Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

J95a30r39o85s15l68a10v 62Z37a47j84i36c68e38k 6964301397317

A bylo levne. Kolem roku 1960 byla bezna hodinova mzda 6 Kcs hrubeho, cili ca. 4,50 cisteho. Laciny salam Brnak stal 2,80/10 dkg, anglicka slanina 4,50/10 dkg, kilo chleba 2,80, kostka masla 10 Kcs, pullitr kalneho po rybach pachnouciho stolniho oleje 16 Kcs, prumerna cena masa ca. 30 Kcs/1kg. Potraviny byly v pomeru k platum tak levne, ze hlavne mladi manzele, splacejici nejlevnejsi pracky Vireny (1050 Kcs) a nejlevnejsi ctyricetilitrove plynove lednicky (4000 Kcs) dozivali tyden pred zalohou a vyuctovanim ze zaloh za vracene lahve od mleka - bezne pulka tehdejsiho dvoukilogramoveho chleba a pulka kostky masla. Na takove nakupy byly nakupni kosiky v samoobsluhach svoji "velikosti" zcela dostacujici. I rohliky byly levne, za hodinovou cistou mzdu jich bylo 15! Mam dojem, ze hodne pametniku bohuzel pametniky nejsou, jsou spise zapomnetnici.

+21/0
doporučit
19.7.2019 23:36
Foto

J53a77n53a 60M29a85j55o15v74á 4855592476743

No jo...obracení lahví piva...úplně to vidím. A prázdné regály.

Ten sentiment a vzpomínkový optimismus je prostě hrozná potvora, co?

+17/0
doporučit
19.7.2019 19:28
Foto

M24a41r19i65e 13J37a78n20d42o51v33á 8901733265206

On i ten sex byl za komunistů, před třiceti lety, takový kvalitnější ;-);-D. Karma, hodně dobré a kvalitní potraviny se dají koupit i dnes. Ale prostě si člověk musí připlatit a ne kupovat třetí ligu.:-)

+16/0
doporučit
20.7.2019 7:58

J22a90k85u35b 56S32ú43k40e12n31í43k 1788480399

Na kvalitu potravin, zejména uzenin, nadávají nejvíce ti, kteří jdou "po spodním regálu" a koupí tu nejlevnější sekanou, salám, šunku... a pak se doma diví, že je to hnusnější, než na co byli zvyklí z mládí.

Pokud by byli ochotni investovat do nákupu potravin stejnou přepočtenou částku, jako tenkrát, dostali by myslím stejnou či lepší kvalitu.

Dobrá šunka je prostě dražší a levná šunka je prostě hnusnější.

Dnes si aspoň můžou vybrat nezi oběma možnostmi.

+14/0
doporučit
20.7.2019 13:59

I54v67a53n71a 44L56a56n58c95e 3556958477567

limonád a lahvového piva, samozřejmě. Ty se zase obracely proti světlu, protože v každém čtvrtém plavaly pucky kvasinek a sajrajtu. Myš v láhvi nebyla zas až tak výjimečnou událostí.

Vratil jste mi vzpominky, ...R^R^R^

+13/0
doporučit
19.7.2019 22:56

L37e67o40n69a 42B59l97a81h40o55v57á 5250409449923

Za mého dětství existovalo u nás malé pekařství, které sice bylo po roce 1948 znárodněné, ale majitele i s jeho pekárnou tam ještě pár let nechali. Dodnes si pamatuji nejen vůně, které se z pekárny linuly, ale hlavně vzpomínám na tehdejší nabídku: několik druhů chleba - veky i bochníky, chléb tmavý i bílý; křupavé a voňavé rohlíky, housky, bandurky, dalamánky, loupáčky s ořechovou náplní, které se rozplývaly na jazyku, sladké briošky, slané tyčky, brejličky sypané cukrem, tvarohové a makové koláče... a spoustu dalších voňavých dobrot.

Pak pekárnu s obchodem i okolními domy zbourali a postavili osmipodlažní panelák se sámoškou v parteru. K mání byl jeden druh chleba (pokud ho zrovna přivezli), gumové rohlíky a housky...

V listopadu ́89 jsem doufala, že se stará pekařství vrátí... No, spletla jsem se.

+12/0
doporučit
20.7.2019 8:26

O78t21t44a 83Z17a75b84i93l74a94n27s30k71ý 9641637283936

Jelikož jsem to zažil, souhlas a karmaR^:-)

+13/−1
doporučit
19.7.2019 16:39

J86a88n 82Z42i29e89g87l31e32r 1981196741738

Kdo che koupí kvalitní točeňák nebo gothaj i dneska, ale nesmí být šetřílkem a kupovat ho v super hypermarketech za akční cenu.

+10/0
doporučit
19.7.2019 16:49

M60a98r72e49k 82V20a61l31i52č39e16k 2941759164240

To ocuchavani jsem už úplně zapomněl. A díky bohu za to. Popsal jste přesně tehdejší dobu. Diky. A karma.

+11/−1
doporučit
19.7.2019 16:33

M65a20r91e57k 22T37r35i51z22u69l79j11a69k 8200566767217

Dobré téma. Ale některým lidem asi nelze ani vyvracet jejich za každou cenu chtěný názor, že za "socíku" bylo líp.

+8/0
doporučit
20.7.2019 12:41
Foto

V53l91a83d64i98m29í34r 56K33r28o80u74p27a 8327368421752

Ale jo, máš pravdu, že kdyby měli komáři k dispozici stejné sajrajty, jako mají kouzelníci s chemií dnes, tak bychom už asi totálně vymřeli, o tom žádná. Na druhou stranu na socialistickej točeňák mi nešahej, -za 25 Kčs kilo a dal se opéct i nad ohněm. Zkus to dneska...:-)

+6/0
doporučit
19.7.2019 16:46

M92i96r56o95s14l92a58v 38V62o92s15t97r17ý 5387670737172

Ono by to chtělo hlavně nesrovnávat 60. léta a léta těsně před " sametovkou " . Platy a ceny potravin byly v úplně jiném poměru a výběr potravin také o něčem jiném. Ono to pivo, bylo nějak lepší, tráva zelenější .... Ale, hlavně bylo nám o 30 let méně. A o tom to hlavně je.;-D;-D

+5/0
doporučit
20.7.2019 9:41

J74a50n 59Z89i46e39g26l39e89r 1101926751298

Maso je v salámu i dnes. Kdo chce, kupuje kvalitní salám od slušných řezníků, kterým v ČB patří například pánově Dědouch a Novák. A takoví jsou jistě i v jiných městech. Já mám zase svědectví od lidí, kteří za komančů pracovali na jatkách, že se do uzenin přidávali i rozemleté myši.

+5/−1
doporučit
19.7.2019 16:28
Foto

J72o33s15e64f 26C96h47ý58l60e85k 5847577699610

Nemám rád černobíle vidění světa . Ne všechno bylo špatné . Jako sedumnáctiletý hornicky vyučenec jsem měl dvaapůl násobek průměrné mzdy . Plat jako pilot nebo ministr. V té době nebyly takové velké rozdíly v příjmu. Také je dobré se podívat co se za tu dobu postavilo a co se postavilo po sametu. Netvrdím,že bylo vše lepší. Jsem OSVČ a kapitalismus mi vyhovuje..

+3/0
doporučit
20.7.2019 17:30

J60a48r57m76i30l84a 79V91a20v12r84o91c13h80o76v41á 8698535736460

Jo, jo, taky to pamatuji, ale musím se přiznat, že jsem to "repasované" maso kupovala v jednom krámku nad Štrosmajerákem docela ráda, protože bylo vždycky a dokonce skoro bez fronty; přežili jsme to celá rodina. Na druhou stranu, přiznejte si, že vlašský salát byl tehdy mnohem chutnější a úplně všechny špekáčky se daly bez problému opékat na ohýnku a byly moc dobré. Chleba z vlašimské parní pekárny byl vynikající a kdo jel tím směrem služebném autem, vždycky nakoupil pro své kolegy z kanceláře. No, bylo to nakupování docela dobrodružné, každou chvíli něco bylo nedostatkové, tu prací prášek, tu zubní pasta, vložky, toaleťák, ovocný sirup, česnek, cibule, brambory atd., vyráželi jsme na nákup stejně, jako naši dávní předkové na lov mamuta, ale byli jsme mladí a to bylo fajn.:-)

+3/0
doporučit
20.7.2019 13:27

V94ě67r49a 55F51o81l26t47ý23n89o20v42á 1698186417599

Deset deka točeňáku, to byl větší kus, než deset deka gothaje.;-)

+3/0
doporučit
19.7.2019 16:13

P96e89t89r 89V36o68n52d37r33a56c53e73k 7225651283450

Autor se do tématu nějak zamotal a popletl páté přes deváté - tak například normy na salám byly takové, že salám byl skutečně z masa a v restauraci měl personál odměny v závislosti na zisku - prostě prémie byly i za komančů - dnes také personál chodí do restaurace pro výplatu a ne že by milovali pana majitele !!

+3/−2
doporučit
19.7.2019 16:11

R11a27d78i44m 11P43o86l20á52š19e82k 9786513879129

Ono to nebylo tak špatné, jak píše autor, když se proti tomu něco aktivně dělalo a vymýšlelo.

Tak třeba do hospod a bufetů, kde se s jídlem zacházelo tak, jak popisuje autor, se nechodilo, totéž hospdoy, kde nečistili trubky a nestarali se o to pivo.

Co se týká potravin, těch pár obchodů, kde se tehdy prodávalay , se obešlo, zjistily se odlišnosti, které bývaly malé a potraviny se třeba nakupovaly postupně v dvou nebo více obchodech.

Masné výrobky se dělaly doma, na podzim se nakoupilo třeba 5 , 15, 30 kilo masa, to se naložilo na klobásky tehdy 1:1 bůček a plecko, to tehdy byly nejlevnější masa plus 10 % hovězí na pomletí, udělalo se to všechno a potom vyudilo, na každé druhé třetí zahradě byl tehdy uďák různých konstrukcí a bylo to nejméně na půl roku. nebo se kupovala vepřová hlava, ovar atd a dělala se z toho doma tlačenka...

Mlíko se třeba hned tentýž den svařovalo, aby nekyslo. Ostatně pokud se tehdy nesvařilo a zapomnělo se na něho, tak z něho tehdy byla kyška, zase k jídlu. A pokud se nechalo ještě déle, tak se převařilo a byl z něho dobrý tvaroh.

A tak dále, když se přemýšlelo, hledalo, jak to mohlo jít lépe, vždycky se něco našlo.

+2/0
doporučit
20.7.2019 20:15

V23í89t49ě71z27s25l50a88v 50K93o37š89ť33á46l 9248294438

Nejsem si zcela jistý, pod jakým názvem že se "repasované maso" mělo prodávat, ale koncem osmdesátých letech se prodávaly "Remo plátky" (a Google potvrzuje, že to bylo ono), v několika druzích, třeba se sýrem, a chuťově to nebylo špatné. Maso jsme mívali o víkendu, takže "Remo plátky" byly takové "luxusní zboží", ale jako teenager jsem se o jejich složení nezajímal.

Co byl ovšem svátek, bylo narazit na čerstvý a měkký, neřku-li ještě teplý chléb. Vzpomínám si, že když se mi to poprvé přihodilo, byl jsem až šokovaný, že čerstvý chléb může být tak dobrý, a pokud se zadařilo, dal jsem si ho k večeři s mlékem, které jsem k nelibosti ostatních členů rodiny upíjel přímo z modrého pytlíku. :-)

+2/0
doporučit
20.7.2019 14:54

K55r19y97š82t97o87f 49L24a21n47í12k 1349550615875

mne tehdy na brigade v pekarne spise prekvapilo, kdyz nejaka ta makova napln vypadla z michacky, ze to tamni dlouholety zamestnanec lopatou vratil do michacky s povidlama,

+2/0
doporučit
20.7.2019 11:42

K60a38r38e33l 32N24o34v17á21k 8934421290806

Hm... nevím, no. Nepamatuju se, že bychom očichávali každé koupené maso, naopak dnes je to to první, co musí člověk udělat, když si koupí chlazené kuřecí, kterému zbývají ještě tři dny do data spotřeby.

+2/−1
doporučit
20.7.2019 22:46

R10a40d10e54k 36B84a89r12c72h89a74n87s24k25i 3647366882592

Kolik je autorovi let,že tady o tom tak zasvěceně píše?

+2/−1
doporučit
20.7.2019 20:12

P22e69t15r 74L98a38n12g35e10r 6355385970512

Proč ty srovnávačky s třicet let mrtvým socíkem? Jistě, že z toho současnost musí logicky vyjít lépe. Ve všech parametrech - cena, kvalita, dostupnost, trvanlivost.

Nebylo by rozumnější se srovnávat s vyspělými zeměmi? Jako je například současné Německo?

+2/−1
doporučit
20.7.2019 0:49

J55e98n15d71a 55S83o86u55k88u44p 8686382593

Víte pane Burian, když o něčem víte prd je lepší se nevyjadřovat.

Normy nejsou od toho, aby vše bylo stejné, ale od toho, že se to musí účtovat a naceňovat.

A třeba uzeniny byly kvalitnější, ať z pohledu kvality masa tak obsahu.

+3/−4
doporučit
20.7.2019 18:37

D80a44n 91R63o53z85s21í36v43a72l 3440362660404

"Škoda povídat. Takhle nějak vzpomínají mnozí na stravovací ráj za komunistů. Všechno vonělo a chutnalo báječně a bylo to navíc neskutečně levné."

Ano, opravdu škoda že jste tyto články na tohle téma absolutně nepochopil.

+2/−3
doporučit
19.7.2019 18:52

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz