Salto mortale

6. 09. 2019 10:36:35
Salto mortale = smrtelně nebezpečný akrobatický přemet, zoufalý čin. Ten dnes předvádějí Babišovo příznivci když tvrdí, že podnikatel smí lhát, zamlčovat a kličkovat mezi zákony. Je to sice amorální, ale jinak naprosto v pořádku.

Oni sice přiznávají, že Babiš s Čapákem trochu zašíbroval kvůli 50 mio, že ojebává stát ročně o dalších 90 milionů na daních z příjmů z dluhopisů, které si vydal prakticky sám pro sebe v nesmyslně korunových hodnotách aby se tak úmyslně vyhnul placení daní z nich, a mnoho dalšího. Jedním dechem však dodávají, že tím nic neporušil a jsou ochotni na podporu této obhajoby i citovat (samozřejmě notně osekané) základní pravidla těchto transakcí. Např. jsou korunové dluhopisy osvobozeny od daní? Jsou! Byl Čapák v té chvíli malým podnikem? Byl! Tedy nic neporušil a cha chá, pouze je vychytralý a zdatný podnikatel, tedy pašák.

Tragické na tom ovšem je, že zároveň Babiše volili právě proto, aby s podobnými praktikami v naší podnikatelské sféře zatočil. Takovéto vysávání ze státního zatrhl a skoncoval s těmi, kteří si takto po léta přikrádali. A jsou to právě titíž, kteří mají zároveň plnou hubu rozhořčení o vyvádění zisků z "našich" podniků kamsi pryč, o optimalizaci podnikatelských daní, krácení živnostnických tržeb nesmyslnými náklady použitými pro vlastní rodinu, odpisy paušálem u OSVČ a pochybné privatizaci, při níž slepí k miliardovým majetkům přišli. Jsou to ti stejní, kteří ještě včera četli se zaťatou pěstí story o tom, kterak si tam a támhle nějaký radní koupil za hubičku obecní pozemky, aby je za dva roky s násobným obratem po změně územního plánu zase zpátky radnici odprodal. Ovšem to všechno bylo přeci taky "legální", nebo snad ne? A evidentně ještě o level čistější, než ono žonglování s Čapákem.

Schizofrenie, rozpolcení osobnosti řekl bych, se u těchto obhájců morálky našeho nejvlivnějšího oligarchy naplno projeví ve chvíli, kdy jeho pokoutné praktiky ospravedlňují výčtem jiných kauz z minulosti. Zalepují diskuze dlouhými seznamy pochybných případů vlád minulých v naději a ve snaze dokázat, že Babiš nejenže neudělal nic mimo rámec běžného chování, ale že by neměl být vůbec ani vyšetřován. Když pominu ten prostý fakt, že obhajovat vraždu jiným zabitím je prakticky přiznání tohoto zločinu, tak k jejich smůle byly jimi předkládané kauzy nejenže prošetřované, ale většinou i souzené. A k dovršení trapnosti jejich argumentace jsou mezi nimi zhusta i takové, u kterých byl hlavní aktér po řádném soudu odsouzen (kauza ProMoPro), shledán nevinným (Nečas-Nagyová), nebo se vůbec nikdy nestaly (Kalouskovy padáky).

V diskuzích na obranu počínání jejich zbožštělého se můžeme dočíst zajímavou směsici názorového kabaretu vydávaného za fakta faktoucí a nikdy jinak, tak přísaháme. Malá ochutnávka:

- dotaci vymyslela a zařizovala svým jménem statutárního orgánu firmy Čapí hnízdo dotační poradkyně Babiše, tedy Babiš osobně nemohl nic falšovat a podvádět ohledně dotace, ...tomuhle bych rozuměl, kdyby autor tvrdil stejně jako Babiš, že mu Čapák nepatřil a on s tím neměl žádné drobné. Jenomže diskutér to hned na to vytunil dovysvětlením: poradkyně to vymyslela, šla s tím za Babišem a ten ji nejspíš řekl OK, realizujeme to, rodina to potřebuje pro své potěšení, Afrofert potřebuje prostory na konference, po 5 ti letech v souladu s podmínkami dotace firmu převedeme nazpátek do Agfrofertu. Kde tady vidíte nějaký úmyslný podvod?...Tak tohle už vyžaduje silnou víru a sebezapření. Anebo dvě krabičky Meprobamatu.

- 50 MEGA, což je pro Babiše asi taková suma, jako pro člověka s majetkem 2 MEGA jsou 2 tisíce to je opravdu úsměvná představa...a tímhle se ohánějí ti, kteří tleskají EET protože je samozřejmé, že majitel restaurace zamlčí každou pátou účtenku, aby ušetřil na daních za rok nějakou tu kačku.

- Je běžné, že podnikatel pořídí manželce nebo dětem nějakou "hračku" teď mne prosím nechytejte za slovo. Někdy je to cukrárna, někdy kosmetický salon. Takže z toho bych bral jako normální, že se Babiš objevoval na stavbě, mluvil o tom jako o svém projektu, i když akcie drželi (majiteli byli jeho děti a manželka). Vždyť je to v jedné rodině. Stejně tak, že Farmě pomáhal s agendou pracovník Agrofertu. V případě kdy podniká manžel i manželka, tak je vcelku běžné, že si jejich firmy pomůžou... A taky že to Andrej sám vymyslel, že to financuje a že v areálu malé firmy pořídí za dotace vilu pro svou rodinu. Vskutku, to vše je úplně normální malé podnikání, které potažmo všichni dotujeme.

A my si, milé děti, budeme napříště pamatovat tuhle hádanku: Postavil to Agrofert, řídí to Agrofert, vypadá to jako Agrofert, co to je? Čapí hnízdo!

Odkazy:

Čapí hnízdo původně uvedené v dotační žádosti jako podnikatelské kongresové centrum. Prezentační video, jídelní lístek, polívčička za kilčo, obídek za kilča čtyři, kafčo devět pětek, čajík jen osm, limča pro mamču za osmdesát, pivčo pro taťku za devět pětek, hajušík přes noc za 4,5 litru, ovšem welcome drink zadáčo.

https://www.capihnizdo.cz/cz/hotel/

Babišova vila v areálu ČH je vedena jako ubytovací zařízení. Není ovšem určena pro veřejnost, protože je to administrativní budova. A tou je proto, že tam bydlí A.B. sám s rodinou.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/babisova-vila-je-vedena-jako-ubytovaci-zarizeni-ale-pronajmout-si-ji-nelze-345172

https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/soukroma-vila-na-capim-hnizde-jak-babis-stavi-za-penize-z-eu_375474.html

Změna prezentace po začátku vyšetřování podezření dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Čau lidi, přijďte i s dětmi. Je to tu bezva. Není to rodinné sídlo, není to pro vybrané lidi, je to pro všechny. Máme tu nemocný zvířátka na vyzdravění. Slouží to dětem, rodinám, důchodcům (5.minuta videa). Polívčička za 35 kč, párek v rohlíku pro děcka za 30 pětky (4.minuta). Tak vidíte, lhali vám.

https://www.youtube.com/watch?v=AQSxStuWOrQ

Autor: Petr Burian | pátek 6.9.2019 10:36 | karma článku: 24.55 | přečteno: 605x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 448 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.09 | Přečteno: 1332 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 447 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...