Lid potřebuje nepřítele

10. 10. 2019 15:54:31
Nejlépe veřejného a společného. Naštěstí máme takové předem určené. Jsou jimi lichváři, vymahači, obchodníci s chudobou a podobná sběř. Nejnověji vzplál boj na půdě UK, která si dovolila uzavřít smlouvu s Home Creditem.

Lidu je boje třeba, to je bez debat. Jinak rezaví. Adrenalinové sporty nejsou pro každého a jsou drahé. Virtuál sice není špatný, ale co si budeme povídat, je to jako lízat zmrzlinu přes sklo. A tak přichází v úvahu jen boj intelektem, srdcem a charakterem. První je náročný na bednu, u druhých dvou zase nejste tolik vidět. No jen si zkuste přispívat nezištně cizí důchodkyni z baráku pětistovkou měsíčně a nadto ji ještě tu a tam s něčím pomoc. Kdepak, sociální cítění ano, ale musí být všem jasně na očích.

A tak přichází v úvahu jen boj hubou. Nepřítele máme daného, teď už jen stačí počkat si na záminku a pak na něj zařvat. Čím hlasitěji tím líp. A dřív než ostatní, to samozřejmě. Univerzita Karlova uzavřela sponzorskou smlouvu s firmou Home Credit na tři roky za milion a půl. HC dá peníze a za ně se může pyšnit tvrzením, že je partnerem UK. V prohlášení se mj. praví:

Bude podporovat zejména matfyz a Institut ekonomických studií. Znamená to nejen fin. podporu, ale i pomoc s vědeckými a výzkumnými programy, hostování zah. profesorů a granty pro studentské a vědecké práce.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/karlova-univerzita-petice-vyber-penez-kvuli-smlouve-home-credit.A191010_091326_domaci_lre

To ovšem rozvášnilo všechny spící sluníčkové charaktery prahnoucí po krvi z boje. Vždyť přeci HC je poskytovatelem nebankovních půjček! A ty jsou zase lichvou. A lichva strhává lidi do bídy. A je to tu, boj. Neúnavný předseda zastupitelského klubu Piráti na Praze 5 a neméně snaživý třiatřicetiletý student Univerzity Karlovy Adam Rut založil otevřený účet, na kterém chtěl onu částku milion a půl vybrat a zasponzorovat tak UK místo HC aby všem ukázal, že my Češi stále držíme při sobě jako v dobách Národního divadla. Sešlo se mu tam v mžiku přes 80 000kč, čímž studenti dokázali, že si školné můžou bez problému platit sami a peníze na studia od nás, dělníků, jim netřeba. Kdo z nich na to nebude mít, může si pak půjčit od Home Creditu. Od toho tady ta společnost je.

Boj z jiné strany rozpoutal na svém twitu i "uznávaný" sociolog Jiří Pribáň, který k tomu řekl: „Předmět podnikání této firmy jsou spotřebitelské úvěry, kvůli kterým se lidé dostávají do dluhových pastí."

A zde se ukazuje, že sponzora finanční gramotnosti jako je HC potřebuje naše akademická půda jako soli. Protože aby se vysokoškolsky vzdělaný sociolog vyjadřoval k dluhovým pastím bez toho, aniž by tušil co to slovo vůbec znamená, to už je silné kafe.

Nejlépe ty dluhové pasti asi vykresluje fakt, že Home Credit je u nás jedničkou na trhu se zbožím na splátky, takže pokud máte doma takový spotřebič, třeba lednici, jste na 90% klientem této nebankovky.

Další municí v boji s tímto arciďáblem se vynořilo sdělení, že HC vede nelegální exekuce, což prý potvrdil i soud. Tak prosím vás, z logiky věci plyne, že pokud soud nějakou exekuci zruší, ta se už nevede. A ta, která se dál vede je ta, kterou soud ještě nezrušil a je tudíž platná, nikoliv nelegální. Takže prvotní sdělení je z podstaty věci blábol. Nositelé tohoto výroku tím mají na mysli, že dlužník úmyslně neplatil ani po řadě výzev, společnost použila tehdy zákonné vymáhací páky, neplatič je zpochybnil, rozhodce určený rozhodčí doložkou to zamítl a poslal k exekuci. Jak vidíte, žádné nelegální exekuce se nevedou, dlužník stále dluží, věřitel to stále chce, a bude chtít i poté, co soud rozhodnutí rozhodčího zruší a vše se roztočí nanovo, jen dluh se tím navýší o další tisíce.

Ale abych to celé uzavřel optimistickou zprávou. Home Credit po smršti kritiky řekl něco ve smyslu: když nechcete, tak si trhněte, a vzal svou nabídku sponzorství zpět. UK nebude mít míč a půl korunek na zajištění výročního Plesu Univerzity, podpory vzdělávání pracovníků rektorátu nebo zajištění expertů na marketing a další strategie.

Lid versus zlo opět vyhrál. Gratulace.

Autor: Petr Burian | čtvrtek 10.10.2019 15:54 | karma článku: 27.47 | přečteno: 763x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 11 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 409 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 510 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...