Diskuse

Akce Zet

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zažil jsem akce Z a bylo to pouze suplování za neschopnost systému

5 4
možnosti
PB

Ano, o tom píšu. Ovšem pro plačky po starých dobách to bylo děsně romantické. Platit daně jak mourovatí na občanskou vybavenost a pak vzít lopaty a jít si ji postavit sami.

1 0
možnosti
JP

Na socialismus, zvláště ten opět bez lidské tváře, nevzpomínám se slzou v oku, ale akce Zet, Petře, nepovažuji za to nejhorší. To spíš ten systém, který nebyl schopen na vesnicích postavit prakticky nic, nebo se čekalo léta - na kanalizaci, vodovod, veřejné osvětlení... V obci, kde jsem bydlel, jsme pomohli si postavit prodejnu, auta měl málokdo, naše rodina nikdy, tak to byla dost klíčová věc. Vládla tam dost družná nálada, pokud si vzpomínám, opravdu sousedská. Taky jsme sázeli stromky, uklízeli po bordelářích. Ta druhá věc, všeobecné fízlování a neustálé prověrky “postojů”, tak to byla jiná. Nedostal jsem se na střední ani na vysokou, kam jsem chtěl, matka odmítla přivítat sovětská vojska, vyrazili ji z KSČ, ze zaměstnání, nám, synům, zbyly na výběr podřadné školy, byť jsem měl samé jedničky. To naopak považuji za jeden z nejhorších rysů tehdejšího režimu, že se mstil na dětech za rodiče. Nejsem schopen to vysvětlit ani vlastním dětem, jaká to byla mstivě důsledná politika, všudypřítomná a účinná. Kdo měl děti, byl daleko zranitelnější, a radostněji tak často držel hubu a krok. Přesto nelituji, že byli oba rodiče takoví (naopak jsem jim vděčný) a mně to pomohlo překonávat překážky a spoléhat se jen na svou pracovitost, ne na nějakou knížku nebo strejdu v partaji na okrese. Vlastně samé benefity, zvlášť když hledím na dnešní vločkovou generaci a jejich křehkost a hroucení při sebemenším problému.

9 1
možnosti
PB

Souhlasím, jen netvrdím, že akce Zet byly to nejhorší. Naopak je popisuji sladkohořkokysele jako vy.

1 0
možnosti
Foto

A43l65e78š 74M43e79r58t79a

17. 8. 2019 18:39

Nu, já jsem v akci Z budoval jen náš obecní vodovod a on nám kupodivu zůstal. Víte ona tahle akce neměla jen ekonomický přínos, ale napomáhala k rozvoji společenských vazeb, odborně se říká, že vznikal sociální kapitál. Poznal jsem při ní mnoho nových lidí, potykal si i ze sousedy o generace staršími, i nějaká ta štamprlička se po práci vypila. Dnes neznám prakticky nikoho z nově přistěhovaných, protože ti jen autem profrčí a drží se svého. Pokud v minulém režimu nějaké věci fungovaly a byly přínosné, tak toto je jedna z nich.

13 0
možnosti
Foto

I18v66a80n 37M27a68r36e38k

17. 8. 2019 19:59

Naprostý souhlas p.Merto. R^[>-]

Blog o ničem, stejně tak jako odpolední článek na toto téma, který byl ale zanedlouho zmizen. Rv

6 2
možnosti
DR

Ano, zatímco v akci Z se u nás postavila školka, kulturák, hřiště nebo obchod, tak dneska se naopak nedělá lautr nic a vše chátrá, poněvadž jednak nejsou na nic peníze a jednak každého dneska zajímá vesnické dění pouze po svůj plot. To je panečku pokrok.

13 0
možnosti
Foto

Je faktem, že obchody na vesnicích zanikají masově a nevím o vesnici, kde by se po roce 1989 postavil kulturák.

Máme chalupu v obci, která má přes 600 obyvatel a není schopna se tam udržet prodejna potravin. Teď to dostali Vietnamci s dotací od obce, tak jsem zvědavý, jak dlouho vydrží.

5 0
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik