Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pamatuji si tenkrát před zavedením II. pilíře, jak nám na školení pan Kytler tak trochu s nadsázkou povídal: Když zavedli daňové slevy na PF, ŽP a úroky, tak jsem to vše postupně vyzkoušel, abych vás o tom mohl školit, ale do II. pilíře kvůli tomu opravdu nepůjdu .... tak asi tak. Myšlenka byla dobrá, ale to je asi tak vše. Byla to prostě černá díra a paskvil všech paskvilů a zrušil se hlavně pro nezájem lidí.

2 0
možnosti

P65e37t85r 80B62u92r69i16a21n

24. 7. 2019 11:39

Proč by se musel zrušit pro nezájem lidí? Komu by vadil? A proč tedy Sobotka už před jeho zavedením vykřikoval, že ho zruší jen co vyhrají volby? Není vám to divné?

Byla to nejlepší možná reforma důchodového systému.

Mimochodem, kdyby do něj pan Kytler vstoupil, jeho ne/výhody by poznal až jeho čerpáním v důchodu, takže i tady mi uniká logika napsaného.

0 0
možnosti

Jak řešila ta "dobrá věc" ten zásadní problém: bude víc příjemců než přispěvovatelů do balíku a nebudou peníze na vyplácení penzí v nějaké, nyní výpočtem garantované, výši.

1 0
možnosti

Řešila to tak, že o ty 3% procenta převedené teď na soukromé účty by v budoucnu vyplácela nižší důchod. A pokud by se to ujalo, pro další mladší ročníky by to bylo třeba 5%,7% atd. Tedy se průběžný pilíř postupně vyvazoval z povinnosti platit v budoucnu tolik důchodů a v takovém objemu.

0 0
možnosti

Já bych si na ten důchod klidně i spořila, dokonce i poté, co odvedu sociální správě povinných, nyní už 8000 měsíčně. Jenže kde? peníze uložené v bance ztrácí hodnotu diky inflaci.. Investovat do koupi bytu by se jevilo jako skvělá investice. Dnes koupím, za deset let prodám.. Jenže když vidím soudruhy piráty, jak už vyhledávaj, kdo má kde prázdný byt, aby ho začali soudružsky využívat, tak byt raději ne.. Zlato? Diamanty? Fakt nevím, jak se připravit.

4 0
možnosti

P15e67t66r 23B27u50r87i19a45n

23. 7. 2019 23:48

Můj článek není o tom, kde kdo si má spořit, ale o tom, že Sobotka zrušil dobrou věc bez náhrady a ostatní postižení mu k tomu ještě tleskali.

1 0
možnosti

Co autorovi a jiným naivkám brání ivestovat svoje úspory so akcii ba rúzných burzách, kam by je ivnvestovali i šmejdi z 2.pilíře ? Takhle si ztrátu úspor zaviní každý sám a nebude nikoho obviňovat z vytunelování jehož jsme byli všichni svédky v mnoha polistopadových hurá akcích 郎

2 0
možnosti

P79e82t69r 86B22u35r65i34a80n

23. 7. 2019 23:13

Můj blog není o tom, že by si někdo nemohl investovat bokem, ale o tom, že II.pilíř bylo jediné řešení jak ulevit do budoucna průběžnému systému. Pokud jste nepochopil ani tento základ, potom nechápu, proč se vyjadřujete k tématům, která jsou zjevně nad vaše mentální možnosti.

Co se týče tunelů z 90. let, tak byly vykradeny úspory z kampeliček a pak lidem, kteří si mysleli, že zvládnou investovat sami bez odborníků a ještě s 25% navýšením (dušený smích nad těmito jelity). Žádné investiční fondy nezkrachovaly. Pane nenaivko, který tomu nerozumí ani za mák.

0 0
možnosti
Foto

A kdo brání komukoliv a jakkoliv spořit si na důchod? A jestliže si někdo myslí, že k odstranění bariér přispějí ona tři procenta, tak si nemyslím, že jde o nějakou významnou bariérui.

A teď prosím každého, aby sám zvážil, zda by nepovažoval za příliš riskantní mě svěřit na 40 let 100 korunu za příslib, že se mu to snad vyplatí.

Tak z legrace teď provádím srovnání s r. 1967, do čeho by se mi tehdy vyplatilo investovat, aby si dnes nějak přilepšil. Kromě investice na koupi jedné malé zahrádky poblíž Brna jsem na nic nepřišel. I to zlato je nějak levnější. A sbírat známky se ukazuje být docela prodělečnou záležitostí.

A aby mě zde nikdo nepodezíral z jednostrannosti, tak ho odkazuji na jeden svůj blog, v němž jsem se pozitivně přihlásil k Nečasově reformě.

Základní problém s ní byl, že se do ní přihlásilo velmi málo zájemců. Kdyby jich byli tři miliony, socdem by musela své výhrady odpískat.

1 0
možnosti

"A kdo brání komukoliv a jakkoliv spořit si na důchod?"

Nikdo. Píšu snad o tom byť jen čárku?

Vy jste, pane Řezníku, vůbec nepobral, o čem je blog, že? Stále zahleděn do údajného výtisku Svobodného slova z roku 1967, a stále mimo realitu.

Základním problémem nebylo to, že se po výhrůžkách Sobotky přihlásilo do II.pilíře málo lidí. Čemu by to asi vadilo? Zvlášť, když sama opozice ČSSD žehrala, že jim to vyvádí peníze z průběžného systému. Tedy čím méně, tím logicky méně škod, a tím líp že? A pilíř byl dobrovolný, nezávislý. Kdyby jich bylo 3 miliony (bylo jich 85 000), jak píšete, tak by to bylo stále méně nákladů jak dnes na III.pilíř, že? Problémem zůstává ten průběžný pilíř a to, že mu už nemůže nikdo pomoci.

Nemyslím si, že tomu rozumíte.

0 0
možnosti

Bloger má tradičně "ostrý jazyk", ale bez jediné cifry je to jen takové povídání. I já nezpochybňuji potřebu opravdové důchodové reformy, ale není to tak jednoduché. Jen bych dodal

- počet obyvatel nad 65 let by se měl zvýšit z dnešních řádově něco přes 2 miliony na 3 v r.2050 (odhad statistiky). K totálnímu zhroucení průběžného systému by nedošlo, ale přes palec by starobní důchod spadnul z cca 13 na 9. Zatím se důchody i přes růst utáhly z důchodového účtu.

- masívní spoření na důchod sníží tuzemskou poptávku, využijí "fondy" tyto "české" prostředky k financování převážně v zahraničí? A to neuvažuji s riziky znehodnocení, pádu fondu atd.

- co možnost spořit si navíc u státu ...

1 0
možnosti

P79e11t97r 51B23u57r17i13a64n

23. 7. 2019 23:31

Děkuji za ten "ostrý jazyk" vážím si toho a skutečně rád ho používám.

- počet důchodců se pro potřeby financování důchodu nepočítá v absolutním počtu, nýbrž poměrem k plátcům finančního účtu, což je dnes někde na 3,1. Pokud ta cifra padne pod tři, máme problém. A k tomu fakt směřujeme.

-Nevidím jediný důvod proč zrovna vás zahlcovat ciframi, když nejste stejně schopen je relevantně posoudit a přepočítat. Udal jsem 12,5 mld jako 3% z odvodů určitého počtu plátců důchodového pojištění versus 12 mld. součtu státních podpor III.pilíře a nemyslím si, že zrovna vy jste schopen to zkontrolovat a rozporovat. Tak k čemu jsou vám další čísla?

-o žádném masivním spoření si na důchod nepíšu, pouze o převedení 3% a doložení 2% ze svého platu. O masivním spoření bokem mluvil naopak Sobotka podporou III.pilíře. Já to kritizuji. Chápu, že ne každý se v tom musí vyznat, ale píšu o tom, čemu rozumím, že?

-možnost spořit si u státu znamená investovat do státních dluhopisů, které nemají progresivní charakter, jsou dlouhodobé a spíše pouze zakonzervují úspory. Ovšem problémy s průběžným systémem a s tím, že nebude na důchody, neřeší.

0 0
možnosti

J40i77ř69í 94F37o82g18e37l

23. 7. 2019 18:07

Zajímavé že se vloni vybralo na důchody o 15 miliard více, než se důchodcům vyplatilo.......

1 1
možnosti

P53e78t18r 31B35u91r98i74a84n

23. 7. 2019 23:02

Na tom není nic zajímavého, to je dáno momentální zaměstnaností. V letech předtím se naopak do důchodové složky pumpovalo až 50 mld. Až přijde ochlazení ekonomiky, tak to s průběžným pilířem zamává. A pak taky budete kývat hlavou, že další navýšení odvodů (tak jak to předpokládal Sobotka a Babiš praktikuje) je nutné? To vám tedy váš entuziasmus nezávidím. Já budu proti.

0 0
možnosti
Foto

Podmínky Ii.důchodového pilíře byly výhodné jen dobře situované jedince. Jsou to tací, kteří si jsou schopni spořit i bez něho . Lidé s nižším příjmem na něj stejně neměli , ale ti jsou v budoucnu ohroženi nejvíce. Nevidím racionalitu pro II. pilíř pro obyčejné pracujicí a ti co by na něj dosáhli by byli v budoucnu ještě na jejich úkor znevýhodněni . Ano chápu pisatel chce vydělat , ale může si na důchod spoři sám bez pomoci a dotace státu .

3 1
možnosti

Pani Bulova, nechci vas nazvat spravnym jmenem, asi by jste se urazila. Ale budu se snazit vam v kratkosti vysvetlit sporeni, ktere provadite sama a ukladani uspory do spravneho duchodoveho investmentu.

To prvni, bez ulev statu, vam priliva dan s uspory. Nic vice. Ta dan ani nepokryje inflaci. Jedine plus je, ze si muzete ty uspory vybrat kdykoliv.

Druhy krok je obtiznejsi pro pochopeni. Je-li spravne organizovan, vase penize jsou investovany do narodniho hospodarstvi. Dobry investor muze pri vyssim riziku "vydelat" vice procent, nez dostanete v beznem financnim uctu. Jelikoz je tento duchodovy investment limitovany na vybirani penez, zda se byt mene atraktivni.

Tento system pomaha hospodarstvi republiky (penize zustavaji doma). Ma take smysl se zajimat o politiky, kteri vytvareji moznosti (neutraceji) tohoto hospodarstvi. Kazdy rocni "deficit" v hospodareni statu je brzda pro ziskani dobreho navratu na vas investment..

Hovori k vam duchodce, kteremu investment prinasi 1/4 prijmu k rocnimu duchodu. Jiz od roku 2001!!!!!

2 0
možnosti

Zrušení II.pilíře znamenalo hození přes palubu budoucích důchodců. Těch, kterým je dnes cca 30-50 let. Až tyto ročníky půjdou do důchodu, bude poměr pracujích a důchodců 1,5:1 a to je stav, ve kterém průběžný důchodový systém prostě nemůže fungovat.

Spočítat si to může každý, kdo to umí a kdo o to má zájem. Každému je totiž jasné, že 100%-ní daň nemůže reálně fungovat a přitom pro tento poměr by ani ona nestačila k tomu, aby zajistila minimální důchody.

Kdo s tím počítá a zajistí se, prožije důstojné stáří. Avšak nechtěl bych být v kůži těch, kdo s tím nepočítají.

3 0
možnosti
Foto

Ale ti 30-50 neprojevili o II pilíř téměř žádný zájem.

1 0
možnosti

II. Důchodový pilíř byl nesmysl to by krachlo do 20 let.....

2 1
možnosti

P82e68t39r 72B42u74r98i55a93n

23. 7. 2019 23:36

A proč? Protože to řekl Sobotka?

Vždyť vy ani nevíte, o čem to bylo! Kolik měl kdo spořit, kam a co by za to získal a nezískal.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS