Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mimo téma: pokud jsem Vás skutečně zaměnil s Vaším jmenovcem, tak se Vám tímto omlouvám. Nevím, zda jste i Vy před oněmi třemi léty zde coby blogger působil. R^

V ostatním se Vám až tak neomlouvám, neb tam za Vás ,hovoří" Vaše ..plodná" tvorba. Jste prostě jedním z těch mnoha , kteří se tak etablují na minulosti s tím, že oni nic, to jenom ti druzí. A podsouváte kde komu až stupidní závěry, že se ,,těm druhým" po minulosti stýskáRv

4 3
možnosti
PB

P96e86t16r 21B85u83r36i91a59n

20. 7. 2019 14:27

Omluvu přijímám, ostatní cinty jsou mi šumák.

3 2
možnosti
VV

na rozdil od byvalych straniku, kteri jsou presvedceni ze tankrat bylo vsechnolepsi vim, ze:

Uz na pocatku normalizace se objevilo tak zvane trvanlive mleko ktere zrejme bylo to same co ta dnes UHT mleka. jen bylo tir az ctyrikrat drazsi nez to "plnotucne" v pytliku, co vam i v chladnicce do druheho dne zkyslo.

Cerstve mleko muzete koupit i dnes, ovsem asi za dvojnasobnou cenu toho UHT.

Co se tyce spekacku, ty kuluju jen u rezniku a jsou nesrovnatelne lepsi nez ty normovane socialisticke.

Ovsem rohliky jsou uplne stejne sdrogumove jako tenkrat. Plest housky uz nikdo neumi, i tenkrat byly uz nekdy od roku 1960 jen razene.

6 0
možnosti
MK

V malých pekárnách umí. Dokonce i rohlíky jsou ručně točené. A obojí je pěkně křupavé. Problém je v tom, že lidé kupují rohlíky za 1 korunu a 4 nebo pět by pro ně bylo moc. Ostatně to se týká i chleba. Poctivě upečený kváskový chleb stojí kolem 40 - 50 korun za kilo. Je to logické, je pracnější na výrobu. Ale také vydrží. Chleba je nejlepší až třetí den. Jenže ten ze supermarketu za pár korun je třetí den už pomalu nejedlý.

2 0
možnosti
MK

Ano, je to tak. Dnes si každý může vybrat. Může si koupit párky narvané sojou, stejně tak párky, kde je jen maso a koření.

Na youtube je britský dokument "Zpráva o skutečné ceně laciných potraviny"

a zainteresovali dvě rodiny. Jedna nakupovala se supermarketu a druhá na trzích a v malých obchůdcích. Zjištění? Rodina co nakupovala kvalitní potraviny ušetřila oproti rodině co nakupovala v supermarketu. Ta rodina co nakupovala v supermarketu nakupovala většinou značku řetězce. Ano i v Británii se prodávají , ne nezdravé, ale méně kvalitní potraviny. Ty jsou však pro řetězce zlatý důl a asi i pro výrobce. Ostatně u nás to jde lehce spočítat u špekáčků. Špekáček se 40 procenty masa za 80 korun kilo je skutečnosti dražší, než špekáček , který obsahuje 70 procent masa, 30 procent špeku a koření a stojí 135 korun kilo. Jenže to si lidé neuvědomují, že jestliže stojí maso kolem 120 korun za kilo (vepřové) a 160 korun hovězí, tak těžko může být kvalitní uzenina za 80 korun a kilo :)

Navíc u nás je posedlost mít všeho hromadu. Na housce deset deka salámu, k obědu flák masa apod. Jenomže to možná platí pro lidi, kteří manuálně tvrdě dělají. Což většina lidí v současné době není.

A co se týče mléka. Kupujeme také trvanlivé. A to z jednoho důvodu. U nás se moc mléko nekonzumuje, ale používá se do těsta na buchty, knedlíky, občas si dám snídani s vločkami apod.

A co se týče kuřecího masa, tak už bych nikdy nekoupil kuře v supermarketu. U nás se dají koupi kuřátka z Francie anebo z farmy a ta chuť je přesně ta, kterou jsem znal z domova, kde jsme měli vlastní drůbež, která volně pobíhala po dvoře.

8 0
možnosti
VV

Ano, vzüominam si jak kdyz driv prijela nejaka navsteva, vzdy byla prvni otazka co tady stoji auto.

A kdyz jsem jim odpovedelod 10 do 100 tisic koukli vzdy prekvapene. A dnes je to v CR podobne i s potravinami. uz jsem tu psal, ze si kdysi pani v LIDLu kupovala opekacky za 28 Kc kilo. Pry jim chutnaly. zrejme do te doby neochutnalaty za 130 Kc.

1 1
možnosti
ND

Uniká mi význam vašeho výběru tema, tedy, že mu věnujete tolik energie, že máte další článek na téma jídlo kdysi a dnes.

Nevím kde jste vylovil ty podrobnosti. Myslíte si že nějakého nostalgika přesvědčíte, že jídlo bylo takové či makové a dneska je všechno lepší než kdysi bylo?

Článek jsem celý už nedocetla.

3 1
možnosti
Foto

Zrovna dnes jsem byl na trhu a tam je pojízdný stánek s uzeninami. Všechno je tam od 200kč/kg výš, ale ta tláča, ještě se mi tem plátek nikdy nepovedlo přinést domů;-D

1 0
možnosti
VH

Pročpak, vypadla z tašky nebo pokračování Balouna? 

2 0
možnosti
Foto

J32a18n11a 96M44a53j33o80v17á

20. 7. 2019 12:59

No jo...mně prostě baví, že si můžu vybrat. A vybírám, když to stíhám. Když nestíhám, vlítnu do nejbližšího obchodu a koupím, co mi do oka padne.

Ale ty malé obchůdky, kde si pamatují, kterou šunku mám nejraději a že v pátek beru klobásky pro našeho pana studenta, ty naprosto miluji.

Mimochodem, funguje u nás luxusní výměnný obchod přebytků ze zahrádky. Taková "internetová hospoda", on se svět prostě mění...a my buď s ním...nebo ne.

3 0
možnosti
MK

Nejlepší šunka je domácí. Stejně jako klobásky. Už jsem zvládnul i domáci Gothaj či Debrecínku, ale vídeňské párky anebo anglickou má stejně Černocky na Vsetíně.

2 0
možnosti
VH

Souhlas, co je ze supermarketu odpovídá ceně. Objevil jsem uzeniny od firmy Pejskar a je to úplně o něčem jiném... podobně jako salámy a klobásy z Maďarska. :-)

2 0
možnosti
MK

Vynikající jsou uzeniny i z Polska. Poláci je mají výborné a kvalitní. Ovšem to člověk musí nakupovat v Polsku.

1 0
možnosti
OZ

Nerad bych, aby to znělo jako reklama, ale já jsem skoro přestal obcházet supermarkety typu Tesco nebo Lídl i jiné obchody a nechávám si v podstatě všechno, včetně masa , vozit až ke dveřím....firmy jako košík.cz, nebo můj oblíbený rohlík.cz to jistí...zvláště rohlík dbá mnohem více, než třeba Tesco na kvalitu, místní zdroje a místní podnikatele a zemědělce atd. V souvislosti s vaším článkem jsou tam zajímavé produkty, například šunkový salám, vyráběný přesně podle receptury ČSN z roku 1977 atd. Čerstvá zelenina a ovoce jen pár hodin po sklizni, proti Tescu nebe a dudy. Jako VIP zákazník mám dopravu skoro zdarma.....už bych se k těm utahaninám v Tescu fakt nevracel:-)

2 0
možnosti

Taky od rohlíku nakupuju a jsem naprosto spokojená-maso ,ovoce a zelenina hodně kvalitní a chutné.

R^

2 0
možnosti
Foto

Karma Petře, ta možnost výběru je to co dřív rozhodně chybělo.A na častý argument, ne každý může jezdit pro farmářské produkty či ke kvalitnímu řezníku..., ono dřív taky neměl každý strejdu v masně, nebo tetu v zelenině a pak mu často nezbývalo než sušit hubu.Až se k tomu dostanu, chci psát o chlebu, který si dnes, přes všechna tvrzení nostalgiků, můžeme, alespoň u nás v Plzni koupit mnohem lepší, než byl dřív, ale chci to doplnit fotkami a povídáním s mou oblíbenou dvojicí pekařů, tak to chvíli potrvá...

4 0
možnosti
VF

Před pětačtyřiceti lety jsem pracovala v laboratoři brněnských pekáren. Když jsme chtěli "lepší" chleba, pekař ručně uhnětl běžné těsto, v polovině pečení chléb vytáhl z pece, klasicky potřel smetáčkem s vodou a vrátil do pece. Dnes je velký výběr, kvalitu a chuť nemohu posoudit, ale chleba se tenkrát mohl zkazit jenom špatným uskladněním v domácnosti. Těším se na Vaše psaní o chlebu.

2 0
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik