal se někdy někdo na to, jaký podíl tvoří vlastně dluhy z nebankovních půjček z celkového zadlužení lidí? Tedy ergo, za co vůbec lidi nejvíc dluží? Ne, takovou informaci jsem nikdy v těchto srdceryvných dojácích nenašel. A ptát se taky bylo nepatřičné. Protože by vyšlo najevo, že lidé nejvíce dluží za odebrané zboží, služby, energie, operátorům, jiným lidem z občanskoprávních sporů a...a státu. A to by se potom už špatně prosazovala ona luxusní insolvence, kdy z dluhů dvou mega splatí dlužník za pět let třebas jen zlomek v režimu, kdy je mu ponecháno 70% mzdy. Tedy, kdy si žije ve štědřejší vatičce než třeba otec od rodiny platící si své vlastní bydlení.

V září loňského roku proběhl diskuzní duel mezi lidoveckým poslancem Markem Výborným a Alešem Janků z Asociace poskytovatelů spotřebních úvěrů ohledně zákazu reklamy na nebankovní půjčky. Pan Janků tam řekl dvě pozoruhodné věci. Za prvé, že dluhy z nebankovních půjček tvoří jen malé procento zadluženosti občanů. A za druhé uvedl praxi běžnou hlavně mezi mladými lidmi: vezmou si zboží na splátky, to dají ještě týž den do zastavárny a peníze jdou probendit. Zajímavý postup. Ovšem nikdo se nad tím nepozastavil, vždyť přeci ti lichváři, úroky a penále (které jsou mimochodem srovnatelné s penále, které požaduje i sám stát za své pohledávky), ale hlavně, hlavně ta reklama na půjčky, že? Ta nás jednou zničí.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zakaz-reklamy-na-pujcky-pomuze-proti-dluhum-49247

Objevil jsem výňatek takového jedno newspeaku ohledně dluhové spirály. To abyste si udělali představu, jak se o vzniku dluhů běžně píše. Takovou dojemnou překorektnost nedosahují mnohdy ani ožehavější témata dnešní doby:

Pak přišel návrh kolegyně, že pojedou s dětmi na dovolenou. To znamenalo plné vybití kreditní karty a nový úvěr u splátkové společnosti, kterou jí kamarádka doporučila. Dovolená byla úžasná. Mezitím ovšem na kartě naskočily úroky z prodlení a sankce. Milena věděla, že něco není v pořádku...

Tak potom vězte, že úroky z prodlení a následné penále a sankce nenaskakují nikdy mezitím, kdy jste na dovolené, ale vždy až po neplacení řádných splátek a varovného upozornění ze strany bankovního domu. To byste totiž museli být na dovolené třeba v Anglii a třeba 6-8 let v kuse. Ano, i takové dlužníky znám.

https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/insolvence-osobni-bankrot-novela-zakona-o-insolvenci-reseni-dluhu-rady-tipy-zkusenosti.A190815_104350_viteze_frp#space-a

Mimochodem ten článek je výživný, doporučuji ho přečíst celý, alespoň letmo.

Bezdlužnost v duši všem.

 

Autor: Petr Burian | neděle 18.8.2019 17:34 | karma článku: 26,72 | přečteno: 827x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik