Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sociální masakr

Jana Maláčová navrhuje, mimo jiných ztřeštěností, aby stát přistoupil k regulaci nájemného. Nešokovala mě toliko obsahová absurdita toho návrhu, jako spíš to, že taková socialistická zhovadilost vůbec někoho napadla a vyslovil ji.

https://www.kurzy.cz/zpravy/529950-regulace-najemneho-kvuli-rustu-najmu-chce-ministryne-jana-malacova-regulaci-podle-expertu-je-to/

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí (ČSSD) má veřejnou přezdívku Venezuela. A dobře víme proč. Prezident Venezuely, autobusák a odborový předák (už tady vidíme že je něco špatně) Nicolas Maduro, řešil svého času obří inflaci a s ní spojený prudký nárůst cen tak, že je zreguloval. Vyřešil tím jednorázově celý problém drahého zboží. Nebylo pak už žádné. Tedy mimo černý trh, kde se ceny vyšplhaly po tomto zásahu ještě o něco výš. Protože pro krásné oči nějakého levičáka nebude nikdo dobrovolně prodělávat a okrádat tak sám sebe. To jako fakt ne.

Maláčová jde v jeho stopách a chce údajně drahé nájmy ve velkých městech řešit tím, že je zastropuje bez ohledu na podstatu, ze které ona cena nájmů vůbec vychází. A pokud by to hypoteticky udělala, dosáhla by přesně stejného výsledku jako už zmiňovaný venezuelský autobusák. Nájmy by podražily a ona platba navíc by se pouze přesunula do jiné kolonky. Třeba do dodatku ke smlouvě o souběžném pronájmu vybavení bytu. A za tři měsíce by nás z médií začaly bombardovat titulky typu: nový fígl pronajímatelů - skryté platby k nájmu! Nebude to nový ani skrytý fígl. Bude to naprosto přirozená reakce trhu na snahy socialistické vlády ho znásilnit a okrást. Trh se totiž umí bránit. Po svém. A kdo ho chce pokořit, musí ho rovnou zabít. Komunisti o tom vědí své.

Svou vpravdě revoluční myšlenku odůvodnila Maláčová už dříve stokrát omletým a zprofanovaným výkřikem, že totiž stále nemáme zákon o sociálním bydlení. To je pravda. A taky ho k ničemu nepotřebujeme, když stát ani nemá své vlastní nájemní byty. Leda že by tímto zákonem přenesl svou bolavou odpovědnost na bedra a do peněženek obcí a soukromých pronajímatelů, jako už tolikrát v minulosti. Ale to bychom byli zase v onom bludném kruhu skrytého navyšování plateb za nájem. Formálně všechno v pořádku a neformálně taky všichni win-win. Místo tohoto planého pseudosociálního žvanění by stát už konečně mohl konat tam, kde konat měl už celé drahné roky a co pravidelně slibuje každá strana, včetně vládnoucího ANO, ve svém programu. A to totiž zjednodušit stavební řízení počínaje územním plánováním, zrušit zlodějské daně z nabytí a držení nemovitosti a bezezbytku chránit práva pronajímatelů, kteří jsou dnes mnohdy rukojmími přidrzlých nájemníků pod bezprecedentní a zhůvěřilou ochranou státu. A ono by to uvolnění přišlo. Alespoň částečné, za to by se však vidělo, že tudy opravdu vede cesta.

Z 30-ti porevolučních let byla ČSSD u vlády plnou polovinu až dodnes. A po celé ty roky vyplácí stát nesmyslné a zbytečné příspěvky na stavební spoření, které vůbec není stavební a do penzijních fondů, které neslouží jako fondy na penzi. V obou spořeních si totiž lidé své úspory vybírají ponejvíce po skončení povinného období přímo na ruku jako malou domů. V obou případech tak státní mašinerie cpe zbůhdarma lidem 2x18 mld. ročně bez jakéhokoliv protiplnění z druhé strany. Kdyby místo toho stát založil stavební účet podobný tomu důchodovému, měl by už vystaráno. Počítejme kdyby jen 30 mld. po dobu deseti let, bylo by to 300 mld. Bytovku s deseti malometrážními byty pořídíte za 10 mio, to máme 30 000 bytovek s 300 000 byty, tedy v průměru by jich mohlo být v každém městě a větší vsi pět (6500 měst a obcí). Natalitu máme 100 000 hlav, tedy za 10 let by mělo milion mladého lidu k dispozici 300 000 startovacích bytů s dotovaným nájemným.

Samostatnou otázkou potom zůstává ono dotované bydlení. Protože i na stát se vztahují zákony trhu, ať si levičáci cvrlikají co chtějí. Letmým proběhem po strejdovi googlovi zjistíte, že obecní ubytovny nejsou vůbec levnější než ty od obchodníků s chudobou a když jsou, tak jen o málo a to ještě díky státní dotaci. Takže přidělovat byty komu a za jakých podmínek? A vystěhovávat ho z něj kdy a za jakých podmínek? Už vidím tu scénu, jak státní exekuční úředník za asistence těžkooděnců vyvádí z bytu romskou rodinu s pěti dětmi se slovy "stát vám prvních deset let pomohl, a teď si táhněte po svých". A ty krásné titulky v zahraničních médiích! A na Romea.cz dokonce i ve velikosti bulvárního tisku.To stejné platí i o dotovaném nájemném těchto bytů. Kdo to zaplatí a proč zrovna tomuhle a tam tomu už ne? Podhoubí pro obří korupce a diskriminaci jiných z toho stříká na hony už teď. Vždyť kdo by nechtěl při vstupu do života dostat byt v hodnotě 1,5 mio zadáčo a na věčnou oplátku, že? No, aspoň má teď stát příležitost to nandat těm zlodějským spekulantům s bydlením a ukázat jim, jak se to má správně dělat po soudružsku, sociálně a s péči řádného hospodáře. Už se na to moc těším.  

 

Autor: Petr Burian | sobota 8.2.2020 15:23 | karma článku: 36,44 | přečteno: 1632x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik