Děkujeme za pochopení.
K26a54r88e45l 34N26o35v23á87k
Hm... nevím, no. Nepamatuju se, že bychom očichávali každé koupené maso, naopak dnes je to to první, co musí člověk udělat, když si koupí chlazené kuřecí, kterému zbývají ještě tři dny do data spotřeby.
M47a57r23i84e 44J38a24n94d80o57v66á
Tak si kupte čerstvé. Ale to by vám asi nezbylo na petkáč, co?
R30a52d88i46m 88P14o41l31á55š35e27k
Ono to nebylo tak špatné, jak píše autor, když se proti tomu něco aktivně dělalo a vymýšlelo.
Tak třeba do hospod a bufetů, kde se s jídlem zacházelo tak, jak popisuje autor, se nechodilo, totéž hospdoy, kde nečistili trubky a nestarali se o to pivo.
Co se týká potravin, těch pár obchodů, kde se tehdy prodávalay , se obešlo, zjistily se odlišnosti, které bývaly malé a potraviny se třeba nakupovaly postupně v dvou nebo více obchodech.
Masné výrobky se dělaly doma, na podzim se nakoupilo třeba 5 , 15, 30 kilo masa, to se naložilo na klobásky tehdy 1:1 bůček a plecko, to tehdy byly nejlevnější masa plus 10 % hovězí na pomletí, udělalo se to všechno a potom vyudilo, na každé druhé třetí zahradě byl tehdy uďák různých konstrukcí a bylo to nejméně na půl roku. nebo se kupovala vepřová hlava, ovar atd a dělala se z toho doma tlačenka...
Mlíko se třeba hned tentýž den svařovalo, aby nekyslo. Ostatně pokud se tehdy nesvařilo a zapomnělo se na něho, tak z něho tehdy byla kyška, zase k jídlu. A pokud se nechalo ještě déle, tak se převařilo a byl z něho dobrý tvaroh.
A tak dále, když se přemýšlelo, hledalo, jak to mohlo jít lépe, vždycky se něco našlo.
R90a78d73i74m 31P56o63l74á80š55e84k
Omlouvám se za poněkud zdvojený příspěvek, ale ten první se dlouhou dobu v diskuzi neobjevoval , tak jsem napsal druhý a hned potom se ten první objevil.
R97a37d30e79k 74B78a34r72c86h85a46n68s73k64i
Kolik je autorovi let,že tady o tom tak zasvěceně píše?
P51e55t29r 83B13u66r61i29a53n
A kolik je let vám, že si dovolujete kastovat názory jiných podle věku?
R32a16d69i63m 92P47o26l81á84š74e67k
Nebylo to tak hrozné, jak je popsáno v článku, pokud proti tomu člověk něco dělal.
Třeba si vybíral hospodu, kde si dá jídlo. I za socíku byly hospody nebo bufety, kde, to jídlo dělali, dá se říct s určitou láskou a dávali do toho jídla skoro všechno, co tam mělo být. takové provozovny se potom za socíku poznaly podle toho, že si tam spousta lidí to jídlo dávala. Pokud to bylo na strategickém místě, třeba hospoda či bufet na velkém nádraží, bylo tam dokonce plno a fronta. zatímco tam, kde se k hostům a k jídli chovali tak, jak popisuje autor, nechodil obvykle téměř nikdo a pokud se tam nějaký host objevil, byl to nešťastník ,který tam přišel náhodou a neznal to tam. Úplně stejné to byl o za socíku s pivem. Někde nečistili trubky a vůbec se o to nestarali a pivo tam bylo hnusné. A ve výčepu jen pár hostů buď opilých nebo u lahváčů nebo na to hnusné pivo zvyklých. Jinde se o to pivo starali a pokud to byla dobrá značka, bylo tam pivo jak křen a obvykle měli každý den narváno.
Mezi pivy byl za socíku taky obrovský rozdíl, protože totéž, jako u hospod platilo u místních pivovarů. Někde se o pivovar a technologii zřejmě nestarali nebo to tam bylo na rozpadnutí a potom to pivo bylo vyhlášené jako velmi hnusné. Ale do hospod se vozilo a lidi ho museli pítm protože jiné tam nebylo.
U jídla byl potom problém v tom, že bolševik zavedl centrální zásobování. Celý okres, případně kraj měl jednu centrální výrobnu uzenin, jednu pekárnu, jednu mlékárnu jedny sklady pro zásobování atd. I když bylo ve městě třeba 5 - 10 prodejen, samoobsluh, ve všech byl stejný chleba, mlíko, kabanos, párek , rohlíky a většinu výrobků. Průšvih pro celý kraj byl, když "Franta" , který dělal v masokombinátu třeba kabanos nebo tlačenku nebo v pekárně chleba či rohlík nebo v mlékárně jogurt se třeba opil. potom celý kraj měl ten výrobek hnusný, ale nešlo koupit jiný a muselo se to sníst.
J90e18n68d34a 65S52o31u62k39u26p
Víte pane Burian, když o něčem víte prd je lepší se nevyjadřovat.
Normy nejsou od toho, aby vše bylo stejné, ale od toho, že se to musí účtovat a naceňovat.
A třeba uzeniny byly kvalitnější, ať z pohledu kvality masa tak obsahu.
P53e19t10r 19B78u10r43i89a76n
Víte pane Soukupe, když chybí selská logika, tak je lepší to nedávat najevo. Cožpak po zrušení norem v 90. letech se nenaceňovalo a neúčtovalo? To jste jedl jako zadarmo, nebo co?
J32o77s82e97f 72C15h25ý41l35e70k
Nemám rád černobíle vidění světa . Ne všechno bylo špatné . Jako sedumnáctiletý hornicky vyučenec jsem měl dvaapůl násobek průměrné mzdy . Plat jako pilot nebo ministr. V té době nebyly takové velké rozdíly v příjmu. Také je dobré se podívat co se za tu dobu postavilo a co se postavilo po sametu. Netvrdím,že bylo vše lepší. Jsem OSVČ a kapitalismus mi vyhovuje..
P13e61t93r 16B72u43r86i94a28n
A jí zas nemám rád, když mi někdo pod článkem o kvalitě stravování mává tím, kolik tehdy bral ve státem dotovaném oboru a pokládá to za argument.
P.S. postavilo se méně, než se nechalo zchátrat. V porovnání se srovnatelnou zemí svobodného typu, třeba Rakouskem, postavili komunisti dokonce miniprd, oproti tomu, co nechali zaostat.
V60i45l98é89m 37R77a95v69e53k
zasloužená karma
V23í46t81ě91z17s85l44a23v 34K69o60š60ť36á89l
Nejsem si zcela jistý, pod jakým názvem že se "repasované maso" mělo prodávat, ale koncem osmdesátých letech se prodávaly "Remo plátky" (a Google potvrzuje, že to bylo ono), v několika druzích, třeba se sýrem, a chuťově to nebylo špatné. Maso jsme mívali o víkendu, takže "Remo plátky" byly takové "luxusní zboží", ale jako teenager jsem se o jejich složení nezajímal.
Co byl ovšem svátek, bylo narazit na čerstvý a měkký, neřku-li ještě teplý chléb. Vzpomínám si, že když se mi to poprvé přihodilo, byl jsem až šokovaný, že čerstvý chléb může být tak dobrý, a pokud se zadařilo, dal jsem si ho k večeři s mlékem, které jsem k nelibosti ostatních členů rodiny upíjel přímo z modrého pytlíku.
P37e67t22r 91B25u93r45i45a23n
Ano, remo plátky, to bude ono. Komunisti měli zálibu ve zkratkách. Pito = Pivo + Auto. Remo = Repasované + Maso.
J48a71k26u51b 33S86ú55k29e76n44í70k
Na kvalitu potravin, zejména uzenin, nadávají nejvíce ti, kteří jdou "po spodním regálu" a koupí tu nejlevnější sekanou, salám, šunku... a pak se doma diví, že je to hnusnější, než na co byli zvyklí z mládí.
Pokud by byli ochotni investovat do nákupu potravin stejnou přepočtenou částku, jako tenkrát, dostali by myslím stejnou či lepší kvalitu.
Dobrá šunka je prostě dražší a levná šunka je prostě hnusnější.
Dnes si aspoň můžou vybrat nezi oběma možnostmi.
P27e87t88r 21B53u17r70i59a18n
Je to tak. A je to i o mlsné hubě. Já například, i když můžu mít to lepší z obrovského výběru, klidně si koupím i levnou uzeninu a nijak se nad její chutí nepohoršuji (většinou).
J27a43r66m33i54l71a 31V24a85v79r75o17c76h33o42v29á
Jo, jo, taky to pamatuji, ale musím se přiznat, že jsem to "repasované" maso kupovala v jednom krámku nad Štrosmajerákem docela ráda, protože bylo vždycky a dokonce skoro bez fronty; přežili jsme to celá rodina. Na druhou stranu, přiznejte si, že vlašský salát byl tehdy mnohem chutnější a úplně všechny špekáčky se daly bez problému opékat na ohýnku a byly moc dobré. Chleba z vlašimské parní pekárny byl vynikající a kdo jel tím směrem služebném autem, vždycky nakoupil pro své kolegy z kanceláře. No, bylo to nakupování docela dobrodružné, každou chvíli něco bylo nedostatkové, tu prací prášek, tu zubní pasta, vložky, toaleťák, ovocný sirup, česnek, cibule, brambory atd., vyráželi jsme na nákup stejně, jako naši dávní předkové na lov mamuta, ale byli jsme mladí a to bylo fajn.
P90e43t20r 35B78u50r83i26a65n
Vlašáku jsem se najedl hafo, protože moji rodiče ho rozváželi do prodejen. Popravdě se mi zdá že nejenže chutnal líp, ale že byl úplně jiný. Ale to jsem byl tehdá malej kluk, takže objektivita nula. To repasované maso jsem nikdy nechutnal, jen vím, že existovalo. A snad každý okres měl nějakou vyhlášenou pekárničku s místním chlebem, u nás to byl Bílovický chleba.
Špekáčky se dnes, po sérii veřejné kritiky a testů, dají snad už taky opékat.
- Počet článků 294
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1815x