Hrdinství, ze kterého mrazí

25. 11. 2019 7:06:19
A to doslova. Tím hrdinou se může stát kdokoliv z vás. Stačí si vzít karimatku, spacák a jít se rozplácnout v noci na náměstí. Jednak si tím zvýšíte ego, pošramotíte zdraví, ale hlavně prý podpoříte bezdomovce. A to se vyplatí.

Řeč je o akci Noc venku, kdy si lidé jdou vyzkoušet přespání na ulici v teplotách blížících se nule. Samozřejmě proti zimě a nepřízni náležitě vybaveni tak, aby jim žádná zima vůbec nebyla a nic nehrozilo, takže motivy tohoto počínání ponejvíce připomínají snobské manýry, kdy si zbohatlíci kupují zážitkové pobyty v celách zrušených věznic. Účelem onoho konání je prý vyjádřit solidaritu s bezdomovci.

Tak samozřejmě, že je to blbost jak vrata od hangáru, protože solidarita s někým se projevuje jinak. Nejčastěji osobní morální statečností, vzdáním se vlastního postavení, výhod či části majetku, nezištnou konkrétní pomocí, anebo jinou formou podobného mučednictví. Vylepit se po večeři na karimatce ve spacáku s termoskou grogu na chodníku a zavazet tam kolemjdoucím, solidaritou opravdu v ničem není. Neubude tím jediný bezdomovec, v noci se neoteplí a krabicák nezlevní. A nezachrání to ani igelitka vyřazeného šatstva určeného původně beztak k vyhození do kontejneru. Takže jediným skutečným přínosem celé akce budou desítky selfíček se špinavými odrbanci a zaplácané stránky fejska a twítu na tři měsíce dopředu.

To už je chlapáčtější rovnou přestat chodit do práce jako výraz sounáležitosti s nezaměstnanými, neplatit složenky solidárně s lidmi v exekucích, anebo si dát deset piv a čtyři panáky ať alkoholici vědí, že stojím v jejich nelehké závislosti na jejich straně. Ovšem opravdovým gestem solidárnosti s lidmi bez domova by pak bylo úplně přestat platit nájem, protože bezdomovectví o ničem jiném, než o placeni si svého vlastního bydlení není. Bezdomovci většinou toto všechno stihli na první dobrou.

Akci pořádají sociální zanícenci sdružení v kampani Noc venku.

http://www.nocvenku.cz/

Hned v záhlaví jejich stránek dominuje šedivé foto skupiny lidí ponejvíce důchodového věku s pohaslým výrazem v očích a nápisem Fragile (křehký). A to navzdory tomu, že většina bezdomovců jsou mladší lidé v produktivním věku se dvěma promile brutto ve svých lišáckých zorničkách. Strohé sdělení nám k tomu vysvětluje, že oněm aktivistům jde o to seznámit širokou veřejnost s problematikou bezdomovectví. O samotné problematice tam sice není ani čárka, ale za to prohlášení, že tímto otevírají širokou komplexní diskuzi na toto téma. Jakákoliv diskuze tam pak pro sichr chybí úplně. Protože o tomhle se zkrátka nediskutuje. Můžete pouze vyjádřit svou podporu a to tím, že se zúčastníte už zmíněného městského trampingu spojeného s koncertem kapely, vystoupení pouličního cirkusu a k dispozici bude i živá knihovna, což není nic menšího, než že vám bude přidělený bezdomáč naživo vyprávět kterak ke svému údělu přišel, proč je z něho netáhlo a asociál společnosti a že vy to máte trpět a ještě ho k tomu litovat. To proč nechodí do práce a nebydlí na ubytovně se na akci nejspíše nedovíte, protože tak komplexní ona diskuze zřejmě určo zase nebude. A nevědí to ani sami lidskoprávní aktivisté, kteří se údajně problematikou bezdomovectví zaobírají dlouhodobě a do hloubky. Maximálně si takovým všetečným dotazem vysloužíte nálepku bezcitného cynika a lidské zrůdy.

Nicméně mne na celém konstruktu onoho počinu zarazila jedna věc. A tou je empirická logika zdůvodnění celé akce. Jedná se totiž prý o solidaritu s bezdomovci. Solidarita ve smyslu, že to dělají dobře a kéž by jich bylo víc? To asi ne. Takže solidarita ve smyslu protestu jakože takhle ne? To by ale zase znamenalo zakázat bezdomovectví a delikventy zavírat do vězení jako za komunistů. Protože dnes není nijak postihováno, ba ani naopak nařizováno a drtivá většina bezďáků to dělá z vlastního rozhodnutí a zřejmě jim to i vyhovuje soudě dle počtu let, po které se v tom rochní. Protože bezdomovcem se stát můžeš, ale není jediný důvod jím i nedobrovolně zůstat déle než půl roku. Možná je ten protest mířen na nemožnost sehnat bydlení, ale to taky není pravda, protože ubytování je co hrdlo ráčí, dokonce i mohutně inzerovaného, stačí jen projevit zájem.

Takže jde asi o peníze. Někdo někomu zamezuje v přístupu získat peníze a zaplatit si cimru s postelí? Ajta, taky ne. Naopak v posledních letech podniky po dělnících lační a mnohé z nich nabízí jako bonus dokonce i ono ubytování se splatností až po výplatě. Dokonce se nemusíte namáhat ani s vyjednáváním, protože kompletní servis práce-mzda-ubytovna vám nabízí každá pracovní agentura. A to i nevyučeným česky nemluvícím zájemcům, takže u nás takto pracují Ukrajinci, Bělorusové a dokonce i Mongolové. Je snad český bezdomovec méně než Mongol? No někdy mi to tak připadá. Takže hafík bude asi zakopaný jinde. A to v tom samotném placení. Ano vážení, u nás se skutečně za ubytování musí platit! A to je celé to merito solidarity s bezdomovci a zároveň obsah onoho protestu: požadujeme, aby každému dle libosti stát obstaral bydlení zdarma! A k tomu vybavení, jídlo a značkový krabicák. Protože lidství, humanita a jiné blablabla.

Děkuji, ne.

Autor: Petr Burian | pondělí 25.11.2019 7:06 | karma článku: 31.88 | přečteno: 966x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 635 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...