Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vizitky

Je třicetileté výročí pádu komunistické totality. Prezident sjednotitel dolních 10 milionů prchá před davy zbaběle do zahraničí a největší oligarcha a registrovaný donašeč StB se chystá v projevu pranýřovat papaláše a totalitu. 

To je vizitka našeho státu třicet let poté. Bohužel. První muž země, údajně se sloní pamětí a pronikavým intelektem, si už nevzpomíná jak rudí policajti mlátili na demonstracích lidi. Tvrdí, že to byli důchodci z Lidových milicí, kteří jen opatrně vytlačovali rozzuřené davy z prostoru. Prakticky ho zvou na své sjezdy už jen levicové strany a na různá výročí totalitní vlády. Ty první zdraví "čest soudruzi", těm druhým pak lokajsky podlézá.

Podobnou štrapáci s mozkem má i premiér. Jeho nejčastější slova jsou: nerozumím tomu, nechápu to, nevím o co jim jde, a pak všechna popírací slůvka ve třech jazycích. Ten třetí je pro auditory z Bruselu. Na Letné, ale i po všech větších městech, se proti Patovi a Matovi organizují lidé do mnohatisícových demonstrací odporu. A to je taky vizitka. Ta naše i ta jejich.

Je 17.11. 1989 pozdě večer. V brněnské hospodě u Formana to vře. Kdosi doručil zaručenou zprávu o tom, že v Praze to komunisti už přehnali. Před tisíci svědky řezali do lidí vším, co jim přišlo pod ruku. A prej to lidi už takhle nenechají. No kéž by. Kéž by se to už někam hnulo.

V sobotu od rána zvoní v celém Mahenovo divadle telefony od kanceláří, přes šatny herců až po provozy techniků. Beru to. Na druhém konci se ozývají cizí lidi z různých divadel po celé zemi a ptají se na tři věci: Už to víte? Jak to u vás vypadá? Jdete do toho s námi? Ty vlny euforie, sounáležitost a lidského vlastenectví by se daly pytlovat po půl metráku a prodávat na Zelňáku.

Je 19.11.1989. V Brně dopoledne začalo stávkovat první divadlo. Je to dětské loutkové divadlo Radost. Vyjede opona a kašpárek se ukloní. Dnes se však nesměje, ba ani neusmívá. Říká dětem, že v Praze zlí policajti zmlátili lidi jenom proto, že chtěli něco říct. A že tohle se nedělá. A dokud ty policajti nebudou za to potrestaný, tak kašpárek odmítá hrát divadlo. Děti ryčí nadšením. Děti nesnáší nespravedlnost. Vyskakují ze sedadel a křičí, že za tohle by ty zlý policajty nejraději zmlátili taky a že kašpárek má pravdu. A že klidně kvůli tomu taky přestanou chodit do školky.

Je neděle osm večer. Dnes se hraje Cyrano z Bergeracu. Opona vyjíždí nahoru a na jevišti stojí celé osazenstvo divadla v civilu. Lidé propuknou v ohromný aplaus. Už také vědí. Šuškanda za komunistů byla spolehlivější než mobily. Takový spontánní a vřelý aplaus Cyrano snad nikdy neměl. A možná už ani nikdy mít nebude.

"Je na zkušebně Defler?", "Není", "A kdo tam je?", "Nikdo, jenom já.", "Tak přijď na vrátnici." Nevím co mi vrátný chce a ani kde je herec Defler, ale jdu. Před vrátnicí stojí cizí chlap a dlouze a vážně si mě prohlíží: "Defler tu není?", "Ne", "Vy jste jeho přítel?", "Ano", tak trochu přilžu. Koneckonců po každé premiéře technici s herci v kantýně do noci družně pijí, takže ano, znám ho osobně. "Jedu až z Prahy. Zde jsou osobní materiály pro pana Deflera ze Stavovského divadla." Sáhne do záňadří a chvatně mi do ruky vtiskne štos papírů. Otočí se a bez rozloučení vyběhne z divadla. Chvátám na šatnu a hořím zvědavostí co v nich asi je. Už to prasklo? Letmo do nich nakukuji: nějaké prohlášení, kontaktní osoby a čísla. Slyším kroky, pozor. Míjím herce Junáka. "Pan Defler tu není?", "Ne, odjel brzy ráno do Prahy." Aha, takže on je ten organizátor. A Junák je důvěryhodná osoba, protože to ví. "Mám zde osobní materiály pro pana Deflera ze Stavovského divadla," vytáhnu je z pod svetru na břichu. Rozhlédne se, rychle se pro ně natáhne a strčí si je na to samé místo na břicho. Znova se rozhlédne, "já mu to předám," zamumlá a přidá do kroku.

Z kraje týdne je nám soukromým kurýrem konečně z Prahy doručena videokazeta se záběry z Národní třídy. To jak tam studenti zpívají i to, jak do nich policajti pak řežou. V přízemí máme konferenční místnost s okny do ulice. Kluci udělají z kazety nekonečnou smyčku, kdosi donese z domu videopřehrávač, jiný telku. Vystavíme to za okno směrem ven. Rázem je ulice celé hodiny neprůchodná. V noci kdosi klepe na dveře a tvrdí, že nese nějaké materiály. Poté do divadla vtrhnou StBáci, zmlátí vrátného, rozbijí celou zasedačku včetně vybavení a zabaví kazetu.

Odpovídáme tím, že odpoledne otevíráme divadlo pro veřejné fórum. Je zaplněno, jen nikdo nemluví. Lidi mají pořád strach. Na jeviště předstoupí herec Junák s kytarou a vystřihne Vysockého Pravdu a lež. A pak zase ticho. "Tak když nikdo nechce začít, tak já začnu," na pódium se vyškrábe cikán ve středním věku, "vy si myslíte, že bojujete proti režimu. My cikáni ho rozkládáme už čtyřicet let." Publikum propukne v hurónský smích. "Vod čeho si myslíte, že má Adamec tak velkou hlavu? No z přemejšlení určitě ne, je tak spasenej!" Lidi řvou smíchy a debata se rozjede na plné obrátky.

Podruhé k nám do divadla vtrhávají StBáci. Nechají vyklidit celou budovu, vyženou nás na ulici a zabaví nám všechny klíče. Divadlo je státní a ne naše a my si v něm nebudeme dělat co chceme. U piva se dohodneme, že to tak nenecháme. Do divadla se vám každej kulíšek, nebo osvětlovač dostane na sto způsobů. Nad ránem se tam vloupáme, vytáhneme praktikábly, techniku i kabely včetně náhradního zdroje. Ráno máme postavené pódium na vedlejším Malinovského náměstí včetně osvětlení a ozvučení. Pořádáme občanské fórum tam. Druhý den nám vrací klíče od divadla. Prý kvůli bezpečnosti a průjezdu hasičů a sanitek. Do divadla se totiž vejde 600 lidí, na přilehlé náměstí 6000.

Divadla stávkují už nějaký ten týden. Ukrajinský soubor lidových písní a tanců uvízne na mělčině. Měl nasmlouváno od 17. listopadu šňůru vystoupení po celé republice. Žádné divadlo je však nepřijme. My jsme vstřícní. Dohodneme se, že budeme s diváky debatovat o režimu, o perestrojce a jejich zkušenostech ze Sovětského svazu a oni mezi vystoupením řečníků zatančí a zazpívají. Bohužel jejich program byl pod záštitou spolku přátel sovětského svazu, takže hlediště zaplní většinou staří kovaní komunisté kolem 60.let. Ve speciální lóži nad pódiem sedí čestný předseda spolku, první československý kosmonaut Vladimír Remek. Hned v úvodu vedoucí souboru poděkuje speciálně našemu divadlu za to, že jako jediné bylo ochotno jim umožnit vystoupení. Mluví rusky, samozřejmě. Hned na to vyskočí jeden komunista: "tak to vidíte, oni je tady drží jako rukojmí!". "Mýlíš se, soudruhu. Já jsem profesorka ruštiny," vstane druhá komunistka, "ta soudružka neříkala zadržují, ale umožňují." "Na čí straně vlastně seš, ty pí.o!" "Ty krávo!" Soudružka se rozpláče a prchá. "Jak to s ní mluvíš ty...". Soudruzi začnou po sobě řvát a chytat se pod krkem. Vedoucí ukrajinského souboru lidových písní a tanců stojí na forbíně s otevřenou hubou. Komusi za ní vypadne s lomozem z ruky balalajka. Pohlédnu do čestné lóže. Závěsy se zatáhly a Remek prchá taky.

Je prosinec. Do divadla na besedu s občany přijíždí Václav Havel. Je narváno už čtyři hodiny před začátkem. Sestru a jejího kluka protáhnu zaměstnaneckým vchodem a usadím na nejvyšším bidýlku pod dvoukilowatové osvětlovací dělo. Sice vedro, ale to neva. Jinde není místečko. Pan Havel se hned na úvod omluví za svůj chrapot. Prý mu doporučují čaj s medem, ale je tak vytížený, že nemá ani čas si ho koupit. Než dokončí projev je na stole za ním pyramida sklenic s medem. Lidé nebyli líní vyběhnout do ulic a skoupit ho ve všech okolních obchodech.

To je vizitka té doby. Vlastně každý odstavec mého povídání je něčí a něčeho vizitka. Obrázek si potom udělejte sami.

Autor: Petr Burian | neděle 17.11.2019 2:23 | karma článku: 20,77 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zálohované výživné = když stát platí alimenty

Na úvod předesílám, že mně zálohované výživné nevadí. Stát zbůhdarma platí i jiné bejkoviny, tak proč ne zrovna tuhle, která je alespoň bohulibě adresná. Co mi vadí je fakt, že tím chce stát zakrýt nebetyčný brajgl na tomto poli.

19.6.2020 v 17:13 | Karma: 29,42 | Přečteno: 786x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Kdo je rasista

Vnímání lidí podle barvy kůže, etnika a původu jistě není rasismem. Rasismus v negativním smyslu slova vzniká až nerovným přístupem podle tohoto dělení na systémové úrovni. Rasisty v tomto jsou pak hlavně lidskoprávní aktivisté.

18.6.2020 v 15:52 | Karma: 37,31 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Pandemie v hlavě

Od pandemie k panice je cesta krátká. Také s tou poslední se nám vyrojilo nepřeberné množství samofilosofů, kteří tvrdí, že svět se začne hroutit a nic už nebude jako dřív. A je pozoruhodné, že u toho mají nadšený výraz ve tváři.

17.6.2020 v 1:19 | Karma: 26,34 | Přečteno: 618x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš nepřipouští

Andrej Babiš dal rozhovor pro Právo. V něm prakticky řekl že nepřipustí, aby soustavné mafiánské kauzy strany ANO pošpinily morální profil celého hnutí. Zajímavé. Tak on je to tam samej lump, ale dohromady jsou to bezva lidičkové.

14.6.2020 v 2:05 | Karma: 35,08 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Pan Čchin a paní Tchaj

Je neuvěřitelné jakým čilým životem si žije nový hoax, že oficiální návštěvou Tchaj-wanu bude porušen čínský kodex jedné země. A přitom se tímto aktem nejedná o jeho porušení, ale naopak o jeho naplnění. Ještě tak vědět a znát.

9.6.2020 v 21:18 | Karma: 29,65 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Věc názoru

V poslední době v lidech vyklíčila fazole, že jakoukoliv ptákovinu kterou vypustí musí ostatní respektovat, protože je to jejich názor. Nejvíc dogma o názoru potom šíří ti, kteří jiný názor k tomu svému kategoricky nepřipouští.

8.6.2020 v 12:43 | Karma: 34,60 | Přečteno: 894x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Lež jako názor, část první, Miloš Zeman

Pryč jsou doby kdy se v politických diskuzích používaly argumenty a určité protiargumenty. Kdy se vlastní průšvihy bagatelizovaly a pochybení oponentů zveličovalo. Nová politická garnitura už natrvalo ustavila lež jako normu.

4.6.2020 v 17:14 | Karma: 34,81 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Palácový puč

Za dva týdny to bude sedm let, kdy hodinu po půlnoci vtrhlo do vládních kanceláří zakuklené komando. Tak rozsáhlou policejní akci naše země nezažila. Zatčeny či vyslýchány byly desítky osob. Razie probíhaly v kancelářích, bytech.

30.5.2020 v 20:59 | Karma: 31,24 | Přečteno: 974x | Diskuse| Politika

Petr Burian

AntiFiala

Je nevýrazný, blekotá a opakuje antiBabiš. A vůbec celá ODS nemá žádný program. Tohle omílají do němoty zastánci Babiše. Omílají, aby tím zakryli, že blekotá sám premiér a ANO má program ve formě kola štěstí. Co se vytočí, to je.

26.5.2020 v 23:13 | Karma: 30,08 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Schizma

Tchaj-wanská schíza nabírá na otáčkách. A to i u těch, kteří mají jindy jasno. Vcelku lehce dokáží vysvětlit proč čínský nátlak akceptovat, či zamítnout. Nedokáží už ale odpovědět na to, proč Máňa může jet na dovču, ale Kubera ne.

22.5.2020 v 13:29 | Karma: 27,37 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Bolševické lži

Komunisté vždycky lhali. Lež je jejich dorozumívací jazyk. V poslední době, kdy prolezli do nejvyšších pater politiky a obsadili její ovládací mechanismy, je to pokřivení politické kultury zvlášť patrné. Lež se totiž stala normou.

17.5.2020 v 15:27 | Karma: 34,51 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Válku rozpoutala Francie s Británií

Válku rozpoutal západní kapitalismus, to si zapamatujte, vykřikoval Stalin v různých prohlášeních v roce 1940 a jmenoval přitom konkrétně Francii a Británii, které po napadení Polska vyhlásily konečně Německu válku.

13.5.2020 v 15:23 | Karma: 33,38 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Nacistický socialismus

Jak už původ nacismu - nacionální socialismus naznačuje, jednalo se opět o další levičáckou formu vnucení dobra světu pomocí genocidy. Zkratka NSDAP, Národně socialistická německá dělnická strana, už nenechá na pochybách nikoho.

11.5.2020 v 12:47 | Karma: 32,32 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Okamžitý vyhazov

Pokud v práci veřejně kritizujete své nadřízené, můžete klidně vyletět na dlažbu. A pokud i s takovou eventualitou bohorovně počítáte, potom buďte rádi, že nežijete v Rusku. Tam lítají zaměstnanci rovnou z budov oknem ven.

5.5.2020 v 15:54 | Karma: 42,81 | Přečteno: 9859x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Objektivní fanatismus

Je signifikantní, že začíná-li článek, příspěvek, nebo názor slovy: nelze to posuzovat černobíle, optikou naší doby, věc je složitější než se na první pohled zdá, či to byla taková doba, že řečník obhajuje křivárnu. A sám to ví.

4.5.2020 v 17:23 | Karma: 27,37 | Přečteno: 774x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik