Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Státní obchod byl pro mnohé spotřebitele okrajovou záležitostí, neboť rozhodujícím pramenem pochutin byly vlastní zahrádky a záhumenky, fakt je ten, že rozdíl mezi domácí a kupovanou klobáskou byl nebetyčný. Takové vepřové konzervy, a nebo lačmity se jít daly, také uherák. Cukrářské výrobky rovněž. U měkkých salámů byl problém údajně s karcinogeny, proto jsem si kupoval uherák. U chleba záleželo na tom, povedlo-li se ho čerstvý. Kvalitu pekárenských výrobků kazila hodně doprava.

Nudle, mrazírenské výrobky nebyly také nekvalitní.. Slazené kondenzované mléko se myslím vyrovná tomu dnešnímu. Však je tuším prodáváno ve stejném balení.

Jinak samozřejmě platí, že potraviny byly ve vztahu k platům byly dražší než dnes. V roce 1967 na výživu bylo nutné vynaložit 42% ̈průměrné mzdy.

Jinak co se týče spokojenosti spotřebitelů s kvalitou a se zásobováním je možné zjistit objektivně toliko nepřímo, s Pramenem příliš velká spokojenost nepanovala, ale to je záležitost značně podrobnějšího průzkumu.

Na okraj, taková játra jsou dnes zcela vnímána než tehdy. A i ten búček.

1 0
možnosti
VV

;-D;-D;-D;-D Vas clanek by se dal prelozit jako 1/ x.

0 0
možnosti
LH

Komunistický gothaj:

Vepřové maso 52 % hm.; vepřové sádlo; hovězí maso 21 % hm.; dusitanová solící směs: jedlá sůl, konzervant: E250; koření: sladká paprika, černý pepř, bílý pepř, muškátový ořech, muškátový květ; sušená zelenina: česnek. Nejvyšší obsah tuku 40 % hm.

Košíkový gothaj: Vepřová plec 30 % ,Hovězí přední 30 % ,Vepřové sádlo 20 %

Voda ,Bramborový škrob

Jedlá sůl

Směs koření

Stabilizátory:E451 - Trifosforečnany - sodný a draselný,E250 - Dusitan sodný

Látka zvýrazňující chuť a vůni :E621 - L-glutaman sodný,Cukr,Antioxidant

E300 - Kyselina L-askorbová,E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin

Aroma

0 0
možnosti
ZH

Naprosto nechápu, proč se většina debat o srovnávání jídla za komoušů a dnes nakonec stočí k měkkým salámům. Ty jsem vždy považoval a dodnes považuji za odpadní jídlo. V podstatě měkké salámy patří a patřily mezi to nejhorší, co člověk jí. Přitom výběr kvalitního masa byl tehdy vyloženě tragický (jen úterý a čtvrtek). Taková věc, jako třeba šunka od kosti (když už se člověk chce přiblížit nějaké uzenině) byla spíš vlhkým snem masožrouta. Svíčková prakticky jen pod pultem. Atp.

8 0
možnosti
JZ

Kdo che koupí kvalitní točeňák nebo gothaj i dneska, ale nesmí být šetřílkem a kupovat ho v super hypermarketech za akční cenu.

10 0
možnosti
Foto

V Turnově a okolí Drdovy špekáčky a párky! A v pátek na trhu krůtí párečky a jiné dobrůtky od soukromého chovatele. Ale musíte si pospíšit. Je to hned pryč.

A přitom ty ceny nejsou o moc větší, ba dokonce i menší, protože se na nich nepřiživuje velkoobchod a pod.

0 0
možnosti
Foto

Ale jo, máš pravdu, že kdyby měli komáři k dispozici stejné sajrajty, jako mají kouzelníci s chemií dnes, tak bychom už asi totálně vymřeli, o tom žádná. Na druhou stranu na socialistickej točeňák mi nešahej, -za 25 Kčs kilo a dal se opéct i nad ohněm. Zkus to dneska...:-)

6 0
možnosti
MV

Opecte buřty od soukromnika. Kdo by kupoval tocenak v supermarketu???

8 0
možnosti
OZ

Jelikož jsem to zažil, souhlas a karmaR^:-)

13 1
možnosti
MV

To ocuchavani jsem už úplně zapomněl. A díky bohu za to. Popsal jste přesně tehdejší dobu. Diky. A karma.

11 1
možnosti
SN

:-)...:-)......Představte si, pane autore! Já jsem si dával, (občas), v restauraci pravý krvavý hovězí biftek, snad za 80 Kčs.

K bramborám.....Měli jsme každý rok 2 ha brambor, část do sklepa, část do krechtu,(jestli víte co to je), na poli, denně se vařil stolitrový pařák pro prasata. Dneska brambory 28 kč/ kg, banány 14 kč! Zřejmě se něco pokazilo !!! !!!!!!

2 3
možnosti
ZH

Také si pamatuju, že jsme na podzim kupovali brambory a uskladňovali je ve sklepě. Protože v krámě prostě nebyly. A banány nemohly být levnější než brambory, protože soudruzi tak rozhodli. Joj, to byla skvělá doba. Už NIKDY více!

9 0
možnosti
JZ

Maso je v salámu i dnes. Kdo chce, kupuje kvalitní salám od slušných řezníků, kterým v ČB patří například pánově Dědouch a Novák. A takoví jsou jistě i v jiných městech. Já mám zase svědectví od lidí, kteří za komančů pracovali na jatkách, že se do uzenin přidávali i rozemleté myši.

5 1
možnosti
JZ

A samozřejmě zasloužená karma R^:-)

2 0
možnosti
VF

Deset deka točeňáku, to byl větší kus, než deset deka gothaje.;-)

3 0
možnosti
Foto

No von autor chodil nejprve pro deset deka semtele, a to ostatní nejprve zažíval s maminkou, ale to je detail, Jinak by věděl daleko víc;-)

1 1
možnosti
PV

Autor se do tématu nějak zamotal a popletl páté přes deváté - tak například normy na salám byly takové, že salám byl skutečně z masa a v restauraci měl personál odměny v závislosti na zisku - prostě prémie byly i za komančů - dnes také personál chodí do restaurace pro výplatu a ne že by milovali pana majitele !!

3 2
možnosti
PB

P62e48t34r 25B20u28r64i11a29n

19. 7. 2019 16:20

Maso je v salámu i dnes a prémie jsou vždy nenárokovatelná složka mzdy. Divil bych se, že by za komančů měli zaměstnanci restaurací odstupňovaný plat podle výše tržeb. A prodavačky taky? Tam byl majitel totiž stát a nemohl na kvalitu a obsluhu dohlížet. A pokud se neděly nějaké zjevné excesy hraničící s porušením vyhlášek, bylo mu to šumák. Oproti dnešku, kdy je majitel většinou přítomen, neřkuli přímo součást týmu a jeho zájem na kvalitě a tržbě je evidentní.

Zamotal jste tady vy.

3 2
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik