Děkujeme za pochopení.
J52i31ř21í 76Ř47e88z91n70í66k
Státní obchod byl pro mnohé spotřebitele okrajovou záležitostí, neboť rozhodujícím pramenem pochutin byly vlastní zahrádky a záhumenky, fakt je ten, že rozdíl mezi domácí a kupovanou klobáskou byl nebetyčný. Takové vepřové konzervy, a nebo lačmity se jít daly, také uherák. Cukrářské výrobky rovněž. U měkkých salámů byl problém údajně s karcinogeny, proto jsem si kupoval uherák. U chleba záleželo na tom, povedlo-li se ho čerstvý. Kvalitu pekárenských výrobků kazila hodně doprava.
Nudle, mrazírenské výrobky nebyly také nekvalitní.. Slazené kondenzované mléko se myslím vyrovná tomu dnešnímu. Však je tuším prodáváno ve stejném balení.
Jinak samozřejmě platí, že potraviny byly ve vztahu k platům byly dražší než dnes. V roce 1967 na výživu bylo nutné vynaložit 42% ̈průměrné mzdy.
Jinak co se týče spokojenosti spotřebitelů s kvalitou a se zásobováním je možné zjistit objektivně toliko nepřímo, s Pramenem příliš velká spokojenost nepanovala, ale to je záležitost značně podrobnějšího průzkumu.
Na okraj, taková játra jsou dnes zcela vnímána než tehdy. A i ten búček.
V51o79k71o38u27n 39V93l20a20d40i62m88i67r
Vas clanek by se dal prelozit jako 1/ x.
L44i55b68o14r 52H97l24a98d88i93k
Komunistický gothaj:
Vepřové maso 52 % hm.; vepřové sádlo; hovězí maso 21 % hm.; dusitanová solící směs: jedlá sůl, konzervant: E250; koření: sladká paprika, černý pepř, bílý pepř, muškátový ořech, muškátový květ; sušená zelenina: česnek. Nejvyšší obsah tuku 40 % hm.
Košíkový gothaj: Vepřová plec 30 % ,Hovězí přední 30 % ,Vepřové sádlo 20 %
Voda ,Bramborový škrob
Jedlá sůl
Směs koření
Stabilizátory:E451 - Trifosforečnany - sodný a draselný,E250 - Dusitan sodný
Látka zvýrazňující chuť a vůni :E621 - L-glutaman sodný,Cukr,Antioxidant
E300 - Kyselina L-askorbová,E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin
Aroma
Z88b40y13š12e43k 55H92l10i38n65k79a
Naprosto nechápu, proč se většina debat o srovnávání jídla za komoušů a dnes nakonec stočí k měkkým salámům. Ty jsem vždy považoval a dodnes považuji za odpadní jídlo. V podstatě měkké salámy patří a patřily mezi to nejhorší, co člověk jí. Přitom výběr kvalitního masa byl tehdy vyloženě tragický (jen úterý a čtvrtek). Taková věc, jako třeba šunka od kosti (když už se člověk chce přiblížit nějaké uzenině) byla spíš vlhkým snem masožrouta. Svíčková prakticky jen pod pultem. Atp.
J92a71n 53Z97i90e24g16l16e74r
Kdo che koupí kvalitní točeňák nebo gothaj i dneska, ale nesmí být šetřílkem a kupovat ho v super hypermarketech za akční cenu.
P19a51v91e83l 85D65v18o43ř46á93k
V Turnově a okolí Drdovy špekáčky a párky! A v pátek na trhu krůtí párečky a jiné dobrůtky od soukromého chovatele. Ale musíte si pospíšit. Je to hned pryč.
A přitom ty ceny nejsou o moc větší, ba dokonce i menší, protože se na nich nepřiživuje velkoobchod a pod.
V55l66a61d84i82m97í23r 36K60r64o26u40p33a
Ale jo, máš pravdu, že kdyby měli komáři k dispozici stejné sajrajty, jako mají kouzelníci s chemií dnes, tak bychom už asi totálně vymřeli, o tom žádná. Na druhou stranu na socialistickej točeňák mi nešahej, -za 25 Kčs kilo a dal se opéct i nad ohněm. Zkus to dneska...
M32a86r51e82k 24V16a61l83i18č92e24k
Opecte buřty od soukromnika. Kdo by kupoval tocenak v supermarketu???
O84t47t48a 28Z26a76b46i59l63a44n20s23k41ý
Jelikož jsem to zažil, souhlas a karma
M85a70r10e76k 86V54a50l57i78č28e68k
To ocuchavani jsem už úplně zapomněl. A díky bohu za to. Popsal jste přesně tehdejší dobu. Diky. A karma.
S96t44a81n92d36a 83N19o46v73á47k
.........Představte si, pane autore! Já jsem si dával, (občas), v restauraci pravý krvavý hovězí biftek, snad za 80 Kčs.
K bramborám.....Měli jsme každý rok 2 ha brambor, část do sklepa, část do krechtu,(jestli víte co to je), na poli, denně se vařil stolitrový pařák pro prasata. Dneska brambory 28 kč/ kg, banány 14 kč! Zřejmě se něco pokazilo !!!
Z10b44y59š93e20k 82H28l65i75n87k22a
Také si pamatuju, že jsme na podzim kupovali brambory a uskladňovali je ve sklepě. Protože v krámě prostě nebyly. A banány nemohly být levnější než brambory, protože soudruzi tak rozhodli. Joj, to byla skvělá doba. Už NIKDY více!
J73a19n 95Z53i15e83g95l63e51r
Maso je v salámu i dnes. Kdo chce, kupuje kvalitní salám od slušných řezníků, kterým v ČB patří například pánově Dědouch a Novák. A takoví jsou jistě i v jiných městech. Já mám zase svědectví od lidí, kteří za komančů pracovali na jatkách, že se do uzenin přidávali i rozemleté myši.
V78ě34r72a 48F93o85l35t50ý81n75o70v32á
Deset deka točeňáku, to byl větší kus, než deset deka gothaje.
J90i12ř39í 55J32i34r85o48u31d10e23k
No von autor chodil nejprve pro deset deka semtele, a to ostatní nejprve zažíval s maminkou, ale to je detail, Jinak by věděl daleko víc
P82e31t80r 94V25o79n72d39r87á74č43e96k
Autor se do tématu nějak zamotal a popletl páté přes deváté - tak například normy na salám byly takové, že salám byl skutečně z masa a v restauraci měl personál odměny v závislosti na zisku - prostě prémie byly i za komančů - dnes také personál chodí do restaurace pro výplatu a ne že by milovali pana majitele
P62e48t34r 25B20u28r64i11a29n
Maso je v salámu i dnes a prémie jsou vždy nenárokovatelná složka mzdy. Divil bych se, že by za komančů měli zaměstnanci restaurací odstupňovaný plat podle výše tržeb. A prodavačky taky? Tam byl majitel totiž stát a nemohl na kvalitu a obsluhu dohlížet. A pokud se neděly nějaké zjevné excesy hraničící s porušením vyhlášek, bylo mu to šumák. Oproti dnešku, kdy je majitel většinou přítomen, neřkuli přímo součást týmu a jeho zájem na kvalitě a tržbě je evidentní.
Zamotal jste tady vy.
- Počet článků 294
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1815x