Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naředěný průšvih

Příhraniční městečko Rotava má problém s počtem obyvatel. Oproti jiným podobným obcím, ve kterých místních ubývá, řeší Rotava opačný malér. Obyvatel jim tam přibývá. Jedná se o nepřizpůsobivé, sociálně vyloučené a slabé občany.

Článek vyšel na Idnes Premium pod názvem:

Město zahlcené sociálně slabými. Lidé se zde bojí dát děti do školy.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rotava-bydleni-chudoba-socialne-slabi.A200117_214558_domaci_mama&h=97CF5392E0074FB6EC30BB0C3775F8E1

V moderním evropském státě je nemyslitelné, aby byli občané posuzováni diferencovaně, podle nějakých sociálních či rasových pohledů. Také je samozřejmé, že práva a povinnosti jsou pro všechny stejná, uplatňována podle stejných měřítek stylem padni komu padni. Co se ovšem stane, když navzdory halasným proklamacím o tom, že všichni lidé jsou stejní se stejnými klady a zápory, někteří stejní nejsou a razantně to dávají najevo? Naředí se to. Naředí se pojmenování příčin i jejich důsledků, naředí se řešení a naředí se i oni lidé s ostatními, aby se celý ten průšvih vešel do statistické odchylky toho, že jsme všichni v podstatě stejní.

Někdo je dlouhodobě nezaměstnaný, někdo má exekuce, jiný pobírá dávky na živobytí a třeba i na bydlení. No a co? Proč by měl být horší než já, vždyť do problémů se může dostat každý a koneckonců od toho tu onen sociální systém je, aby v takových případech pomáhal. Nedovedu si ovšem představit proč by mě pobírání socdávek mělo nutit vysypávat odpadky kam si zamanu, nenaučit vlastní děti základním sociálním návykům a neposílat je do školy, či dělat do noci brajgl v okolí a ničit vše v dosahu paže. Jenže v Rotavě se to děje. A to až tak, že se starousedlíci bojí posílat své děti do školy a mnozí se z městečka i přes vlastní ztráty raději odstěhovali. Tak kde je chyba? Podle znalců onoho problému právě v tom, že se ti slušní odmítají s těmi neslušnými naředit v nějakém přijatelném poměru. Huuups. Tak to je skutečně unikátní rozseknutí problému. Negativa sice nezmizí, jen nebudou tolik trčet všem na očích.

Příčinu toho, že se jedna specifická skupina neumí chovat a že stát ani obec nemají páky na to ji k tomu přinutit, vidí všichni zodpovědní v tom, že tyto lidi vůbec někdo ubytuje. Říkají jim spekulanti s bydlením, nebo hůře obchodníci s chudobou, a kritizují, že tito podnikatelé plní svou tržní společenskou funkci a suplují stát v poskytování bydlení sociálně slabým. Tvrdí, že bydlení předražují, na což u tradičně odmítají uvést jakýkoliv konkrétní příklad. A dále tedy sekundárně také tvrdí, že kdyby bylo ono ubytování levnější, ti problémoví by se začali chovat slušně? Ne, to neříkají. Chovali by se naprosto stejně ať by bydleli kdekoliv a byli dotováni jakkoliv. Oni řešitelé onoho problému jen chtějí, aby jich nebylo tolik na jednom místě, aby šli pryč, někam zmizeli, někde se s někým naředili, ale pokud možno ne u nich. Protože jedno rezavé auto se mezi desítkami jiných někde na parkovišti za městem stává méně rezavým, než když stojí před vaším barákem.

Asi nejzbytečnější a ve své podstatě nejdražší vládní projekt všech dob, Agentura pro sociální začleňování, tomu potom nasazuje zlatou korunu: za špatné chování romských dětí a za to, že nemají ani základní sociální návyky můžou bílé děti, které s nimi ve třídě vůbec nejsou. Protože kdyby tam byly, nedocházelo by k (cituji): růstu etnické homogenity a s tím spojené negativní jevy. Tak já nevím jak agentura, ale já bych řekl, že všichni jsme v podstatě stejní. A u nás na základce jsem žádný růst negativních jevů, kvůli tomu že jsme byli ve třídě všichni bílí, nezaznamenal. Možná nám ale chce agentura naznačit, že lidé jiného původu jsou v podstatě úplně jiní než bílý člověk a sdružování takových lidí do celků zakládá automaticky na potíže, což mi zavání rasismem jak prase.

A v posledním odstavci se rasismus už rozjede naplno. Tvrdí se v něm totiž, že nastěhováním se romů do bytovky na vsi se z onoho místa stává okamžitě ghetto. A já bloud si myslel, že ghetto je vyčleněné místo pro určitou skupinu lidí,  kde platí jiná, přísná a restriktivní pravidla. A ono zatím vzniká podle barvy kůže jejich obyvatel, kteří požívají naopak nadstandardní péči ze strany většinové společnosti. Následný údajný výčet šíleného nárůstu takových ghett nám pak říká, že všechny ty agentury a neziskovky pro začleňování jsou naprosto zbytečné vyděračské spolky jejichž výsledkem snažení je pouze katastrofální zhoršení původní situace.

Pokud živnostník nevydá paragon na jednu koblihu, hrozí mu likvidační pokuta. Pokud nezaplatíte včas pokutu za špatné parkování, stát na vás pošle exekuci. Pokud vaše dítě ztratí školní přezůvky a neřekne vám to, máte u dveří do týdne sociálku. Ovšem v Rotavě to neplatí. Tam je jiný svět. Tam pod povrchem doutná latentní občanská válka a nikdo s tím nic neudělá. Děti tam chodí do školy přes kopec, lidé obchází známá místa oklikou, odjíždějí pryč a mnozí z nich se už raději ani nevrací. Protože se nechtějí ředit. Nechtějí rozředit zdraví a budoucnost svých dětí, svůj zodpovědný styl života ani svůj majetek ve společenské směsi s názvem: tak vidíte, nakonec jsme přeci jenom všichni zhruba stejní. Protože nejsme. A dokud to stát nesrovná do latě všem stejně a spravedlivě, tak ani nikdy nebudeme. A mohl by začít třeba tím, že bude pojmenovávat věci správnými jmény.

Autor: Petr Burian | středa 22.1.2020 14:39 | karma článku: 39,55 | přečteno: 1492x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik