Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobré téma. Ale některým lidem asi nelze ani vyvracet jejich za každou cenu chtěný názor, že za "socíku" bylo líp.

8 0
možnosti
KL

mne tehdy na brigade v pekarne spise prekvapilo, kdyz nejaka ta makova napln vypadla z michacky, ze to tamni dlouholety zamestnanec lopatou vratil do michacky s povidlama,

2 0
možnosti
MV

Ono by to chtělo hlavně nesrovnávat 60. léta a léta těsně před " sametovkou " . Platy a ceny potravin byly v úplně jiném poměru a výběr potravin také o něčem jiném. Ono to pivo, bylo nějak lepší, tráva zelenější .... Ale, hlavně bylo nám o 30 let méně. A o tom to hlavně je.;-D;-D

5 0
možnosti
LB

Za mého dětství existovalo u nás malé pekařství, které sice bylo po roce 1948 znárodněné, ale majitele i s jeho pekárnou tam ještě pár let nechali. Dodnes si pamatuji nejen vůně, které se z pekárny linuly, ale hlavně vzpomínám na tehdejší nabídku: několik druhů chleba - veky i bochníky, chléb tmavý i bílý; křupavé a voňavé rohlíky, housky, bandurky, dalamánky, loupáčky s ořechovou náplní, které se rozplývaly na jazyku, sladké briošky, slané tyčky, brejličky sypané cukrem, tvarohové a makové koláče... a spoustu dalších voňavých dobrot.

Pak pekárnu s obchodem i okolními domy zbourali a postavili osmipodlažní panelák se sámoškou v parteru. K mání byl jeden druh chleba (pokud ho zrovna přivezli), gumové rohlíky a housky...

V listopadu ́89 jsem doufala, že se stará pekařství vrátí... No, spletla jsem se.

12 0
možnosti
Foto

J23a24n79a 75M36a97j31o12v75á

20. 7. 2019 13:03

Přiznávám, že mne tyhle články baví a ráda přemýšlím nad těmi zarůžovělými návraty do starých časů. Některé věci prostě byly a nebudou. Vaše pekárna.

Nebo třeba moje pohledy na (ano, příšerné) karvinské haldy po kterých stékala žhavá struska a ozařovala okolí...a mně to v tehdejší době přišlo snad až romantické..no jo, bylo mi šestnáct třeba...

5 0
možnosti
Foto

On i ten sex byl za komunistů, před třiceti lety, takový kvalitnější ;-);-D. Karma, hodně dobré a kvalitní potraviny se dají koupit i dnes. Ale prostě si člověk musí připlatit a ne kupovat třetí ligu.:-)

16 0
možnosti
PB

;-D;-D;-DR^

Je to tak! Také si mlhavě vzpomínám.

2 0
možnosti
PL

Proč ty srovnávačky s třicet let mrtvým socíkem? Jistě, že z toho současnost musí logicky vyjít lépe. Ve všech parametrech - cena, kvalita, dostupnost, trvanlivost.

Nebylo by rozumnější se srovnávat s vyspělými zeměmi? Jako je například současné Německo?

2 1
možnosti
PB

Protože jsem tím reagoval podvědomě na blog kolegy Kroupy: https://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=721464

Protože je to téma jako každé jiné a témata si vybírá vždy bloger a ne jeho čtenáři a proto, že srovnávací článek s Německem můžete napsat vy a já si ho rád přečtu.

5 0
možnosti
JZ

A bylo levne. Kolem roku 1960 byla bezna hodinova mzda 6 Kcs hrubeho, cili ca. 4,50 cisteho. Laciny salam Brnak stal 2,80/10 dkg, anglicka slanina 4,50/10 dkg, kilo chleba 2,80, kostka masla 10 Kcs, pullitr kalneho po rybach pachnouciho stolniho oleje 16 Kcs, prumerna cena masa ca. 30 Kcs/1kg. Potraviny byly v pomeru k platum tak levne, ze hlavne mladi manzele, splacejici nejlevnejsi pracky Vireny (1050 Kcs) a nejlevnejsi ctyricetilitrove plynove lednicky (4000 Kcs) dozivali tyden pred zalohou a vyuctovanim ze zaloh za vracene lahve od mleka - bezne pulka tehdejsiho dvoukilogramoveho chleba a pulka kostky masla. Na takove nakupy byly nakupni kosiky v samoobsluhach svoji "velikosti" zcela dostacujici. I rohliky byly levne, za hodinovou cistou mzdu jich bylo 15! Mam dojem, ze hodne pametniku bohuzel pametniky nejsou, jsou spise zapomnetnici.

21 0
možnosti
IL

I45v32a96n36a 98L48a74n18c52e

19. 7. 2019 22:56

limonád a lahvového piva, samozřejmě. Ty se zase obracely proti světlu, protože v každém čtvrtém plavaly pucky kvasinek a sajrajtu. Myš v láhvi nebyla zas až tak výjimečnou událostí.

Vratil jste mi vzpominky, ...R^R^R^

13 0
možnosti
PB
Foto

J19a68n60a 73M84a27j78o41v39á

19. 7. 2019 19:28

No jo...obracení lahví piva...úplně to vidím. A prázdné regály.

Ten sentiment a vzpomínkový optimismus je prostě hrozná potvora, co?

17 0
možnosti
VV

Take si vzpominam jak se soudruh odpovedny vedouci Cabicar dohadoval s posakou aura Popovickeho pivovaru, ze tohle neprevezme, protoze mu to nikdo nekoupi. ten kozel byl kalnej uz z pivovaru.

1 0
možnosti
DR

"Škoda povídat. Takhle nějak vzpomínají mnozí na stravovací ráj za komunistů. Všechno vonělo a chutnalo báječně a bylo to navíc neskutečně levné."

Ano, opravdu škoda že jste tyto články na tohle téma absolutně nepochopil.

2 3
možnosti
DR

Tak u Černého to nepřekvapuje.

1 2
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik