Palácový puč

30. 05. 2020 20:59:27
Za dva týdny to bude sedm let, kdy hodinu po půlnoci vtrhlo do vládních kanceláří zakuklené komando. Tak rozsáhlou policejní akci naše země nezažila. Zatčeny či vyslýchány byly desítky osob. Razie probíhaly v kancelářích, bytech.

Celá akce byla pečlivě plánována řadu měsíců dopředu za účasti týmu odborníků, kriminalistů a analytických vyšetřovatelů. Vypukla 13. června 2013 v jednu po půlnoci a pokračovala až do odpoledne toho dne. Razie probíhaly ve státních i privátních firmách. Ale také v bytech, jako např. u náměstka vrchního zastupitelství v Praze, Libora Grygárka. Na zatčení vedoucí kanceláře premiéra Petra Nečase, Jany Nagyové, si chlapci ze speciální jednotky vzali dokonce neprůstřelné vesty, plnou palební sílu a beranidlo. A ona jim přišla otevřít v županu. Nicméně na závěrečné tiskovce potom vrchní olomoucký státní zástupce Ivo Ištván a velitel ÚOOZ Robert Šlachta oznámili národu šokující zprávu. Že totiž v celé zemi právě probíhá rozsáhlá bezpečnostní akce s cílem zabránit mafiím převzetí naši drahé vlasti. Mluvili o komplotu lobistů, zabavených stovkách milionů v hotovosti a několika tun zlata. Mluvili o propletenci nastrčených firem, o spikleneckém centru a pařátech zla sahajících až do nejvyšších pater politiky.

A po sedmi letech zbyl z těchto kolotočářských bulvárních blábolů jen jeden velký nahořklý prd. Někteří škarohlídové zpochybňují celou monstrakci a označují ji za účelově sehranou, za boj o moc. Ať už jsou z řad odborníků, či občanských aktivistů, jako je např. bývalý signatář Charty 77 Bohumil Doležal. Jiní si všímají nedávného založení hutí ANO s podtextem boje proti lobistům a korupci, či zmínku prezidenta Zemana o potřebě nového rozložení politických sil. Pravdou ovšem zůstává, že Petr Nečas demisi podal. Prezident Zeman to, oproti demisi premiéra Sobotky o čtyři roky později, tentokrát pojal jako demisi celé vlády. Na sestavení nové vlády ODS v čele s Miroslavou Němcovou potom nereflektoval s tím, že nebude mít důvěru sněmovny, což je pro něj zásadní. Po předložení 101 hlasů důvěry to odmítl také, čímž zvolil přesně opačný postup než u Andreje Babiše po volbách 2017, který důvěru sněmovny výslovně nedostal, ale premiérem jmenován byl. A sestavením vlády pověřil prezident následně Jiřího Rusnoka, který důvěru sněmovny výslovně nedostal také. To už ovšem nevadilo. Pro zjednodušení, jedná se o postup zvaný "žvaním si co chci, dělám si co chci". Následovaly předčasné volby, na kterých trvala především ČSSD a KSČM. Tím se do sněmovny dostalo mladé hnutí ANO, které mělo volební hesla zaměřená shodou okolností právě proti prorůstání mafiánských praktik do politiky a mnozí lidé si toho po dvacátém důrazném upozornění skutečně také všimli a propojili s nedávnou kauzou zvanou, po debaklu celé té šaškárny, už jen skromně "kauza Nagyová". A politická mapa byla skutečně překreslena.

Ač se Miloš Zeman snažil seč mu síly stačily a v každém interview neopomněl pochválit dobrou práci kombajnéra Šlachty (jeho přezdívka) a celého ÚOOZ, kauza šla do kopru mílovými kroky. Poté co policisté s omluvou museli vrátit zabavené miliony a zlato a propustit z vazby všechny zadržované zjistili, že z celého případu jim zbyly v ruce jen nahrávky, na kterých domina úkoluje svého otroka a video, kterak hoši z elitního týmu míří beranidlem na ženskou v županu. Prezident si ještě 25.července pozval na Hrad osobně státního zástupce Ištvána a tam se navzájem plácali před kamerami po zádech s takovou vervou, až jim státem dotované plomby lítaly z huby. V srpnu pak Zeman prohlásil, že v celém případu nejde vůbec o nějaké uplácení tří poslanců, nebo zneužití zpravodajců, ale o potírání kmotrovských mafií. Poté se celé vyšetřování zúžilo jen na uplácení tří poslanců a zneužití zpravodajců. Následně tři protiprávně zadržovaní poslanci Šnajdr, Tluchoř a Fuksa vysoudili od státu omluvu a téměř dva miliony korun z našich daní za nezákonnou vazbu a celá kauza se scvrkla jen na to, kterak dva chlápci v autě šmírovali cizí manželku cicmající se na ulici s nějakým kovbojem, ač na to oni neměli právo a ona jo.

Ištván poté důrazně požadoval nějaké, jakékoliv důkazy státního spiknutí ODS a kombajnér Šlachta mu dodal seznam kabelek, ze kterých domina dosud nezaplatila daň. A on to ze zoufalství vzal a šel se s tím ztrapnit veřejně před novináře. Následná řada soudů byla také povedenou jarmareční fraškou. U prvních jako hlavní důkaz státního komplotu figurovaly především nahrávky vyloženě osobního charakteru mezi Petrem Nečasem, jeho tehdy milenkou Janou Nagyovou/Nečasovou a šviháním biče. Žalobce tím chtěl zřejmě poukázat na zcela zkažený morální profil obou jmenovaných. Soudkyně Králová ho s tím však vyhodila. Poté se ji prokurátor snažil nabulíkovat, že Nečasová zneužila pravomoc, která ji nepřísluší a kterou nikdy ani neměla. A letěl znova. A když Nagyovou/Nečasovou, včetně zpravodajců Páleníka, Kovandy a Pohůnka osvobodila i v odvolání, letěla pro změnu zase Králová. Byla odstavena jako soudkyně a byla na ni podána kárná žaloba za způsob, jakým celé to snažení party kombajnérů ztrapňovala.

Nová soudkyně Hájková už měla v ruce ty správné noty. Nechala do hry vrátit odposlechy z mučírny a odsoudila zpravodajce k podmínkám v průměru na dva roky a Nagyovou/Nečasovou na tři. Protože je prý řídila podle rad kartářky, kterou navštěvovala.

„Obžalovaná navštívila kartářku, ke které chodila řadu let a která se podle ní nikdy nezmýlila, a ta jí sdělila, že manželka jejího milence doktora Nečase má milence,“ shrnul předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Richard Petrásek.

Dále však zůstává obžalovaná z toho, že řekla něco co neměla svému známému lobistovi Rittigovi (který ale z ničeho obviněný není), že svému milenci premiéru Nečasovi poradila aby uplatil tři poslance jinými posty místo jejich poslaneckých mandátů (z tohoto byli všichni tři zproštěni jako první, a to i přes to, že se Ištván snažil dokázat, že když se poslanci baví mezi sebou za vraty sněmovny, jejich imunita tam už nesahá) a z těch už zmiňovaných daní z kabelek. Bývalý premiér Nečas po novu a poprvé (nějak ty razie na vládě přeci musíme vykázat, ne?) také z toho, že u soudu lhal ve prospěch své milenky a chtěl vzít vinu na sebe. Hustý! Docela nářez v zemi, kde současný premiér lže doložitelně prakticky denně, státní správa zaklekává na vybrané lidi v přímém přenosu, kancelář premiéra řídí Marek Prchal odkudsi z bunkru a prezident na sjezdu ČSSD veřejně vybízí její poslance aby odsouhlasili důvěru vládě i proti svému přesvědčení a pak si za to řekli o manažerská místa, že?

Prezident Miloš Zeman v neděli nabádal na sjezdu v Hradci Králové sociální demokraty, aby neodcházeli do opozice, ale aby vyjednávali s hnutím ANO o novém kabinetu. Osobně však soudí, že ČSSD by neměla požadovat vládní křesla, jen pozice náměstků.

A co paní soudkyně Králová, ta nakonec dopadla jak? No, nebudu vás napínat, nic špatného neudělala, posoudila to tehdy správně.

Nejvyšší správní soud zprostil soudkyni Helenu Královou kárné žaloby kvůli jejímu postupu v kauze „trafik“ pro poslance ODS. Králová bude opět soudit, dnešním dnem se obnovuje její mandát a může se vrátit do práce. Dosud byla dočasně zproštěná funkce.

A jak to bylo s tou kmotrovskou mafií a prorůstání lobistů do nejvyšších pater politiky? Jak tady uspěla národní sloní paměť s ohromným přehledem, nenechala se snad utáhnout na staré fusekli, že ne?

Prezident Miloš Zeman se omluvil expremiérovi Petru Nečasovi, za to, že v roce 2013 uvěřil dezinformacím tehdejšího šéfa Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty a olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana ohledně kauzy spojené se zásahem na Úřadu vlády.

Zeman svojí chybu prý veřejně sebekriticky uznal a připojil omluvu. „Akce Ištvana a Šlachty byla provokací proti ODS. Považujte to za určitý druh omluvy, i když těch, kdo byli těmito dvěma lidmi dezinformováni, bylo příšerně mnoho,“ dodal prezident.

A co na to morální hora, výtečný vyšetřovatel a bývalý celník kombajnér Šlachta?

„Slýchal jsem: Dostaneš nějakou funkci, můžeš se o něco ucházet, ale budeš držet hubu. A já jsem držet hubu nechtěl, protože jsem věděl, kam to půjde a že to bude nefunkční,“ nechal se slyšet Šlachta, který po odchodu od policie s chutí sáhl po trafice náměstka generálního ředitele na Celní správě. Byla zřízena speciálně pro něj. Před tím to místo neexistovalo. Tak tenhle prosím pěkně dostal trafiku za to, že čtyři roky intenzivně vyšetřoval to, zda nějaký poslanec nedostal náhodou nějakou trafiku.

Takže co se vlastně stalo. Premiér neudělal nic špatného, ti tři poslanci už vůbec nic, Rittigovi nic nedokázali, Janoušek u toho vůbec nebyl. Jaňulka "drsná předehra" porušila subordinaci, její nadřízený Lubomír Poul, vedoucí úřadu vlády, neopomněl nic tak závažného co by v tomto stálo za řeč. Tři zpravodajci se v pracovní době flákali. Takže nám tu zbývají jen ty daně z kabelek. Kdyby byla svižná domina prefíkaná, vydá je sama sobě formou korunových dluhopisů, nebo dá do svěřenských fondů. Protože lhát a krást se musí umět. To není nic pro nýmandy.

Sedm let poté: říkáte si, že to všechno přeci jen k něčemu bylo. Vzduch se pročistil, kmotři zatáhli drápky a máme tady přeci novou vládu, vládu daňové odpovědnosti. Bez lobistů a bez kmotrů. Tak z toho vás vrchní kombajnér Šlachta vyvede na tři doby:

Bylo to v době, kdy už jsem přemýšlel o odchodu (2016, pozn.). Byla to kauza daňových úniků ve výši 260 milionů korun. Zpracovávali to lidé, kteří jsou u celníků tři roky. Naučili se to a oni makají a podávají skvělé výsledky. Předali jsme to policii, ve dvě hodiny byla instruktáž. A už ve tři čtvrtě na osm večer jsme měli důkazy o tom, že pachatelé mají o připravované realizaci informace. Ve čtyři hodiny ráno na nás čekali s otevřenými dveřmi. A vysvětlujte to lidem, kteří na té kauze dělali. Robert Šlachta

Kolik tak asi můžou dělat ty daně z kabelek, co myslíte?

Autor: Petr Burian | sobota 30.5.2020 20:59 | karma článku: 31.24 | přečteno: 974x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 191 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 207 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 294 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...