Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Odvod sociálního pojištění se odvíjí od základu daně. Zatímco pro zaměstnance se pro výpočet bere celý základ daně (kromě pár výjimek jako cestovní náhrady a pod.), pro OSVČ je to 50% základu daně. Tedy při stejném základu daně odvádí OSVČ méně a tedy si zakládá i na menší důchod. Ne nadarmo svého času apelovala bývalá ministryně Marksová na OSVČ, ať d o b r o v o l n ě odvádějí více na sociální pojištění, než jim přísluší podle zákona, jinak spláčou nad důchodem. Jinak řečeno, OSVČ není co vyčítat, protože na ty nižší odvody doplácejí nižším důchodem.

2 0
možnosti
ZB

Ano, To je pravda. Bohužel to spoustu OSVČ nutí pracovat dokud jsou toho schopní. Myslet v 40 na důchod se nikomu moc nechce a tak narazí až ve chvíli kdy to moc neovlivní.

Další důvod proč tu bylanci nastavit jinak a lépe. O spravedlnosti bych moc nemluvil, ta se hledá složitě.

1 0
možnosti
ZB

Základní nepochopení problému je prostoupeno celým článkem. Problém je v míře zdanění zaměstnaneckého místa a OSVČ. To je součást politiky každého státu nastavit poměr rozumný. Většinou jsou OSVČ podporovány a zdanění mají nižší. U nás je ta podpora OSVČ jedna z největších na planetě a ten poměr nebo nepoměr je nejvíc roztažený.

Jsou země kde jsou všichni zdanění stejně. Že náš poměr je špatný , ukazuje švarc systém. Zaměstnávání sportovců v kolektivních sportech jako falešný OSVČ. O ničem jiném to není.

Vzít si na podporu svých tvrzení špatná a zastaralá čísla je pak naprosto nepochopitelné. Že i podobné nesmysly mohou být karmou oceněné ukazuje, jak hrozně málo jsme schopní přemýšlet.

2 1
možnosti
AT

Hmmm tak ještě byste mohl stručně rozebrat, jestli podle vás je ten nepoměr daný tím, že OSVČ jsou zdaněny málo nebo zaměstnanci moc ...

0 0
možnosti
Foto

P95a93v59e14l 31V12á24v40r14a

10. 2. 2020 12:37

R^Osvěty není nikdy dost. Jen je otázka, zda to čte někdo z těch, kteří byli myšleni jako cílová skupina.:-) Děkuji.

PV

2 1
možnosti
ZB

No a bohužel autor článku nejen, že není schopný přemýšlet , ale ani najít zdroje a počítat případně výpočty opsat od mnoha autorů co to samé řešili před ním.

0 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

2 1
možnosti
GK

Jsem OSVC, je to opravdu nefer. Naklady mam v podstate nula, presto si umaznu 60% pausal, takze dane a pojisteni jsou oproti zamestnancovi smesne. Kecy o tom, ze OSVC zamestnava plno lidi pro me neplati- nezamestnavam nikoho, i ucetnictvi si delam sam, online v podstate zadarmo. Dovolena, necmocenska atd. na to si OSVC z usetrenych peneze pohodlne vydela. Bohuzel u nas je tolik OSVC, ze pokud by se nejaky politik snazil nespravedlnost napravit, tak by se se zlou potazal.

2 7
možnosti
AP

Podle své jednotlivé (a docela netypické) situace usuzujete na všechny OSVČ?

A když je to tak nespravedlivé, proč tedy používáte ten 60% paušál, pořád můžete být "spravedlivá" a účtovat skutečné náklady.

Nicméně, z vašeho příspěvku spíš vyplývá, že žádná OSVČ nejste, jinak byste věděla, že při danění paušálem nemusíte vést účetnictví, ale jen evidovat tržby a tak byste to i dělala, abyste si nepřidávala práce.

9 1
možnosti
Foto

Mezi osoby samostatně výdělečně činné /OSVČ/ by bylo možné v ČR zařadit také práceschopné osoby nepracující, pobírající celoživotně, respektive 30 let bezpracné sociální dávky - a přesto je zde málokomu umožněno říkat nahlas a nebo někam přes "svobodu slova" napsat, že tyto nepracující pologramotné osoby někomu něco ujídají, protože všichni ostatní kolem nich jsou ze zákona povinní být solidární a s nepracujícími chudáky se podělit. EU[>-];-O

6 0
možnosti
ZD

A ta skupina produkuje děti - zakázat to nejde. A vůbec se nesnaží produkovat mládež, která se o sebe postará. Pokud budou naoko negramotní jako rodiče - budou mít v naší společnosti rozhodně o sebe postaráno. V případě vzdělání a snahy sami se uživit by nakonec museli do práce....

2 0
možnosti
JSS

Babišovci musí uzmout, kde se dá. Jen on se stále topí v miliardách. OSVČ musí být ostrouháván - není mu co věřit.... Oni to zjistí - živnostník, který sotva přežívá - musel investovat a každý den nevydělá, tak musí cvaknout nyní cca 5 000 na zdravotním a důchodovém. A vy mu chcete ještě uzmout. Víte co, on se na vás vykašle - to udělá každý druhý. Spláčete - vy chátro zkodějská!

1 2
možnosti
ZD

Zbytečně strašíte.

0 0
možnosti
Foto

Napsal jste to moc složitě a obsáhle - chytřejší pochopí, souhlasí a už to dávno ví (nebo si to umí spočítat). Hloupější to ani nedočte, nepochopí a vlastně ho to ani nezajímá. Obecně platí názor, že živnostníci jsou novodobí otrokáři - vydělávají těžké hrachy a své zaměstnance akorát sdírají z kůže. Pravda je někde jinde, protože málokterý zaměstnanec opravdu vidí, co vést firmu obnáší a jaký to je stres. O nevýhodách OSVČ už se napsalo hodně.

Já znám domnělý kouzelný lék, díky kterému by se nám všem žilo lépe - snížit daně na polovinu (a tím brutálně nastartovat ekonomiku), nahradit 50% úředníků počítači (čímž ušetříme státu obrovské náklady) a pořádně si došlápnout na korupci a na celkové hospodaření státu. Žádná vybraná koruna nesmí být zneužita. Žádná! Tolik můj názor k celé věci.

1 1
možnosti

Kdo má jiný názor než já, je hlupák.

Proč jste to nezkrátil na tuto prostou větu?

3 0
možnosti

Jinými slovy, jak se spoustou vypočtů a matematiky dostat na dlouhý článek, který stejně nikdo nebude pořádně číst.

Rozdíl mezi zaměstnancem a OSVČ je docela jasný. V obecné rovině,

OSVČ má větší výplatu, větší starosti, menší jistototu, větší svobodu a potřebuje určitou kvalifikaci/směr, v čem podnikat.

Zaměstnanec má větší jistoty, menší plat, větší odvody a může dělat kancelářskou krysu, s čímž by se jako OSVČ těžko uživil

Co se míry stresu a podobných věcí týče, tam platí, jaké si to člověk udělá, takové to má. Elektrikář co mi dělá rozvody v domě určitě není vystresovanější než jeho kolega v továrně

5 0
možnosti
Foto

Souhlas, jen bych u toho OSVČ napsala místo "větší svobodu" - "POCIT větší svobody". On ten OSVČ je stejně jako zaměstnanec, řečeno s nadsázkou, také jen otrokem.

0 1
možnosti
Foto

Zaměstnanci zajásali, že se jim bude opět proplácet nemocenská od prvého dne. OSVČ je to tak nějak jedno...;-) Karma

7 3
možnosti
AT

Těm, kteří mají zaměstnance, to moc jedno není ...

5 0
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik